Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Διευρύνεται το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα

Ολοι χρησιμοποιούν κινητά, όμως υπολογιστές και Ιnternet οι νέοι και οι μορφωμένοι
Διευρύνεται το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα
ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Φωτογραφία
Μεγαλώνει το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα τόσο σε ηλικιακό όσο και σε μορφωτικό επίπεδο, με εξαίρεση το κινητό τηλέφωνο, που εξακολουθεί να γνωρίζει υψηλό ποσοστό χρήσης σε όλες τις κατηγορίες πολιτών. Αυτό προκύπτει από τους βασικούς δείκτες της Εθνικής Ερευνας για τις Νέες Τεχνολογίες και την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία ερευνών Ρublic Ιssue για το 2007.

Σύμφωνα με τη μέτρηση που αφορά πληθυσμό άνω των 15 ετών, σχεδόν τρία εκατομμύρια Ελληνες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δύο εκατομμύρια κάνουν χρήση του Διαδικτύου, ενώ περίπου εξίμισι εκατομμύρια κατέχουν κινητό τηλέφωνο. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2001 ως σήμερα η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκε κατά 12 μονάδες, η χρήση του Ιnternet υπερδιπλασιάστηκε (από 10,6 σε 24,1), ενώ και η κατοχή κινητού γνώρισε σημαντική άνοδο (από 49,5 σε 74,6). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρείται «αυξητική τάση στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, σταθεροποίηση στη χρήση Ιnternet (που εξηγείται από τη θεαματική άνοδο της ευρυζωνικότητας και την επακόλουθη ανακοπή αυτής της τάσης ανόδου) και ελαφρώς πτωτική τάση στην κατοχή κινητού τηλεφώνου».

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η έρευνα επιβεβαιώνει την υπόθεση περί αύξησης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των νεότερων και των γηραιότερων ομάδων του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή αυξάνεται στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες (15-17 ετών και 18-24 ετών) ως και 34 ποσοστιαίες μονάδες, στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες (65 και άνω) δεν καταγράφεται καμία μεταβολή στη χρήση,η οποία παραμένει σε μηδενικά επίπεδα».

Η ίδια απόκλιση συναντάται και μεταξύ των ατόμων που δηλώνουν ανώτερο επίπεδο μόρφωσης σε σχέση με όσους δηλώνουν κατώτερο επίπεδο μόρφωσης. «Σε όσους δηλώνουν κατώτερο επίπεδο μόρφωσης το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή παραμένει καθηλωμένο σε μηδενικά επίπεδα» τονίζει και συμπληρώνει: «Σε όσους δηλώνουν ανώτερο επίπεδο μόρφωσης παρατηρείται αύξηση της τάξεως των 18 ποσοστιαίων μονάδων». Ευτυχώς αυτές οι διαφορές δεν παρατηρούνται σε τέτοιον βαθμό μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπου όμως παρουσιάζεται μια «ελαφρά υστέρηση στην ικανότητα των γυναικών έναντι των ανδρών να ακολουθήσουν τις εξελίξεις». Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές.

Διαδίκτυο
Η τάση στη χρήση του Διαδικτύου εμφανίζει περίπου την ίδια εικόνα με αυτήν της χρήσης υπολογιστών. Παρά τη θεαματική εξάπλωση της ευρυζωνικότητας τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποκλίσεις σε ηλικιακό και σε μορφωτικό επίπεδο είναι καθεστώς. «Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και διαφορετικών επιπέδων μόρφωσης και σαφώς μικρότερη αύξηση μεταξύ των δύο φύλων και των διαφορετικών περιοχών αστικότητας κατοικίας» επισημαίνει η έρευνα.

Κινητό
Στα κινητά τηλέφωνα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Σύμφωνα με την έρευνα, ως προς το κινητό «όλες ανεξαιρέτως οι υποομάδες του πληθυσμού εξελίσσονται με παρόμοιο ρυθμό κατά την τελευταία επταετία, ενώ παρατηρείται βελτίωση στις ομάδες που παρουσιάζονταν προβληματικές», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ψηφιακού (κινητού) χάσματος. Το 2001 οι γυναίκες υπολείπονταν κατά 14 μονάδες από τους άνδρες στη χρήση των κινητών, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει πέσει στο 12,7. Το ίδιο συμβαίνει και στις ανώτερες ηλικίες (65 και άνω), στις οποίες η χρήση κινητού «εκτοξεύθηκε» κατά 21 μονάδες την τελευταία επταετία.

Αντίστοιχα, στα άτομα που δηλώνουν κατώτερο μορφωτικό επίπεδο παρουσιάστηκε αύξηση 21 μονάδων έναντι αύξησης 17 μονάδων σε όσους δηλώνουν ανώτερο επίπεδο μόρφωσης. Τέλος, όμοιες είναι οι τάσεις και στις αγροτικές περιοχές, όπου η χρήση του κινητού αυξήθηκε την τελευταία επταετία κατά 32 μονάδες, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των αστικών περιοχών, όπου η άνοδος σταμάτησε στις 22 μονάδες. 




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 08.02.2008 12:25:01
 
Αναγνώσθηκε 370 φορές