Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Αναγνώριση πτυχίων μόνο για τα ευρωπαϊκά κολέγια

Αναγνώριση πτυχίων μόνο για τα ευρωπαϊκά κολέγια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Τ ο άρθρο 16 και η επισφαλής αναθεώρησή του, αν η ΝΔ συνεχίσει μόνη να την εισηγείται χωρίς τις ψήφους του ΠαΣοΚ, κλείνει την πόρτα στα αμερικανικά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας και διεκδικούσαν την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα πτυχία των οποίων και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα που τα συνοδεύουν θα αναγνωριστούν μετά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Τα «κακά νέα» ανακοίνωσε χθες στον αμερικανό πρεσβευτή κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδης κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα των ΚΕΣ ετέθη, όπως αναμενόταν, από τον κ. Σπέκχαρντ, ο οποίος επανέλαβε το αμερικανικό αίτημα για την ισότιμη αντιμετώπιση αμερικανικών και ευρωπαϊκών παραρτημάτων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε στον αμερικανό πρεσβευτή ότι τα κολέγια των ΗΠΑ που λειτουργούν στη χώρα μας αποτελούν «ιδιάζουσα περίπτωση» και παρά τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει ισότιμα με τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, στην πραγματικότητα το θέμα της ανώτατης ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μόνο με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και αυτό διότι η κοινοτική οδηγία που πρέπει να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο αφορά μόνο τα ελληνικά κολέγια που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και όχι αμερικανικών. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να επισπεύσει ούτε την ανακοίνωση του εκτελεστικού νόμου που θα αφορά το θέμα της νομιμοποίησης των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ο σχετικός νόμος θα προωθηθεί εφόσον διαμορφωθεί μια πρώτη πρόταση για το τι πρέπει να περιλαμβάνουν και να ρυθμίζουν τα άρθρα του, σύμφωνα και με το ελληνικό Σύνταγμα και με το κοινοτικό δίκαιο. Στη συνέχεια θα ζητηθεί η άποψη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και αναμένεται ότι ως την άνοιξη ο νέος νόμος θα είναι γνωστός. Πάντως είναι πιθανόν η εξέλιξη αυτή να προκαλέσει αντιδράσεις, αφού αν αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ αλλά όχι αυτών που συνεργάζονται με αμερικανικά, οι απόφοιτοι των τελευταίων αναμένεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι λόγους ισονομίας.

Το θέμα, όπως είναι γνωστό, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, ενώ καθηγητές και φοιτητές των κρατικών ΑΕΙ ετοιμάζονται για μια «θερμή» χρονιά κινητοποιήσεων. Στα ΚΕΣ που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια φοιτούν σήμερα περίπου 15.000 άτομα, ενώ 25.000 είναι ο αριθμός όλων των πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι πτυχιούχοι των ΚΕΣ που εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία είναι περίπου 4.000- οι οποίοι αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.01.2008 19:05:01
 
Αναγνώσθηκε 267 φορές