Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το Χάρβαρντ της Κρήτης

Το Χάρβαρντ της Κρήτης


Φτάνοντας στην περιοχή Βουτών Ηρακλείου, η υπερσύγχρονη πανεπιστημιούπολη, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, φέρνει στο μυαλό το φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Και όμως βρισκόμαστε στην Κρήτη», υπενθυμίζει η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κυρία Ασπα Καράμπελα. Τα λευκά κτίρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής μοιάζουν σαν να παραδόθηκαν χθες στους φοιτητές, αφού οι τοίχοι τους δεν έχουν ούτε ίχνος από γκραφίτι και συνθήματα.

Και όμως έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια από τότε που η Ιατρική Σχολή εγκαταστάθηκε εκεί και τουλάχιστον μία πενταετία από τη στιγμή που μετακόμισαν στις Βούτες το Φυσικό, το Βιολογικό και το Χημικό.

Εγκαταστάσεις του μέλλοντος.

Αφετηρία της ξενάγησής μας το νεόκτιστο κτίριο, έκτασης 12.000 τ.μ., του Χημικού τμήματος που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Στους αχανείς μαρμάρινους διαδρόμους μόνο οι πράσινες πινακίδες με τα κίτρινα γράμματα μας κατευθύνουν.
Σιδερένιες σκάλες, παράθυρα στην οροφή που φωτίζουν τον χώρο, (φωτογραφια) ολοκαίνουρια αμφιθέατρα και εργαστήρια διεθνών προδιαγραφών στα οποία εκτελούνται πειράματα τραβούν την προσοχή μας. Προς έκπληξή μας μαθαίνουμε πως το ασύρματο δίκτυο που υποστηρίζει το κτίριο δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές να συνδέονται με τον φορητό υπολογιστή τους στο Διαδίκτυο όπου και αν σταθούν. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους μεταφερόμαστε στο γειτονικό κτίριο του Βιολογικού. Μεταξύ γνωριμιών και συζητήσεων βρίσκομαι να χαζεύω το εντυπωσιακό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης που χρησιμοποιείται από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου. Περνώντας από το διπλανό εργαστήριο κρυσταλλογραφίας, το θέαμα των φοιτητών που μελετούν βιολογικά μόρια στους υπολογιστές τους για την κατασκευή φαρμάκων θυμίζει έργο επιστημονικής φαντασίας. Μελέτη όμως στο «ελληνικό Χάρβαρντ» δεν νοείται δίχως τις πλούσιες βιβλιοθήκες των κρητικών σχολών, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλη γκάμα επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών.

 

Μία από αυτές είναι και η διώροφη βιβλιοθήκη της Ιατρικής σχολής (φωτογραφία) όπου μάλιστα λειτουργεί και μίνι μουσείο για την Ιστορία της επιστήμης.  Σημείο συνάντησης όλων των φοιτητών είναι το υπερσύγχρονο γυμναστήριο 15.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα fitness centers της Ελλάδας. Μπαίνοντας στο τεράστιο γήπεδο μπάσκετ με το γυαλιστερό παρκέ και τις δύο αμφιθεατρικές κερκίδες, τα επιφωνήματα θαυμασμού διαδέχονται τη φαντασίωση παικτών του ΜΒΑ να καρφώνουν στην μπασκέτα. Γρήγορα όμως συνειδητοποιούμε πως το εκθαμβωτικό γήπεδο προορίζεται μόνο για αγώνες μεταξύ φοιτητών. Το ίδιο ισχύει και για την αχανή πισίνα... των 25 μέτρων που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών  Εδώ, ωστόσο, στόχος εκτός από τη γυμναστική είναι και η θεραπευτική κολύμβηση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Εντυπωσιακή η αρτιότητα του κολυμβητηρίου, όπου υπάρχουν ακόμη και αποδυτήρια με τον κατάλληλο εξοπλισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο «ελληνικό Χάρβαρντ» ο φοιτητής περνά όμορφες στιγμές στο σκοπευτήριο, στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5X5, στον διάδρομο jogging καθώς και στα δύο εξωτερικά γήπεδα τένις. «Τόσο μεγάλα πανεπιστημιακά γυμναστήρια δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και το πιο σύγχρονο. Το γήπεδο μπάσκετ έχει χωρητικότητα 1.080 θέσεις σε δύο κερκίδες», λέει ο κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, πρόεδρος της επιτροπής Γυμναστηρίου του πανεπιστημίου.

Καθηγητές με περγαμηνές

Από τα δυνατά χαρτιά του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το διακεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό. Καθηγητές με πλούσια βιογραφικά διακρίσεις και ερευνητική προϋπηρεσία σε ιδρύματα του εξωτερικού κάνουν τη διαφορά στο «ελληνικό Χάρβαρντ». «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έπρεπε να θεωρείται το καμάρι της Ελλάδας. Υπάρχει προτεραιότητα στην επιστημονική αριστεία και στην αξία της έρευνας», αναφέρει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας κ. Ιωσήφ Παπαματθαιάκης. Ο ίδιος πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ, καθώς και στο τμήμα Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

Πολλές διακρίσεις έχει στο βιογραφικό του και ο κ. Θεοφάνης Κιτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικοχημείας και πρόεδρος του τμήματος Χημείας. Το 2003 βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Μποδοσάκη στον τομέα βασικών επιστημών. «Οταν πήρα το βραβείο όλοι οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν πότε θα φύγω από την Κρήτη. Εξήγησα  ότι η Κρήτη μου έδωσε την ευκαιρία να βραβευτώ και απορούσαν. Το ανθρώπινο δυναμικό και η έρευνα που γίνεται εδώ ανταγωνίζονται τα καλύτερα ξένα πανεπιστήμια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κιτσόπουλος εξηγώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές επιλέγουν τα πανεπιστήμια ανάλογα με τα γεωγραφικά κριτήρια οπότε λίγοι Αθηναίοι έρχονται στις σχολές της Κρήτης.

«Εχουμε πολύ καλό εξοπλισμό και δεν θυσιάζουμε την ποιότητα οπότε προτείνουμε οι φοιτητές να κοιτούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια όχι τα γεωγραφικά».

Στην Ιατρική σχολή μας υποδέχτηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας κ.  Αχιλλέας Γραβάνης. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα πήρε από το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie, εργάστηκε ως ερευνητής  στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai της Νέας Υόρκης και υπήρξε πρόσφατα εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα Βιοϊατρικής Ερευνας. «Εχουμε κάθε χρόνο δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά της Ιατρικής, όπως στο «Science», στο «Nature». Είμαστε μικρό πανεπιστήμιο, αλλά ερευνητικά αρκετά δραστήριο. Οι τομείς που κάνουν ιδιαίτερη έρευνα είναι η μοριακή βιολογία και η μοριακή γενετική του καρκίνου, η προσπάθεια για νέες θεραπευτικές επεμβάσεις στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως η Νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ».

Η Κάσι Στηχογιώργου, η οποία κάνει διδακτορικό στη Φαρμακολογία, επέλεξε συνειδητά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αφού η φήμη του έφτασε μέχρι το εξωτερικό. «Ημουν φοιτήτρια στην Αγγλία. Στην Ευρώπη το πανεπιστήμιο Κρήτης ακούγεται πολύ. Τα εργαστήρια στα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια είναι λίγο πιο πίσω και τα καλύτερα ονόματα επιστημόνων έχουν μαζευτεί εδώ».





Πηγή:

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 26.12.2007 11:30:01
 
Αναγνώσθηκε 1269 φορές