Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Με γύρο και τοστ τρέφονται οι νέοι

Με γύρο και τοστ τρέφονται οι νέοι Εκτυπώσιμη σελίδα
five_col_4 Άγνωστη έννοια είναι για τους νέους η μεσογειακή διατροφή. Αντιθέτως δηλώνουν πιστοί του… fast food και των γλυκών. Σχεδόν ένας στους δύο τρώει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα έτοιμο φαγητό, με ιδιαίτερη προτίμηση στα σάντουιτς, το γύρο και το σουβλάκι, ενώ ένας στους δύο καταναλώνει γλυκά πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Οι περισσότεροι επιλέγουν καφέ, μπισκότα και τυρόπιτα για το πρωινό τους, ενώ σπάνια καταναλώνουν ψάρια, όσπρια και φρούτα. Αποτέλεσμα είναι να επιλέγουν μία διατροφή πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ό,τι χειρότερο και επιβλαβές για την υγεία, αφού οδηγούν αναπόφευκτα και γρήγορα σε αθηρωμάτωση και κατά συνέπεια σε θανατηφόρες νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 458 νέους, ηλικίας 18 έως 35 ετών, από το Εργαστήριο Βιοπαθολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας, το εξωτερικό ιατρείο λιπιδίων και αθηροσκλήρωσης της παθολογικής κλινικής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου-Κέντρο Υγείας δυτικής Φραγκίστας.
Σκοπός της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 4ου ετήσιου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης, που διεξάγεται μέχρι αύριο στο “Μακεδονία Παλάς”, ήταν να διερευνηθεί το διαιτολόγιο των νέων και να αποτυπωθεί η διατροφική αξία του, ιδιαίτερα σε σχέση με τις θερμίδες και τα κεκορεσμένα λίπη, αφού οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν τα μέγιστα στην αθηρωμάτωση.

ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΣΠΡΙΑ

Οι ερωτηθέντες ήταν εργαζόμενοι των παραπάνω νοσοκομείων και του κέντρου υγείας, καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία ή και νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία αυτά.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 49% των ερωτηθέντων σιτίζεται άπαξ ημερησίως, το 37% καταναλώνει δύο γεύματα και το 14% τρία ή περισσότερα, ενώ στο 82% η διάρκεια των γευμάτων δεν ξεπερνά τα οκτώ λεπτά. Μόλις το 38% τρώει φρούτα τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, ενώ η κατανάλωση ψαριών, όσπριων και δημητριακών είναι σπάνια (μόνο το 32% τα επιλέγει πάνω από δύο φορές την εβδομάδα). Επιπλέον το 52% καταναλώνει γλυκά πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη μελέτη το 75% δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε μεσημεριανό και βραδινό, ενώ πολύ συχνά ποσοστό άνω του 40% επιλέγει σάντουιτς, γύρο ή σουβλάκι. Εξάλλου μόνο το 6% συμπεριλαμβάνει στο πρωινό του χυμό και το 25% γάλα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πίνει καφέ και τρώει μπισκότα και τυρόπιτες για πρωινό. Συνολικά το 73% εκτιμά ως αυξημένη και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής όχι μόνο δεν έχει καμία διατροφική αξία, αλλά είναι επιβλαβές για την υγεία. Συνεπώς επιβάλλεται καλύτερη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφικής διατροφής. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 88% των ερωτηθέντων γνωρίζει σαφώς ότι η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη, ωστόσο δεν τη μεταβάλλει, γεγονός οπωσδήποτε δυσοίωνο για την αντιμετώπιση και την αντιστροφή της κατάστασης.






Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.02.2008 12:15:01
 
Αναγνώσθηκε 423 φορές