Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

O νέος σχολικός χάρτης της Θεσσαλονίκης

O νέος σχολικός χάρτης της Θεσσαλονίκης συντάσσεται από τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις αυτήν την περίοδο, προκειμένου να ψηφιστεί από το νομαρχιακό συμβούλιο μέσα στο Φεβρουάριο. Στους σχεδιασμούς τους, προβλέπονται τουλάχιστον 43 αλλαγές που αφορούν ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς σχολείων και προσθήκες ειδικοτήτων.

Το θέμα των σχολείων στη Θεσσαλονίκη είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Τα δημογραφικά και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή στο νομό Θεσσαλονίκης με γρήγορους ρυθμούς. Από τη μια, οι μετανάστες ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία, η οικονομική τους κατάσταση βελτιώνεται, όπως και το κοινωνικό τους στάτους, με αποτέλεσμα να αναζητούν καλύτερα σπίτια σε νέες περιοχές. Από την άλλη, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εγκαταλείπουν τις ασφυκτικά γεμάτες περιοχές του πολεοδομικού ιστού και στρέφονται για κατοικίες στις καινούργιες περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Είναι λογικό επομένως να μεταβάλλονται και τα εκπαιδευτικά δεδομένα. Oι αρμόδιοι φορείς στη Θεσσαλονίκη πρέπει να δουν αυτήν τη νέα πραγματικότητα και να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω στα προβλήματα που δημιουργούνται από περιοχή σε περιοχή. O σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων σχολείων ή την κατάργηση άλλων πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου.

Βέβαια, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική και συστηματική μελέτη για τις δημογραφικές εξελίξεις σε όλο το νομό. Να εντοπιστούν οι περιοχές που θα γνωρίσουν οικιστική ανάπτυξη τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Μόνον ένας σχεδιασμός σε τέτοιο βάθος χρόνου μπορεί να είναι αποτελεσματικός για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Oλα τα υπόλοιπα θα αποδειχτούν πρόσκαιρες λύσεις, απλές ασπιρίνες για ένα πρόβλημα που απαιτεί ριζική θεραπεία.

Πώς να γίνει όμως ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί καθεστώς αυθαιρεσίας; Πρώτα χτίζονται οι καινούργιες κατοικίες και μετά ακολουθούν οι συμβιβασμοί για τις στοιχειώδεις υποδομές. Αποτέλεσμα; Νέες περιοχές με καινούργια σπίτια, χωρίς πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους αναψυχής και αθλοπαιδιών, και σχολεία.


Πηγή:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 13.01.2008 00:20:01
 
Αναγνώσθηκε 285 φορές