Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

΄Ερευνα: Νέοι ανασφάλεια και απομόνωση, στροφή σε σταθερές αξίες ζωής

«Ναι» στην οικογένεια - «όχι» στην πολιτική

Οι νέοι απαντώντας σε μεγάλη έρευνα μιλούν για ανασφάλεια και απομόνωση, ενώ στρέφονται στις σταθερές αξίες της ζωής

Αποστολος Λακασας

Τα Ελληνόπουλα πιστεύουν στην οικογένεια, ανησυχούν για την υγεία, υπολογίζουν στη φιλία και τον έρωτα. Αγχονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και τοποθετούν υψηλά -μεταξύ των κλασικών αξιών- τη γνώση. Ομως, η διαφθορά και η σήψη, που αναδύονται εντονότερα το τελευταίο διάστημα, έχουν απαξιώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στα μάτια των νέων, για την οποία αδιαφορούν.

Ειδικότερα, για τους νέους σταθερός πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας αποδεικνύεται η οικογένεια. Σε αυτήν υπολογίζουν, σε αυτήν προστρέχουν οι νέοι για όποια αναποδιά τους προκύψει. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων ηλικίας 16 έως 22 ετών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα από τον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών ALCO. Ομως, είναι εντυπωσιακό ότι οι νέοι βάζουν πανω απ' όλα την υγεία - γεγονός που υποδηλώνει την ανησυχία τους σε έναν κόσμο που η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή, το άγχος είναι αιτίες για πολλές ασθένειες. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι οι νέοι αρχίζουν να αποκτούν οικολογική συνείδηση, καθώς αποδίδουν στην οικολογία και το περιβάλλον περίπου ίση σημασία με τη διασκέδαση και το χρήμα, που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζουν τους νέους στην εφηβία!

Συγκεκριμένα από την έρευνα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Το 77% των κοριτσιών και το 64% δηλώνουν προσήλωση στον θεσμό της οικογένειας. Μάλιστα, όσο οι ηλικίες μεγαλώνουν τόσο αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν την πίστη τους στον θεσμό της οικογένειας.

- Για τους κινδύνους υγείας που απειλούν τον σημερινό άνθρωπο δείχνουν περισσότερο προβληματισμένα τα κορίτσια. Τρία στα τέσσερα (73,7%) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους υγείας. Το ίδιο εξέφρασε το 54,9% των αγοριών που μετείχαν στην έρευνα.

- Το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης στη δύσκολη αγορά εργασίας είναι πολύ πιο μεγάλο στα κορίτσια απ' ό,τι στα αγόρια. Το 66,4% δήλωσε ότι προβληματίζεται πολύ για τις επαγγελματικές προοπτικές του, ενώ το ίδιο δήλωσε το 52,7% των αγοριών. Η διαφορά των ποσοστών μεταξύ κοριτσιών - αγοριών είναι εύλογη, εάν κρίνουμε από τους δείκτες της ανεργίας των νέων, που είναι υψηλότεροι για τις γυναίκες.

- Κορίτσια και αγόρια ομονοούν για την ανάγκη επαγρύπνησης του μέλλοντος του πλανήτη, κάθως το 27% των κοριτσιών και το 26,8% των αγοριών δηλώνουν προβληματισμένα για την ξηρασία, το λιώσιμο των πάγων, την τρύπα του όζοντος, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση των υδάτων κ.ά.

- Οι νέοι ενημερώνονται από την τηλεόραση (60,2%) και ακολουθούν με απόσταση το Ιντερνετ (11,1%) και οι εφημερίδες και τα περιοδικά (10,8%).

- Οι νέοι που μετείχαν στην έρευνα τοποθετήθηκαν και για τα τελευταία γεγονότα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο πολιτικό και το τηλεοπτικό τοπίο. Ομως, είναι εντυπωσιακό ότι το 32% των νέων δεν αξιολόγησε καμία είδηση ως τη σημαντικότερη από τα πρόσφατα γεγονότα. Το 31,9%, πάντως, θεωρεί σημαντικότερη είδηση το θέμα Ζαχόπουλου, και μόλις το 6,1% την κόντρα Αναστασιάδη - Τριανταφυλλόπουλου

Δεν θα χαρακτήριζα τους νέους συντηρητικούς

Του Γιαννη Σακελλη*

Δεν νομίζω ότι μπορούμε, ότι είναι σωστό να μιλάμε για τους νέους γενικώς. Στην πραγματικότητα οι αξίες τους διαφοροποιούνται ανάλογα με την κοινωνική τάξη, το φύλο τη φυλή κ.λπ. Ακόμα η ηλικιακή ομάδα 16-22 αφορά σε μια περίοδο κατά την οποία αλλάζουν πολλά. Αντιλήψεις, απόψεις, θέσεις και αξίες. Παιδιά που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό προσπαθούν να διαρρήξουν το τείχος, αλλά δεν τα καταφέρνουν πάντοτε. Δεν έχουν τις ευκαιρίες ή ακόμα και το δικαίωμα να αναζητήσουν τον προσανατολισμό τους. Πώς να κωδικοποιήσει κανείς απόψεις, όταν από τη μία πλευρά έχει ένα παιδί από νυκτερινό σχολείο και από την άλλη από ένα καλό σχολείο του κέντρου;

Δεν θα χαρακτήριζα εύκολα τους νέους συντηρητικούς. Το σύνολο της κοινωνίας οδεύει προς το συντηρητισμό. Οι νέοι συντηρητικοί; Τι σημαίνει αυτό; Πολλοί για παράδειγμα θεωρούν συντηρητικούς τους φοιτητές που απέχουν από παραταξιακές εκδηλώσεις πλην όμως παρακολουθούν, ενδιαφέρονται και διαβάζουν. Δεν θα το υποστήριζα και μάλιστα με την ευκολία που το κάνουν ορισμένοι.

* Ο κ Γιάννης Σακέλλης είναι καθηγητής στο Πάντειο, διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής ΕΚΚΕ.

 

Αγωνιούν για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία

Της Λαουρας Μαρατου-Αλιπραντη*

Ο ι νέοι σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου ο ατομισμός, η κατανάλωση και η καλοπέραση κυριαρχούν στην σύγχρονη κοινωνία, διαμορφώνουν τον δικό τους κώδικα αξιών. Ετσι, η οικογένεια και η φιλία-έρωτας εξακολουθούν να αποτελούν υπέρτατες αξίες και βρίσκονται στην υψηλότερη θέση στην ιεράρχηση των αξιών. Ακόμη, ο νέοι προβληματίζονται και αγωνιούν για το μέλλον τους, για την πορεία της σταδιοδρομίας και έχουν πειστεί ότι η εκπαίδευση-παιδεία αποτελεί μια συνεχή διαδικασία και δεν θα πρέπει να αποκτήσουν μόνον ανώτερη εκπαίδευση, αλλά να συνεχίζεται μέσω της διά βίου μάθησης, για να αποκτήσουν περισσότερα προσόντα .

Ο προβληματισμός για το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρωπότητας αποτελούν και αυτά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους, ενώ η κοινωνία των πολιτών, η κοινωνική δράση φαίνεται να έχει απήχηση στα πιστεύω τους. Αντίθετα, η εκκοσμίκευση της σύγχρονης κοινωνίας, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών επηρεάζουν τους νέους και αντανακλούν τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

*Η κ. Λάουρα Μαράτου-Αλιπράντη είναι ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας ΕΚΚΕ.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.02.2008 08:35:01
 
Αναγνώσθηκε 270 φορές