Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Στο εμπόριο η Ιστορία της Στ΄

Στο εμπόριο η Ιστορία της Στ΄
Το επίμαχο βιβλίο που προξένησε τόσες αντιδράσεις κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία

Του Αποστολου Λακασα

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται από σήμερα το βιβλίο της Ιστορίας Στ΄ Δημοτικού που την περυσινή χρονιά προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και απασχόλησε μήνες την επικαιρότητα, με κατάληξη την απόσυρσή του από τα σχολεία.

«Δεν δέχομαι ότι ένα βιβλίο πρέπει να αποσύρεται με διοικητικά μέτρα από τη σχολική διαδικασία. Επρεπε να κριθεί στα σχολεία τη δεύτερη χρονιά, αφού έγιναν οι αλλαγές με την υπογραφή της συγγραφικής ομάδας» ανέφερε στην «Κ» ο εκδότης του κ. Φίλων Φίλων των εκδόσεων «Βιβλιόραμα».

«Αυτή είναι η δεύτερη έκδοση του βιβλίου Ιστορίας που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης δημόσιας διαμάχης για την ιστορία, τη μνήμη και την εθνική ταυτότητα. Εκδίδεται για να μπορεί να μελετηθεί και να κριθεί, να κατακριθεί ενδεχομένως, όχι μόνο για ό,τι συμβολίζει αλλά και για ό,τι πραγματικά είναι», αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου τα μέλη της συγγραφικής ομάδας, δηλαδή η κ. Μαρία Ρεπούση (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη Διδασκαλία της Ιστορίας) και οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κ.κ. Χαρίκλεια Ανδρεάδου, Αριστείδης Πουταχίδης και Αρμόδιος Τσιβάς. «Εκδίδεται επίσης για να μπορεί να αξιοποιηθεί, συμπληρωματικά έστω, στη διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολείο και να εκπληρώσει μ’ αυτόν τον τρόπο τον σκοπό της συγγραφής του. Τέλος, για να αντισταθεί στην αυθαιρεσία της απόσυρσής του και να δικαιωθεί ως πνευματικό προϊόν που δικαιούται να κυκλοφορεί ελεύθερα», συμπληρώνουν.

«Ολα τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα και ο καθένας να βγάζει την προσωπική του γνώμη» προσθέτει ο κ. Φίλων, τονίζοντας ότι πολλοί απ’ όσους αντέδρασαν δεν είχαν καν μελετήσει το βιβλίο, για να κατανοήσουν τη διδακτική προσέγγιση που προτείνει. Ο ίδιος θεωρεί ότι το βιβλίο, αφού δεν διδάσκεται στις σχολικές τάξεις, μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές στην κατανόηση των γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η έκδοση που κυκλοφορεί από σήμερα στο εμπόριο (στην τιμή των 18 ευρώ) είναι η τελική με όλες τις διορθώσεις που έγιναν από τη συγγραφική ομάδα με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και εκπαιδευτικών. Αλλωστε, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το βιβλίο είχε τυπωθεί για να μοιραστεί στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Βέβαια, η διανομή του καθυστέρησε, και μετά τις εθνικές εκλογές αποφασίστηκε η απόσυρσή του από τον νέο υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν νέες αντιδράσεις;» ρωτάμε τον εκδότη του βιβλίου. «Δεν έχω τέτοιες φοβίες αλλιώς θα έβγαζα μόνο «αδιάφορα» βιβλία» μας λέει.

«Το βιβλίο σε συνδυασμό με το βιβλίο του εκπαιδευτικού και το τετράδιο εργασιών ήταν μια απόπειρα προσαρμογής των σχολικών βιβλίων Ιστορίας σε σύγχρονα ερευνητικά και θεωρητικά δεδομένα για την ιστορία, την ιστορική εκπαίδευση και την ιστορική καλλιέργεια των παιδιών. Μια προσπάθεια αξιοποίησης των όποιων δυνατοτήτων αφήνουν τα καταστατικά κείμενα της εκπαίδευσης στα οποία στηρίζονται τα σχολικά βιβλία. Ενα εγχείρημα επαναπατρισμού της σχολικής Ιστορίας. Δεν ήταν το πρώτο και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα» εκτιμά η συγγραφική ομάδα. Ο πρόλογος τελειώνει με ευχαριστίες προς τους ιστορικούς, εκπαιδευτικούς και πνευματικούς ανθρώπους που υπερασπίστηκαν δημόσια το βιβλίο. Βέβαια, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στις δηλώσεις των μελών της συγγραφικής ομάδας προς άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας διακρίνεται η ικανοποίηση για την έκδοση του βιβλίου, που πέρασε από τα... χίλια κύματα, αλλά και ένα «ευχαριστώ» στην πρώην υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου για τη στάση της στο θέμα.

Τα σημεία που προκάλεσαν και οι αλλαγές

Οι αλλαγές στα σημεία που προκάλεσαν αντιδράσεις:

-Στο κεφάλαιο 4 για τη Μικρασιατική Καταστροφή (σελίδα 100) στο πρώτο βιβλίο έλεγε: «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα». Η νέα έκδοση λέει: «Οι Ελληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε δραματικές συνθήκες και να αναζητήσουν σωτηρία στα πλοία που ήταν στο λιμάνι της Σμύρνης».

-Στο κεφάλαιο 4 (σελίδα 100), ο Κεμάλ Ατατούρκ αναφερόταν ως «ο ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων και μετέπειτα πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας». Εγινε «ηγέτης του εθνικού αγώνα των Τούρκων».

-Στο κεφάλαιο 7 (σελ. 109 - 111) για τον «Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενισχύθηκαν οι αναφορές στο ελληνικό έπος του ’40. Προστέθηκε ότι «τα ελληνικά στρατεύματα έγραψαν μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, η οποία έμεινε ως έπος του ’40».

-Στο κεφάλαιο 11 (σελίδες 121 - 123) άλλαξε ο τίτλος. «Το κυπριακό ζήτημα» έγινε «πρόβλημα».

-Στο κεφάλαιο 11 ο χάρτης (σελίδα 121) όπου παρουσιάζονταν με δύο χρώματα τα δύο κομμάτια της διαιρεμένης Κύπρου, είναι πλέον μονόχρωμος και υπάρχει μία πράσινη διαχωριστική γραμμή.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 16.02.2008 21:35:01
 
Αναγνώσθηκε 272 φορές