Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Απλές «συνταγές» Φυσικής για μικρούς μαθητές

Απλές «συνταγές» Φυσικής για μικρούς μαθητές

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

«Βάζουμε σε ένα ποτήρι κορν φλάουρ και νερό. Με συγκεκριμένη αναλογία». Ως εδώ καλά. Θα μπορούσε να είναι μια συνταγή. «Κατόπιν, προσθέτουμε λίγο χρώμα. Για εφέ. Μπλε, για παράδειγμα». Δεν μπορεί να είναι συνταγή. Οπότε; «Οταν το ανακατέψουμε, γίνεται σαν σάλτσα». Ξαναγυρίσαμε στη συνταγή, αλλά... μπλε σάλτσα; «Και αν επιχειρήσουμε να το χτυπήσουμε με δύναμη, συμπεριφέρεται σαν στερεό. Το μείγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν προστατευτικό για αλεξίσφαιρο».

Η παραπάνω αρκετά... εναλλακτική χρήση του κορν φλάουρ αποτελεί ένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο πλαίσιο της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ιδρυμα (www.eugenfound. edu.gr, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ. 210 - 94.69.641) μέχρι το τέλος του μηνός, με σκοπό να εξοικειώσουν το κοινό, και ιδιαίτερα το νεαρής ηλικίας, με τις ομορφιές και τα μυστικά των φυσικών επιστημών.

Ο υπεύθυνος της έκθεσης, κ. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, περιγράφει στην «Κ» πώς «το ακροατήριο αντιδρά με επιφωνήματα θαυμασμού στα σημεία καμπής», δηλαδή στα πιο θεαματικά σημεία των πειραμάτων. Υλικά απλά, όπως... ένα ακτινίδιο, χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο κατανοητές, πιο προσιτές στο ακροατήριο, ιδιαίτερα στο νεαρής ηλικίας, έννοιες όπως το DNA. Ποιος ξέρει ότι ο συμπαθής καρπός της οικογένειας των ακτινιδίδων, όταν βρεθεί on the rocks, δηλαδή υποστεί επεξεργασία με παγωμένο οινόπνευμα και νερό, δείχνει το... ποιόν του, δηλαδή νηματίδια DNA; «Το λιώνουμε στο γουδί με ένα γουδοχέρι, ακολουθεί η επεξεργασία, λίγος χρόνος αναμονής και... ιδού», συνεχίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι περίπου σαραντάλεπτης διάρκειας επιδείξεις των πειραμάτων γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 14.30 και 16.30, στον δεύτερο όροφο του Ευγενιδείου Ιδρύματος. Υπάρχει κι άλλο πείραμα. Με το πιστολάκι των μαλλιών ισορροπεί στη ροή του θερμού αέρα ένα μπαλάκι πιγκ πογκ! Υπό γωνία, όμως.

Τρεις τομείς απαρτίζουν τη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Υλη και υλικά στο ισόγειο, επικοινωνία - ήχος και εικόνα στον πρώτο όροφο και βιοτεχνολογία στον δεύτερο, με περίπου 20 με 22 εκθέματα στην καθεμιά. «Στον τομέα του ήχου και της εικόνας οι επισκέπτες μπορούν να κατανοήσουν πώς το λευκό χρώμα αναλύεται στο φάσμα, ακόμη και πώς γίνεται η συμπίεση των αρχείων βίντεο και εικόνας». Εννοιες που αποτελούν γρίφο, π.χ. για την κατανόηση της λειτουργίας της τηλεόρασης. Στο κομμάτι της βιοτεχνολογίας, πάλι, υπάρχει η δυνατότητα να δει ο επισκέπτης πόσοι πριν από εκείνον είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνον.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 16.02.2008 21:30:01
 
Αναγνώσθηκε 259 φορές