Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Παν/μιο Κρήτης Λουκέτο προ των πυλών

Λουκέτο προ των πυλών

Τετάρτη, 09.01.08

Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης θα κατεβάσει ρολά από τις 15 Ιανουαρίου, εάν δεν κλείσει με κυβερνητική παρέμβαση το κεφάλαιο των καταλογισμών σε 25 διδάσκοντες του Ιδρύματος, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταβάλουν ποσά άνω των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο διαχειριστικού ελέγχου σε δύο τεχνικά έργα και στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας.
Αύριο πετάει στην Αθήνα η πρυτανεία για να συζητήσει με τους υφυπουργούς Οικονομικών κ. Α. Μπέζα και Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρο το θέμα που έχει ακινητοποιήσει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.

Από τις 21 Δεκεμβρίου «και μέχρι την οριστική ανάκληση των καταλογισμών» τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος έχουν κληθεί από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να απέχουν από κάθε διοικητική πράξη οικονομικού περιεχομένου.

Στην κοινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος θα ζητήσουν να παγώσει η διαδικασία των καταλογισμών υποστηρίζοντας ότι ο «διώκτης του πανεπιστημίου», οικονομικός επιθεωρητής κ. Χριστοδουλάκης, «έχει προβεί σε σωρεία αυθαιρεσιών και παρατυπιών που συνιστούν κατάχρηση εξουσίας» κατά τη διενέργεια ενός «σαθρού, πρόχειρου και ατεκμηρίωτου διαχειριστικού ελέγχου».

Θα επικαλεστούν επίσης ότι εκκρεμεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για υποθέσεις που είχαν απασχολήσει προηγούμενους διαχειριστικούς ελέγχους και επανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Χριστοδουλάκης.

Τρεις φακέλους ανοίγει η έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή:
▪ Για τη φοιτητική εστία στο Ρέθυμνο καταλογίζει στον τότε πρύτανη, κ. Χρ. Νικολάου, και σε 5 από τα 7 μέλη του τεχνικού συμβουλίου ποσό άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχεί σε ενοίκια τα οποία πλήρωσε το Δημόσιο για τη στέγαση φοιτητών. Σύμφωνα με την έκθεση, το Δημόσιο δεν θα είχε κάνει αυτή τη δαπάνη εάν το Πανεπιστήμιο δεν είχε προχωρήσει στη λύση της εργολαβικής σύμβασης για την κατασκευή της εστίας.
▪ Για αμοιβές, επιδόματα και υπερωριακές αποζημιώσεις, αλλά και για συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού του Πανεπιστημίου που καλύφθηκαν με κονδύλια του ειδικού λογαριασμού έρευνας (ΕΛΚΕ), το πόρισμα καταλογίζει συνολικά ποσά 2,6 εκατομμυρίων ευρώ σε 12 μέλη της επιτροπής ερευνών, στην τότε πρύτανη και τον επιστημονικό υπεύθυνου ενός έργου.
▪ Για το έργο του μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο ο οικονομικός επιθεωρητής εκτιμά ότι το ποσό που κατέβαλε το Πανεπιστήμιο ήταν κατά περίπου 680.000 ευρώ μεγαλύτερο της πραγματικής του αξίας.

Η διαφορά καταλογίζεται στον τότε γενικό διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας και σε 5 από τα 7 μέλη του τεχνικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε «άδικους καταλογισμούς» αναφέρεται κοινή ανακοίνωση των συλλόγων διδασκόντων της Φιλοσοφικής, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οπως υποστηρίζουν, «οι συνάδελφοί μας διασύρονται λόγω υποτιθέμενης χρησιμοποίησης κονδυλίων “εκτός σκοπού” σε εφαρμογή δημοκρατικά ειλημμένων και νόμιμων αποφάσεων συλλογικών οργάνων που εξασφάλισαν τη λειτουργία στοιχειωδών υπηρεσιών του χρονίως υποχρηματοδοτούμενου Πανεπιστημίου ή ακόμα και λόγω της συμμετοχής τους σε επιτροπές του Πανεπιστημίου που δεν είχαν καμία σχέση με οικονομική διαχείριση».

 



ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ

Ελεύθερος Τύπος



Πηγή:
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.01.2008 10:15:01
 
Αναγνώσθηκε 412 φορές