Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μαθήματα πληροφορικής εξ αποστάσεως

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μαθήματα πληροφορικής εξ αποστάσεως Εκτυπώσιμη σελίδα
Τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο χειρισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή εξ αποστάσεως δίνει σε εργαζόμενους, μητέρες, φοιτητές και άτομα με κινητικά προβλήματα η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οι καθηγητές Κώστας Μαργαρίτης και Βασίλης Δαγδιλέλης.

Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη

Ήδη στα μαθήματα της τηλεμάθειας που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής συμμετείχαν άτομα από διάφορες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίπολη, Κοζάνη, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σέρρες, Πάτρα, Χαλκίδα, Θάσο, Ζάκυνθο, Κω και Φλώρινα.

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

"Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι τους ή από κάποιο άλλο χώρο. Επίσης μπορούν να μελετούν τις ώρες που επιθυμούν και για όσες ώρες οι ίδιοι θέλουν. Απευθυνόμαστε σε μητέρες, άτομα με κινητικά προβλήματα", λέει η προϊσταμένη Διεύθυνσης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άννα Φράγκου. Δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να εργαστεί με τον προσωπικό του ρυθμό μέσα σε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο", επισημαίνει η κ. Φράγκου.
Όσο για τους στόχους του προγράμματος, η κ. Φράγκου τονίζει: "Υπάρχουν δύο στόχοι. Ο πρώτος είναι να διαδοθεί η χρήση του OpenOffice των λογισμικών ανοικτής πρόσβασης. Είναι σημαντικός, γιατί είναι μία κίνηση ευρέως διαδεδομένη. Ο δεύτερος στόχος από πλευράς βιβλιοθήκης είναι να καταδειχθεί πλέον ο ρόλος των βιβλιοθηκών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα πλέον όλο το υλικό μας είναι ηλεκτρονικό. Προσφέρουμε υπηρεσίες μέσω Ίντερνετ και προωθούμε την εκπαίδευση, υποστηρίζοντας αυτές τις προσπάθειες με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση".
Τώρα πια είναι πιο εύκολη η πληροφόρηση εξηγεί στη "Μ" και προσθέτει: "Οι βιβλιοθήκες άρχισαν να διδάσκουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το υλικό. Δεν ήξεραν πώς να διαβάσουν τη βάση δεδομένων, πώς να ανοίξουν ένα περιοδικό, δεν ήξεραν πώς να ψάξουν να βρουν πληροφορίες μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα που προσφέρει το Ίντερνετ. Προσφέρουμε κάποια κεντρικά πακέτα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών στο πώς να χρησιμοποιούν πηγές στο Ίντερνετ. Είναι πλέον μία γνώση που χρειάζεται σε όλους. Είναι η περίφημη πληροφοριακή παιδεία. Πληροφοριακή γιατί έχει να κάνει με τη χρήση των ηλεκτρονικών πηγών. Και αυτό είναι απαραίτητο".

ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Οι κύκλοι των μαθημάτων δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι. Μέχρι 20 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν ανά ηλεκτρονική τάξη τα μαθήματα. Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ξεκινάει ο τρίτος κύκλος, η δημιουργία παρουσιάσεων (OpenOffice.org Impress)".
Τα προγράμματα υποστηρίζονται και από τα μέλη της ομάδας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, στην οποία συμμετέχουν οι Άννα Κρασσά, Βάσια Μολέ και Χρυσούλα Παπάζογλου.
Όπως εξηγεί η Άννα Κρασσά, "ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων που ανέλαβε να διεξάγει η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 και "έτρεξε" το μάθημα Πληροφορία και Επικοινωνία (Mozilla Firefox και Thunderbird). Σε όλα τα μαθήματα, επειδή υποστηρίζονται από καθηγητές, η ηλεκτρονική τάξη δεν μπορεί να έχει άπειρο αριθμό συμμετοχών. Ο καθηγητής πρέπει να  βλέπει τις ερωτήσεις, να ελέγχει τις εργασίες και όλο αυτό μας έχει οδηγήσει στο γεγονός ότι κάθε ηλεκτρονική τάξη πρέπει να αποτελείται από 15-30 άτομα. Τα ποσοστά αποφοίτησης κυμαίνονται στο 60%-70%. Το χειμώνα του 2007 τρέξανε δύο μαθήματα σε επανάληψη το Πληροφορία και Επικοινωνία και η Χρήση Υπολογιστή και Διαχείριση Αρχείων με λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux. Πάλι στα ποσοστά αποφοίτησης κυμάνθηκαν στο 65%-70%. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος με το μάθημα Επεξεργασία Κειμένου (OpenOffice.org Writer)", καταλήγει η κ. Κρασσά.




Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.02.2008 12:15:01
 
Αναγνώσθηκε 484 φορές