Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ακάλυπτες 12.000 θέσεις!

Ακάλυπτες 12.000 θέσεις!
Οι μισοί υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Χρήστου Κάτσικα xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr
Η ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2008 από το υπουργείο Παιδείας θα κλείσει φέτος την είσοδο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για τον έναν στους δύο υποψηφίους ενώ πάνω από 12.000 θέσεις θα μείνουν κενές!
Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν οι νέες αντιστοιχίσεις πανεπιστημιακών τμημάτων που δίνουν τη δυνατότητα εισαγωγής από το παράθυρο σε υψηλόβαθμα ΑΕΙ.
Μέσα στον μήνα, το ΥΠΕΠΘ θα ανακοινώσει τον ίδιο περίπου αριθμό θέσεων με πέρσι (περίπου 82.000) με μικρές αυξομειώσεις στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ ανάλογα με την έδρα και το αντικείμενο σπουδών (μικρή αύξηση των περιφερειακών τμημάτων και αντίστοιχη μείωση των τμημάτων του Λεκανοπεδίου καθώς και ορατή αύξηση των θέσεων εισακτέων στα τμήματα δασκάλων). Μετά την ανακοίνωση των θέσεων και με βάση τον βαθμό δυσκολίας/ ευκολίας των θεμάτων, θα κριθεί ο πραγματικός αριθμός των εισακτέων με κριτήριο τη βαθμολογική βάση του 10. Όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι από τους 135-140.000 υποψηφίους σχεδόν οι μισοί σχεδόν θα αποκλειστούν, ενώ παράλληλα πάνω από 12.000 θέσεις αναμένεται να μείνουν ακάλυπτες. Ιδιαίτερα στην κατηγορία των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα (πάνω από 95.000 φέτος) προβλέπεται ότι ο αποκλεισμός θα αγγίξει τους 37.000- 40.000. Παράλληλα θα αποκλειστούν το 80% των μαθητών των ΤΕΕ και το 50% των υποψηφίων της κατηγορίας του 10%.
Από το παράθυρο
Την ίδια ώρα οι αντιστοιχίσεις τμημάτων που ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη διαδικασία πρόσβασης στα ΑΕΙ. Όσοι πετύχουν φέτος την εισαγωγή τους και δικαιούνται μετεγγραφή, έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε υψηλόβαθμα τμήματα με πολύ λιγότερα μόρια. Για παράδειγμα, ο υποψήφιος που θα εισαχθεί στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών ή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και εφόσον δικαιούται μετεγγραφή, έχει το δικαίωμα να μετεγγραφεί στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα έχει βάση 2.000 μόρια περισσότερα από όσα κατόρθωσε να συγκεντρώσει ο υποψήφιος. Ο υποψήφιος που θα εισαχθεί στο Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών- Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορεί να μετεγγραφεί στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς αν και θα έχει 1.500-2.000 μόρια λιγότερα από όσα θα απαιτεί το τελευταίο. Ο υποψήφιος που θα εισαχθεί στο Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική έχει το δικαίωμα να μετακινηθεί στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα έχει βάση περίπου 2.044 μόρια περισσότερα από όσα κατόρθωσε ο υποψήφιος να συμπληρώσει.
Στην ίδια κατεύθυνση, ένας υποψήφιος που θα εισαχθεί στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει δικαίωμα μετεγγραφής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο θα έχει βάση περίπου 2.500 μόρια περισσότερα από όσα κατόρθωσε να συμπληρώσει. Ωστόσο έχουμε και είσοδο διά της τεθλασμένης σε άλλο αντικείμενο σπουδών και επάγγελμα. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος που θα εισαχθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Αιγαίου (οι πτυχιούχοι του είναι Κοινωνιολόγοι) μπορεί να μετεγγραφεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που αφενός απαιτεί περίπου 2.500 μόρια περισσότερα και αφετέρου δίνει την επαγγελματική ταυτότητα του φιλολόγου!
Στρεβλώσεις στις βάσεις
Κι αν αυτή η είσοδος από το παράθυρο μπορεί να προβληματίζει λίγο καθώς ωφελεί ένα τμήμα υποψηφίων, οι παρενέργειες σε άλλο πεδίο είναι δραστικές. Αρκεί να δει κανείς τις στρεβλώσεις στη βάση εισαγωγής του Τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στην Κοζάνη, το οποίο επειδή έχει αντιστοιχιστεί με τα Τμήματα Μηχανολόγων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έχει ανεβάσει τη βάση του τα τελευταία δύο χρόνια κατά 2.907 μόρια!



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.02.2008 08:20:01
 
Αναγνώσθηκε 435 φορές