Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Η «υπερασχόληση» με κομπιούτερ κάνει τα παιδιά μύωπες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εντατική μελέτη, πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, αμέτρητες ώρες με ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή και σε κινητά τηλέφωνα κουράζουν τα μάτια και εκτοξεύουν τα ποσοστά παιδιών με μυωπία στην εφηβεία. Μύωπες είναι σχεδόν οι μισοί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως έδειξε οφθαλμολογική έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Από τους 709 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν στην έρευνα, οφθαλμολογικά προβλήματα αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό των νέων στις ηλικίες 15-19 ετών. Η πιο συχνή πάθηση μεταξύ των εφήβων είναι η μυωπία (50,92%), η υπερμετρωπία δεν ξεπερνά το 4,65%, ενώ ο αστιγματισμός εμφανίζεται σε ποσοστό 31,17%. «Πρωταθλητές» στη μυωπία προκύπτουν τα κορίτσια, καθώς από το σύνολο των μαθητριών που μετείχαν στην έρευνα το 60% έχει μυωπία, έναντι 49% του συνόλου των αγοριών.

«Οι μαθητές μελετούν εντατικά για το πανεπιστήμιο, πηγαίνουν φροντιστήριο και κάνουν ξένες γλώσσες. Παράλληλα, ο υπολογιστής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους με διαρκώς αυξανόμενη χρήση», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας ΑΠΘ, κ. Αγγελική Δούδου, επικεφαλής της έρευνας που διενηργησε η κ. Κατερίνα Γιαννουλέα που μελετά το ζήτημα των οφθαλμολογικών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός κ. ά.).

Ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος των εφήβων καταναλώνεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται και πάλι με την κοντινή εντατική εργασία των ματιών, όπως είναι τα παιχνίδια στον υπολογιστή, σε ηλεκτρονικές συσκευές με μικρές οθόνες, σε κινητά τηλέφωνα και μπροστά στην τηλεόραση.

Κίνδυνους για την όραση και την υγεία του ματιού κρύβουν επίσης και διάφορα παιδικά παιχνίδια όπως τα «laser pointer» που στα χέρια των παιδιών μετρατρέπονται σε παιχνίδι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή πτώση της όρασης: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν δυσχρωματοψία. Δεν βλέπουν το κόκκινο χρώμα, οπότε δεν αισθάνονται την ενόχληση και δεν αποστρέφουν το βλέμμα τους», επισημαίνει η κ. Δούδου.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζονται στο Φόρουμ για τα προβλήματα της σπουδάζουσας νεολαίας που διοργανώνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ από σήμερα έως και την Κυριακή στην αίθουσα «Ευρυγένης» της Νομικής Σχολής.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 16.11.2007 11:35:01
 
Αναγνώσθηκε 433 φορές