Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Παν.Κρήτης: Λουκέτο για 4,8 εκατ. ευρώ

Λουκέτο για 4,8 εκατ. ευρώ

Τα ζητούν από πανεπιστημιακούς που κλείνουν το πανεπιστήμιο Κρήτης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Με αναστολή της λειτουργίας του από την ερχόμενη εβδομάδα απειλείται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι σύλλογοι διδασκόντων του Ιδρύματος με κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στην αναστολή όλων των λειτουργιών του Ιδρύματος από τις 15 Ιανουαρίου.

Oι πανεπιστημιακοί απαιτούν να σταματήσουν μέχρι τότε οι διώξεις κατά 26 πανεπιστημιακών, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο 4,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα που τους «χρεώθηκαν» ως διαχειριστικές υπερβάσεις ύστερα από ελέγχους.
Τους ελέγχους και τους καταλογισμούς αυτούς τους πραγματοποίησε τα περασμένη έτη ο οικονομικός επιθεωρητής Μ. Χριστοδουλάκης, εναντίον του οποίου στρέφονται τώρα όλοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, κάνοντας λόγο για σειρά παρατυπιών και παρανομιών εκ μέρους του. Μάλιστα, καθηγητές μιλούν πλέον για «βεντέτα εναντίον του Πανεπιστημίου».
Σύμφωνα με την Οικονομική Επιθεώρηση Κρήτης, οι 26 πανεπιστημιακοί ενέκριναν- ως μέλη επιτροπών του Ιδρύματος- διαφόρων ειδών δαπάνες, οι οποίες ήταν «εκτός σκοπού». Ωστόσο στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως λέει η πλευρά του Ιδρύματος, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο έλλειμμα όπως λ.χ. είχε συμβεί στην περίπτωση του Παντείου. Κατά τον οικονομικό επιθεωρητή, οι πανεπιστημιακοί, μέλη της Επιτροπής Ερευνών, φέρονται ότι διαχειρίστηκαν με μη αποδοτικό τρόπο διάφορα κονδύλια. Επίσης, μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου εγκαλούνται για μη έγκαιρη επαναδημοπράτηση έργου (Φοιτητική Κατοικία στο Ρέθυμνο). Όμως, όπως επισημαίνεται, το όργανο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα. Οι καθηγητές και το σύνολο των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο υποστηρίζουν ότι οι εγκαλούμενοι συνάδελφοί τους «λειτούργησαν σε εφαρμογή νόμιμων αποφάσεων συλλογικών οργάνων» για να εξασφαλιστούν στοιχειώδεις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, όπως να πληρωθεί το προσωπικό, να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να πληρωθούν τα ενοίκια για τη στέγαση φοιτητών, κ.ά.
Όπως αναφέρουν οι καθηγητές, μάλιστα, ο ελεγκτής του υπ. Οικονομικών έχει καταδικαστεί (σε πρώτο βαθμό) το 2006 σε φυλάκιση 18 μηνών, για οικονομικό αδίκημα της «απάτης κατ΄ εξακολούθηση» και του νόμου περί μεσαζόντων!

Δεν υπογράφουν τίποτα

Το θέμα παίρνει τις τελευταίες ημέρες διαστάσεις στην Κρήτη καθώς απειλεί να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία του Πανεπιστημίου από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι πανεπιστημιακοί εδώ και λίγες ημέρες αρνούνται πλέον να υπογράφουν αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν υπόλογοι και εκτεθειμένοι! «Υπό τις συνθήκες αυτές», αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, «είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα. Παραβιάζονται οι πλέον στοιχειώδεις κανόνες ύπαρξης του Πανεπιστημίου ως αυτοδιοικούμενης κοινότητας απόλυτα δεσμευμένης σε ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς.

 

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα

ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ προγραμματιστεί σύσκεψη των υφυπουργών Οικονομίας και Παιδείας με το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΕΙ, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα. Το Πανεπιστήμιο προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση δεν δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον έλεγχο, τον οποίο χαρακτηρίζει «σαθρό, ατεκμηρίωτο και πρόχειρο» και δεν απαλλαγούν άμεσα οι 26 πανεπιστημιακοί από τους καταλογισμούς, τότε η Σύγκλητος θα εισηγηθεί στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρη, να αναστείλει το Ίδρυμα επ΄ αόριστον τη λειτουργία του μετά τις 15 Ιανουαρίου

 




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.01.2008 14:00:01
 
Αναγνώσθηκε 388 φορές