Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Αναταραχή στα πανεπιστήμια φέρνει ο νόμος για την έρευνα

Αναταραχή στα πανεπιστήμια φέρνει ο νόμος για την έρευνα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/2/2008

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακών με αφορμή το νομοσχέδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία, καθώς χθες ο υπουργός Ε. Στυλιανίδης «επιτέθηκε» με οξείς χαρακτηρισμούς στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

Ανοιχτή σε ιδέες
Την ίδια στιγμή ο κ. Στυλιανίδης σχολιάζοντας τυχόν επαναφορά των προτάσεων Βερέμη (πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας) για αλλαγές στα σχολεία ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και προτάσεις, αλλά η λήψη αποφάσεων είναι δικό της έργο. Ωστόσο ο υπουργός υπογράμμισε πως ο διάλογος για τις αλλαγές στα σχολεία θα ξεκινήσει εντός της τετραετίας. Για το επίκαιρο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ δήλωσε ότι «κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύγχρονο κόσμο, όταν λειτουργεί ως ένα ελιτίστικο γκέτο, κάποιων ανθρώπων, που επειδή αποκτούν πτυχίο θεωρούν όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους Β κατηγορίας» σχολιάζοντας έτσι τις αντιδράσεις των Πανεπιστημιακών και των ερευνητών για την επιχειρούμενη σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας μέσω του νομοσχεδίου.

Τα ΚΕΣ
Το ίδιο καυστικός ήταν ο υπουργός και για την κατάσταση με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), κάνοντας λόγο για «γκρίζα ζώνη στη μεταλυκειακή εκπαίδευση».

Δίνοντας μία πρώτη γεύση για το περιεχόμενο του διαλόγου περί αλλαγών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως «οι μαθητές δεν είναι μηχανές» και γι αυτό θα διερευνηθεί η αποσύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία από τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ.

Παράλληλα ομάδες εργασίας έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν την αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων για τα μαθήματα στα σχολεία, ενώ θα γίνουν σημαντικές μεταβολές στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Δικαιώματα
Πάντως όσον αφορά τις αλλαγές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, εκτός από το νομοσχέδιο για την έρευνα-τεχνολογία, 34 ακόμη ειδικότητες ΤΕΙ θα κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους μέχρι το τέλος του 2008.

Ο υπουργός για το ζήτημα αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν το 85% των υφιστάμενων Τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση να έχει ως κύριο επαγγελματικό δικαίωμα την πρόσληψη στο Δημόσιο, καθώς το τελευταίο μπορεί να απορροφήσει μόλις το 5% αυτών των αποφοίτων.

Αντιδρούν για το νομοσχέδιο
Μετά τις αντιδράσεις των καθηγητών του ΕΜΠ ( 19,50€ 0,21%) και ερευνητών και υπάλληλων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε κινητοποίηση και συγκέντρωση στη Βουλή, πληθαίνουν οι φωνές κατά του νομοσχεδίου για την Ερευνα και Τεχνολογία. Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΑΠΘ υπογραμμίζει την ανάγκη να μη θιγεί η διεξαγόμενη έρευνα στα Πανεπιστήμια, είτε με τη μορφή διοικητικών δυσκολιών, ή με τη μορφή μειώσεως ή διακοπής της χρηματοδοτήσεως και της υποστηρίξεώς της. Η Σύγκλητος σχολιάζοντας το νομοσχέδιο επισήμανε ακόμη ότι η εκπαίδευση και η έρευνα είναι έννοιες αλληλένδετες και η μία προϋποθέτει την άλλη στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ωστόσο ο νέος νόμος δεν συγκεκριμενοποιεί ρητά τη δυνατότητα των ΑΕΙ να δημιουργούν και να λειτουργούν τα ερευνητικά κέντρα, ενώ βασική προϋπόθεση προόδου της έρευνας αποτελεί η ικανοποιητική χρηματοδότησή της, η οποία στην Ελλάδα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ε.Ε. (αύξηση από 0,6% τουλάχιστον στο 2%).





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.02.2008 11:55:01
 
Αναγνώσθηκε 341 φορές