Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Προειδοποιεί με προσφυγή το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Προειδοποιεί με προσφυγή το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τετάρτη, 16.01.08

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με το υπουργείο Οικονομικών και επανενεργοποιηθούν οι διώξεις των 26 καθηγητών του ιδρύματος από τον οικονομικό επιθεωρητή, κ. Μ. Χριστοδουλάκη. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ενημερώθηκε από την πρυτανεία για τις διαβουλεύσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών στη συνάντησή της με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Αντ. Μπέζα, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεσολάβηση και παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, κ. Σπ. Ταλιαδούρου. Το κορυφαίο συλλογικό όργανο του ιδρύματος αποφάσισε να παραμείνει «σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε σε κάθε ενδεχόμενη εξέλιξη να υπάρξει ακαριαία και αποφασιστική αντίδραση». Παράλληλα, η Σύγκλητος «καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεχίσει το διδακτικό και ερευνητικό έργο της, παρά το βάρος και τους περισπασμούς της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας των καταλογισμών».
Η χθεσινή συνεδρίαση θα κατέληγε σε λουκέτο διαρκείας εάν είχε ναυαγήσει το ταξίδι της πρυτανείας στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης καταλόγισε σε 26 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ιδρύματος ποσά συνολικού ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ αμφισβητώντας όχι τη νομιμότητα των αντίστοιχων δαπανών αλλά τη σκοπιμότητά τους. Το Πανεπιστήμιο αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι με τις καταλογιζόμενες δαπάνες καλύφθηκαν λειτουργικές ανάγκες του. Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζας, αφού ενημερώθηκε για την υπόθεση, συμφώνησε στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης να παγώσει για πέντε μήνες η διαδικασία των καταλογισμών εν αναμονή σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο παρενέβη έπειτα από προσφυγή των εγκαλουμένων.
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης», επισημαίνεται στη χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου, «αυτονοήτως δεν επιζητεί οποιαδήποτε “αναστολή” ή “πίστωση χρόνου” από μέρους των ελεγκτικών αρχών. Απαιτεί δίκαιη μεταχείριση από την Πολιτεία με εφαρμογή των κειμένων νόμων και δεν αποδέχεται την κατάσταση ομηρίας στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει από παράτυπες και ουσία αβάσιμες ενέργειες κρατικού λειτουργού (οικονομικού επιθεωρητή)». Υπογραμμίζει δε ότι το Πανεπιστήμιο «αυτονοήτως δέχεται κάθε νόμιμο, αντικειμενικό και δεοντολογικά ορθό οικονομικό έλεγχο ακριβώς διότι υπερασπίζεται τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση που χαρακτηρίζει την τριαντάχρονη διαδρομή του». Η Σύγκλητος επιφυλάσσεται, ωστόσο, «να επανέλθει στην απόφαση της θεσμικής αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, εφόσον και όποτε απαιτηθεί».



ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ




Πηγή:
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 16.01.2008 21:25:01
 
Αναγνώσθηκε 329 φορές