Βουλή των Ελλήνων

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ – Κοινοβουλευτική Ομάδα

 

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2008

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη

 

ΘΕΜΑ: Η μητέρα - πατρίδα ταλαιπωρεί τους φοιτητές, Ελληνόπαιδες από την αλλοδαπή, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, απαγορεύοντας την μετεγγραφή τους! - Ανάγκη για άμεση ρύθμιση! – Ακυρώνεται η συνταγματική επιταγή για δωρεάν παιδεία από τις τραγικές ελλείψεις στην φοιτητική μέριμνα!

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει δεσμευθεί ότι η Παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ενώ ο Υπουργός της Παιδείας δεν παύει να δηλώνει το άμεσο ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση των νεαρών Ελλήνων της Διασποράς. Όμως η αλήθεια της κυβερνητικής πράξης ξεμασκαρεύει την ρητορεία της και αναδεικνύει το αποκρουστικό ταξικό της πρόσωπο!

Όπως μας καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Γονέων Γερμανίας, το Υπουργείο Παιδείας, με βάση την παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3404/2005 οδήγησε στην κατάργηση το δικαίωμα για μετεγγραφή των φοιτητών, οι οποίοι προέρχονται από Ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής και είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών! Πολλοί από τους φοιτητές αυτούς είναι μέλη οικογενειών, οι οποίες, παρά τα περιορισμένα οικονομικά τους αναγκάζονται να συντηρούν δεύτερο ή και τρίτο σπίτι στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά τους θα μπορούσαν να σπουδάσουν διαβιώνοντας σε πόλη όπου υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους από την ευρύτερη οικογένεια!

Η επιχειρηματολογία του Υπουργείου βασίζεται στην αντίληψη ότι οι φοιτητές, απόφοιτοι ελληνικών Σχολείων της αλλοδαπής, αφού «ευεργετούνται» άπαξ με τον τρόπο εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν δικαιούνται δεύτερου «ευεργετήματος», δηλαδή δεν δικαιούνται μετεγγραφής! Είναι προφανές ότι η ως άνω αντίληψη και η διάταξη με την οποία αυτή θεσμοθετήθηκε, πάσχει σοβαρά, διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της την συνταγματική επιταγή για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση!

Η νομοθετική πρόβλέψη για τις μετεγγραφές είναι σαφές ότι προέκυψε ως λύση ανάγκης, δεδομένης της σχεδόν ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας στην χώρα μας, έλλειψη η οποία μετακυλύει το οικονομικό βάρος των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις οικογένειες των φοιτητών. Έτσι, μέσω των μετεγγραφών, επιχειρείται να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος των σπουδών, περιορίζοντας τις δαπάνες στέγασης και διαβίωσης για μερικές ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συνεπώς, ακόμη και αν μία ομάδα φοιτητών έχει εισαχθεί με βάση ευεργετικές διατάξεις στις ανώτατες σχολές, εξακολουθεί να καλύπτεται από την συνταγματική επιταγή για δημόσια ΔΩΡΕΑΝ παιδεία, και άρα   δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθεί από την δυνατότητα μετεγγραφής, εφ’ όσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου.

Εννοείται, όπως προκύπτει σαφώς από τα ανωτέρω, ότι το αίτημα για μετεγγραφές στην βάση οικονομικών προβλημάτων αναδεικνύει την έλλειψη συνεκτικών μέτρων συνολικής φοιτητικής μέριμνας, μιάς και ακόμη και μετά την τυχόν μετεγγραφή τα οικονομικά εμπόδια που τίθενται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους απλώς ελαφρύνονται και δεν αίρονται! Η έλλειψη αυτή μέτρων και πολιτικών φοιτητικής μέριμνας υπονομεύει στην  πράξη την Συνταγματική επιταγή για δωρεάν παιδεία, καθώς συχνά φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να τις πραγματοποιούν πλημμελώς, ένεκα των σοβαρών οικονομικών και άλλων προβλημάτων που, ως μη όφειλε, αντιμετωπίζουν!

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

1.       Σε ποια άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα συστηματικής και πολύπλευρης στήριξης των φοιτητών προτίθεται να προέλθει η Κυβέρνηση, ώστε να περιορισθεί η οικονομική αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται ανεμπόδιστα οι σπουδές των οικονομικά ασθενέστερων και να υλοποιείται σφαιρικά η συνταγματική επιταγή της δωρεάν παιδείας, χωρίς να μετακινούνται οι φοιτητές από την σχολή και το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο επέτυχαν;

2.       Ποια μέτρα και σε ποιους τομείς προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση;

3.       Ως άμεση ανακούφιση, προτίθεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3404/2005, ώστε οι φοιτητές, Ελληνόπαιδες εξωτερικού, που φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να δικαιούνται ευνοϊκής μετεγγραφής, άσχετα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

 

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 15.02.2008 11:55:01
 
Αναγνώσθηκε 339 φορές