Βουλή των Ελλήνων

08/02/2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η θεσμοθέτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι. είναι ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και προϋπόθεση ανάπτυξης της χώρας!»

Ανακοίνωση του Μάρκου Μπόλαρη, Εισηγητή ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Μετά την θετική απήχηση που είχε η κατάθεση Επερώτησης από τον ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι., ο Εισηγητής του ΚΤΕ Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Νομού Σερρών του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με το ζήτημα της διασφάλισης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους άνω των 350.000 πτυχιούχους και φοιτητές των Τ.Ε.Ι., για το οποίο ο ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στις 24/01/2008 την αναφερόμενη στο θέμα Επερώτηση είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1.      Είναι νομοθετημένη υποχρέωση της Πολιτείας η θεσμοθέτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, των Τ.Ε.Ι., με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1983!

2.      Για πολλές από τις ειδικότητες είχαν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα επί των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί με τις υπογραφές των τότε συναρμοδίων υπουργών η έκδοση Π. Δ. για άλλες 31 ειδικότητες. Αυτά τα Σχέδια Π. Δ. δεν έχουν εκδοθεί από το 2004 με ευθύνη των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας!

Τα Π.Δ. αυτά αφορούσαν στις ακόλουθες ειδικότητες: 1) Ηλεκτρολογίας, 2) Μηχανολογίας, 3) Αυτοματισμού, 4) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 5) Ναυπηγικής, 6) Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, 7) Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, 8)Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 9) Βιομηχανικής Πληροφορικής, 10) Οχημάτων, 11) Βιομηχανικού Σχεδιασμού, 12)Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 13) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, 14) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 15) Κλωστοϋφαντουργίας, 16) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, 17)Τεχνολογίας Αεροσκαφών, 18)Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος (πρώην Ορυχείων), 19) Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, 20) Επιχειρηματικού σχεδιασμού και πληροφοριακών συστημάτων, 21)Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών, 22) Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, 23)Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, 24)Διακοσμητικής, 25)       Τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, 26) Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου αγροτικών προϊόντων, 27)Τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων, 28) Βιολογικής Γεωργίας, 29) Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, 30) Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής και 31)Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

3.      Αποτέλεσμα: Σήμερα 34 από τις 93 ειδικότητες των ΤΕΙ δεν έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα!

4.      Η μη θεσμοθέτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σημαίνει ότι π.χ. ο απόφοιτος Τ.Ε.Ι. Βιβλιοθηκονομίας δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση της ειδικότητάς του, όταν αυτή προκηρύσσεται! Κάποιος που τελείωσε την Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών δεν μπορεί να ανοίξει οινολογικό εργαστήριο εφόσον χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος, ο μουσειολόγος δεν θα προσληφθεί σε μουσείο, κ.λπ. Δηλαδή ο νέος, αφού το καλέσουμε να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις, να φοιτήσει, να δοκιμασθεί και να λάβει το πτυχίο του από δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αφήνεται στην τύχη του από πλευράς εργασιακής αποκατάστασης!

5.      Η υποχρέωση αυτή γίνεται επιτακτική ανάγκη εν όψει της σπουδής του Υπουργείου Παιδείας για απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα δημοσιεύματα του Τύπου:

5.1.      «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ανοικτά τις προηγούμενες ημέρες ότι η «Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εναρμονίσει τη νομοθεσία της στις κοινοτικές οδηγίες».... αναφέροντας ότι μίλησε χθες για το θέμα αυτό με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη. (Το Βήμα, 28/10/2007 , Σελ.: A40)

5.2.     Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05, που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κέντρων ελευθέρων σπουδών, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ε.Ε., έχει ακόμη πολύ δρόμο. Η χώρα μας πρέπει πρώτα θα θεσπίσει νομοθεσία για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας των ΚΕΣ και στη συνέχεια να προσαρμόσει την κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι στη ρύθμιση για την αναγνώριση των κολεγίων θα συμπεριληφθούν, εκτός από τα ευρωπαϊκά, και τα αμερικάνικα κολέγια. (Εφ. «Μακεδονία», 2/12/2007)

5.3.     «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να είναι προηγούμενο της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας, την οποία η χώρα έχει κάποια στιγμή την υποχρέωση να ενσωματώσει», λέει ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. (εφ. «Έθνος της Κυριακής», 18/11/2007)

6.       Η Οδηγία 2005/36/ΕΚ, την οποία η Ελλάδα το 2003 και το 2005 δεν είχε στηρίξει, στο άρθρο 50 παρ. 3 αναφέρει τα εξής :

«Σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αμφιβολιών , εφόσον έχουν εκδοθεί τίτλοι εκπαίδευσης από αρμόδια αρχή κράτους μέλους και περιλαμβάνουν την εκπαίδευση που έχει αποκτηθεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει νόμιμα στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους , το κράτος μέλος υποδοχής έχει το δικαίωμα να επαληθεύει με τον αρμόδιο φορέα στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου :

α) κατά πόσον η εκπαίδευση στο Ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου.

β)κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου και

γ) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους μέλους που χορήγησε τον τίτλο.»

7.      Η Οδηγία 2005/35/ΕΚ, αναφέρεται σαφώς (άρθρο 50, παρ. 3) σε επαγγελματικά δικαιώματα, και υιοθετήθηκε παρά τις ελληνικές και γερμανικές βάσιμες αντιρρήσεις. Η επίσπευση από πλευράς Κυβέρνησης της ενσωμάτωσης της ως άνω Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο χωρίς προηγούμενη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι. θα φέρει τους αποφοίτους των κάθε λογής και ποιότητας κολεγίων – ΚΕΣ σε προβάδισμα επαγγελματικά εν σχέσει προς τους πτυχιούχους του ελληνικού ανώτατου και δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης (Τ. Ε. Ι.). Και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος, με την εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥπΕΠΘ κ. Στυλιανίδη να αποδοθούν στους αποφοίτους των ΚΕΣ επαγγελματικά δικαιώματα που δεν έχουν αποδοθεί σε αυτούς που τα εδικαιούντο εδώ και δύο δεκαετίες!

8.      Τα Τ.Ε.Ι. είναι προϋπόθεση για την τεχνολογική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και ως τέτοια ιδρύθηκαν, στηρίχθηκαν και αναπτύχθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, κατόπιν των εξαγγελθεισών προθέσεων της Κυβέρνησης, αρκετοί φοιτητές ΤΕΙ, ειδικά στην περιφέρεια, εγκαταλείπουν πλέον τα ιδρύματα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο μαράζωμα στα ΤΕΙ αυτά, και εγγράφονται σε... κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού! Προτιμούν να πληρώνουν δίδακτρα και να σπουδάζουν σε μη αναγνωρισμένες επιχειρήσεις, πιστεύοντας ότι το ελληνικό κράτος θα ρυθμίσει πρώτα τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας για το θέμα αυτό, και μετά τα δικαιώματα των ΤΕΙ!

9.      Επί του θέματος τοποθετήθηκε πρόσφατα η Έκτακτη Σύνοδος των Προέδρων των Τ.Ε.Ι., που συνήλθε στις 11/10/2007, ως ακολούθως:

... ... ...

Άμεση έκδοση Προεδρικών διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

10.  Αντίστοιχα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι., μετά το 22ο Συνέδριό της, ζητάει, μεταξύ άλλων, από την Κυβέρνηση στις 15/06/2007:

... ...

  • Να ολοκληρώσει την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. στις ειδικότητες που εκκρεμούν.
  • Αναγνώριση ενιαίας επιμελητηριακής εκπροσώπησης των αποφοίτων ΑΕΙ (πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) σύμφωνα με το πνεύμα του Ν. 3549/2007.

11.  Η απαράδεκτη, παράνομη και κοινωνικά άδικη αυτή κατάσταση υποχρεώνει το ΠΑΣΟΚ σε ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, πρώτη εκ των οποίων είναι η κατάθεση της Επερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας. Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι. δεν αφορά στο περιεχόμενο των δικαιωμάτων αυτών, αλλά στην νομοθετημένη υποχρέωση της Πολιτείας να τα θεσμοθετήσει!

12.  Το περιεχόμενο των επαγγελματικών δικαιωμάτων οφείλει να είναι αντικείμενο ειλικρινούς, δομημένου και αποτελεσματικού διαλόγου ανάμεσα σε ΟΛΟΥΣ τους ενδιαφερόμενους και νομιμοποιούμενους προς τούτο φορείς και το επισπεύδον Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα υφίσταται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο του διαλόγου, το οποίο είναι το Συμβούλιο Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ( Π. Δ. 127/2003, αρ. 1, παρ. 2, εδ. β’)

13.  Στην πολιτική αυτή πρωτοβουλία της Επερώτησης του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην από 25/01/08 επιστολή του ο κ. Αλαβάνος, ενώ επιμελημένα αποφεύγει να τοποθετηθεί στην ουσία της, α) χαρακτηρίζει την Επερώτηση «ατυχή» και β) αποκαλύπτει ότι για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Τ.Ε.Ι. το ΤΕΕ ...βρίσκεται σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας! Η είδηση ότι διεξάγεται διάλογος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. εγείρει μία σειρά από εύλογα ερωτήματα: α. Ποιος ανέλαβε την πρωτοβουλία έναρξης του διαλόγου αυτού; β. Πότε άρχισε ο διάλογος; γ. Ποιοι συμμετέχουν; δ. Ποιο είναι το ακριβές πλαίσιο και περιεχόμενο του διαλόγου; ε. Έχουν ενημερωθεί για  τον διάλογο αυτό τα Τ.Ε.Ι., οι συλλογικές εκπροσωπήσεις των πτυχιούχων και των φοιτητών των Τ.Ε.Ι. και τα κόμματα;

14.  Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Αλαβάνος εμμέσως πλην σαφώς, διαφοροποιεί την στάση του επί των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. με  δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» (2/2/08):

«Το ΤΕΕ δεν είναι κατ΄ αρχήν αντίθετο στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των ΤΕΙ και μάλιστα συζητά με το υπουργείο Παιδείας αυτό τον καιρό τον καθορισμό του σχετικού πλαισίου, έχοντας προτάσεις. Μας ενώνουν με τους αποφοίτους των ΤΕΙ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν και ήδη έχουν αρχίσει διαδικασίες ένταξης ορισμένων στο ΤΕΕ. Δεν είναι όμως ακριβές ότι δεν έχουν καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς λ.χ. οι μηχανικοί των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα μέχρι και για διώροφα κτίρια, που όμως αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδομών. Ούτε δεχόμαστε βέβαια τη δημιουργία ενός δεύτερου επιμελητηρίου ειδικά για αυτούς. Ένα είναι το ΤΕΕ, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σύμβουλος της πολιτείας. Όσον αφορά τα κολέγια, δεν είναι καθόλου δεδομένο ακόμα ότι θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματά των αποφοίτων τους, καθώς το θέμα εκκρεμεί.»

15.  Κατόπιν της ως άνω παρέμβασης του Τ.Ε.Ε. και του Προέδρου του, είχαμε παρεμβάσεις υπέρ της Επερώτησης του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ από πλευράς των συλλογικών εκφράσεων των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. και κυρίως της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., η οποία σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«... το ΤΕΕ αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε διάλογο με το ΥΠΕΠΘ για το θέμα αυτό (ενν. τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.) χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και το χειρότερο εν αγνοία των καθ’ ύλην αρμόδιων Ενώσεων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., μεταξύ των οποίων και η ΕΕΤΕΜ και τα 42.000 μέλη της.»

16.  Να σημειωθεί ότι ο Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία κοινοβουλευτικού ελέγχου και για την θεσμοθέτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων πολλών πανεπιστημιακών σχολών, οι οποίοι έχουν επίσης αφεθεί στην τύχη τους.

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 08.02.2008 14:00:01
 
Αναγνώσθηκε 370 φορές