Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

"Εισαγωγή στο εκπαιδευτικό δράμα"

Χίος, 10 – 12 Φεβρουαρίου 2008

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Β. Αιγαίου, με έδρα τη Χίο
σε συνεργασία με
το Γραφείο Χίου του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
και τη Διευθύνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου
διοργανώνει τριήμερο βιωματικό σεμινάριο θεατρικής παιδείας,
στις 10 - 12 Φεβρουαρίου 2008
στη Θεατρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Νεοφύτου 3, 3η πάροδος Βερίτη).


Το σεμινάριο απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς  Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει στόχο να έρθουν οι συμμετέχοντες σε μια πρώτη επαφή με το Εκπαιδευτικό Δράμα και να γνωρίσουν κάποιες από τις τεχνικές του.

Διδασκαλία: Καλλιόπη Φύκαρη, θεατρολόγος

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 9 ώρες.
Πρόγραμμα:
Κυριακή  10:00 - 13:00
Δευτέρα & Τρίτη 18:00 - 21:00

Αριθμός συμμετεχόντων: 20

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Λάδης 1, β΄ όροφος), από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 13:00, έως τις  8/02/08
Κόστος συμμετοχής 10 €.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22710 43556 (κ. Μαρκέλλα Γεωργαλά), 6972642022 (κ. Ειρήνη Σταμούλη). Τηλ. Fax:  22710 29930. Email : dipethec@otenet.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:
Η ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ
«Σε μια πολιτεία όπου οι κάτοικοι-ντενεκεδάκια ζουν ειρηνικά, ακολουθώντας τους κανόνες που οι ίδιοι έχουν θεσμοθετήσει, εμφανίζεται ένας δυνάστης αποφασισμένος να κυβερνήσει τυραννικά. Τα ντενεκεδάκια αγανακτισμένα από τη δύσκολη και άδικη ζωή που περνούν τώρα, αποφασίζουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό»...
Με ερέθισμα την «Ντενεκεδούπολη» της Ε.Φακίνου, στο εργαστήριο αυτό θα διερευνήσουμε, μέσα από τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος, το θέμα της καταπιεστικής εξουσίας (των πολιτικών, των γονιών, των δασκάλων, των συμμαθητών), που αφαιρεί την ελευθερία των ανθρώπων. Μέσα από ρόλους, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα της ιστορίας μας, πώς δηλαδή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυταρχική εξουσία.


Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες-μέσα από τη βίωση- σε μια πρώτη επαφή με το Εκπαιδευτικό Δράμα και να γνωρίσουν κάποιες από τις τεχνικές του. Μέσα από τους ομαδικούς ρόλους, την αφήγηση, τους αυτοσχεδιασμούς, τις σκηνές, τις παγωμένες εικόνες, το διάδρομο συνείδησης, τη δραματοποίηση των ονείρων κ.α, η ιστορία θα προχωράει προς τη λύση του προβλήματος, δοσμένη φυσικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.


Η Καλλιόπη Φύκαρη γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης, στο Τμήμα Θεάτρου, απ' όπου αποφοίτησε πρώτη βαθμολογικά ( γι αυτό βραβεύτηκε με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ) και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Trinity College, University of Dublin, στο Drama in Education. Έχει μετεκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο του Εκπαιδευτικού Δράματος με πολλά σεμινάρια (Ξ.Καλογεροπούλου, Θ.Μοσχόπουλος, Π.Στεφανίδου και άλλους σημαντικούς ανθρώπους του Εκπ.Θεάτρου, Έλληνες και ξένους) και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια για το Εκπ. Δράμα στο 3ο Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας. Η διπλωματική της εργασία με θέμα «Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως μέσο Μουσειακής Αγωγής» είναι δημοσιευμένη στο βιβλίο «Η Τέχνη του Δράματος στην Εκπαίδευση», όπου εκεί υπάρχει επίσης δημοσιευμένο και ένα δικό της σχέδιο μαθήματος θεατρικής αγωγής. Έχει δουλέψει ως θεατροπαιδαγωγός στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσ/κης, στο Δήμο Κορυδαλλού (μαθήματα θεατρικής αγωγής και σκηνοθεσία παραστάσεων σε σχολεία), σε ιδιωτικά σχολεία ως δασκάλα θεάτρου, είναι υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Μουσείου Παιδικής Τέχνης από το 2006 (μαθήματα Εκπ. Δράματος) και κάνει μαθήματα θεατρικής αγωγής σε νηπιαγωγεία. 
 

"Βασικές αρχές υποκριτικής: προσεγγίζοντας ένα ρόλο"
Χίος, 22 – 24 Φεβρουαρίου 2008

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Β. Αιγαίου, με έδρα τη Χίο
σε συνεργασία με
το Γραφείο Χίου του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
διοργανώνει τριήμερο βιωματικό σεμινάριο θεατρικής παιδείας,
στις 22 - 24 Φεβρουαρίου 2008,
στη Θεατρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Νεοφύτου 3, 3η πάροδος Βερίτη).


Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν βασικές πρακτικές και σύγχρονες μεθόδους της θεατρικής τέχνης  και έχει στόχο την προσέγγιση  βασικών αρχών της υποκριτικής.

Διδασκαλία: Μαρία Ρεβελάκη, φιλόλογος - ηθοποιός

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 12 ώρες.

Πρόγραμμα:
Παρασκευή 18:00 - 21:00
Σάββατο 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00
Κυριακή 10:00 - 13:00

Αριθμός συμμετεχόντων: 20

Όσοι  επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Λάδης 1, β΄ όροφος), από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 13:00, έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Κόστος συμμετοχής 10 €.


Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22710 43556 (κ. Μαρκέλλα Γεωργαλά), 6972642022 (κ. Ειρήνη Σταμούλη). Τηλ. Fax:  22710 29930
Email : dipethec@otenet.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Στο σεμινάριο αυτό μπορούμε να ανιχνεύσουμε βασικά στοιχεία της υποκριτικής τέχνης και τεχνικής. Με βάση θεατρικά κείμενα που θα επιλεγούν και από την ομάδα, θα δούμε πώς μπορεί ο ηθοποιός να προσεγγίσει ένα ρόλο, να πλάσει το χαρακτήρα που καλείται να ενσαρκώσει, ανάλογα με το θεατρικό είδος στο οποίο το κείμενο ανήκει.

Η Μαρία Ρεβελάκη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής "Αρχή". 'Εχει κάνει σπουδές μουσικής και χορού. Δουλεύει ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου, όπου έχει δημιουργήσει θεατρικό εργαστήρι. Συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου ως ηθοποιός και εμψυχώτρια εργαστηρίων. Έχει διδάξει σε σεμινάρια που οργανώθηκαν από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.




Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.02.2008 11:10:01
 
Αναγνώσθηκε 359 φορές