Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ανοίγει το 2008 το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Με ξένους φοιτητές και καθηγητές διεθνούς κύρους θα δίνει πτυχία εφάμιλλα των παγκοσμίου φήμης ανωτάτων ιδρυμάτων

Της Γιωτας Μυρτσιωτη

Ετοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους ξένους φοιτητές και καθηγητές από τον Φεβρουάριο του 2008 είναι το International Hellenic Univercity, γνωστό ως Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, καταλαμβάνοντας τη δική του –περίοπτη κατά τις προσδοκίες των υπευθύνων του– θέση στον παγκόσμιο χάρτη των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στο νεοσύστατο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο θα σπουδάζουν αλλοδαποί, οι καθηγητές του θα προέρχονται από το διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα και τα πτυχία του θα είναι εφάμιλλα των παγκοσμίου φήμης ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αποτελούν το πρώτο στάδιο –μια μεταβατική πιλοτική λειτουργία– ως την πλήρη ανάπτυξή του, τόσο σε κτιριακές υποδομές όσο και σε οργάνωση και στελέχωση.

Ως «οpen day» καθορίστηκε η 16η Νοεμβρίου (αντίστοιχες εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Σόφια), με μια εκδήλωση για το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Executive MBA σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων και χρηματοοικονομίας, που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα (MSc) σχετικά με τα χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, καθώς και ένα μεταπτυχιακό ανθρωπιστικών σπουδών.

Αρχικός στόχος του ΔΙΠΑΕ είναι να προσελκύσει ακαδημαϊκούς και φοιτητές από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον «απόδημο» ελληνισμό, καθώς και πολίτες απ’ όλο τον κόσμο για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους μέσα από τρεις σχολές: Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνολογικών Επιστημών.

«Το αποκάλεσαν “Πανεπιστήμιο των επιχειρηματιών”, ωστόσο αποτελεί καθαρά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο (ΝΠΔΔ), η λειτουργία του οποίου καθορίζεται μέσω του ιδρυτικού νόμου 3391 του 2005 για να παρέχει εξειδίκευση στην οικονομία και στην επιχειρηματική εκπαίδευση», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Χριστόφορος Κουτίτας, αντιπρόεδρος της εννεαμελούς διοικούσας επιτροπής.

Οι υπηρεσίες του αγγλόφωνου πανεπιστημίου θα στεγαστούν προσωρινά στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη, το οποίο ανακατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να καλύψει τις πρώτες διοικητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες. Αμεση προοπτική είναι το ΔΙΠΑΕ να αποκτήσει τη δική του στέγη με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν σε έκταση 680 στρεμμάτων στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Η χρηματοδότησή του προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό και το ΕΠΕΑΕΚ (κοινοτικά κονδύλια για την εκπαίδευση), ενώ το διοικητικό του προσωπικό στελεχώνουν καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης με απόσπαση μέσω του ΕΠΕΑΕΚ.

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος θα στηρίξει την όλη του προσπάθεια στην υψηλού επιπέδου έρευνα και διδασκαλία. Γι’ αυτό μεταξύ άλλων μέτρων έχει δρομολογήσει προσλήψεις νέων πανεπιστημιακών που έχουν ήδη δημοσιεύσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά κύρους. Θα ήταν ευχής έργον να προέρχονται και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα, θα ισχυροποιήσει τη θέση του με επισκέπτες καθηγητές διεθνούς παρουσίας με τους οποίους θα επιδιώξει και συνεργασία στην έρευνα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κώστας Γραμμένος.

Οι σχολές του θα δέχονται αλλοδαπούς πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, ωστόσο η διάταξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει νομικά προβλήματα. Σε περίπτωση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για διάκριση σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, διάθεση της διοικούσας επιτροπής, εξηγεί ο κ. Κουτίτας, είναι να υπάρξει μια τροποποίηση ώστε να γίνονται δεκτοί και Ελληνες φοιτητές με μια ποσόστωση εισαγωγής μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με προϋποθέσεις (γνώση αγγλικής κ.ά.).

Θεματικό πάρκο

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος θα ανεγερθεί σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 680 στρεμμάτων, στο κέντρο της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού κόλπου στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης έχουν ήδη συνυπογράψει το υπουργείο Παιδείας, η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ενώ ο Δήμος Μηχανιώνας έχει αναθέσει τις μελέτες για τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της περιοχής. Ο χώρος όπου θα υψωθεί το πανεπιστημιακό κτίριο εντάσσεται σ’ ένα «Οικολογικό Θεματικό Πάρκο» με την ονομασία «Ελληνικός θαλάσσιος Κόσμος». Φορέας διαχείρισης του φιλόδοξου έργου είναι η Διαδημοτική Αναπτυξιακή Α.Ε. της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και το master plan περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα που αφορούν τον ελληνικό θαλάσσιο κόσμο.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Ενας έμπειρος ακαδημαϊκός με πείρα σε διεθνή πανεπιστήμια ανέλαβε το τιμόνι του αγγλόφωνου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και επικεφαλής του προπτυχιακού τμήματος του Cass Business School του ιδίου πανεπιστημίου, είναι ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του International Hellenic Univercity. Μέλη του είναι οι κ. Χριστόφορος Κουτίτας, καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Μάριος Λεβής, καθηγητής υπεύθυνος της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης, καθηγητής Νομικής, Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια του τμήματος Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Βλαχάβας, καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Στέλιος Μαλικούρτης, επίτιμος πρέσβης και οι επιχειρηματίες κ. Ιωάννης Στασινόπουλος και Νίκος Μπακατσέλος.

Πανεπιστήμια Βαλκανίων με διεθνή προσανατολισμό

Στην έρευνα σκοπιμότητας για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η οποία διενεργήθηκε από το ΑΠΘ επισημαίνεται η μεγάλη καθυστέρηση της Ελλάδας να εισέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό παροχής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. «Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το ελληνικό κεφάλαιο, δημόσιο και ιδιωτικό, επένδυσε σημαντικά στη ΝΑ Ευρώπη μετά το 1989 κι ενώ η χώρα μας έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση παρέμεινε εσωστρεφής και λίγο πολύ αδιάφορη στη νέα εποχή». Και συνεχίζει: «Η ΝΑ Ευρώπη εισήλθε στον χώρο της αγγλόφωνης μη κρατικής ανώτατης εκπαίδευσης σχετικά πρόσφατα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η τουρκική κυβέρνηση κρατικοποίησε το αγγλόφωνο Roberts College της Κωνσταντινούπολης και το μετονόμασε σε Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Bogazici University). Μια δεκαετία αργότερα η στρατιωτική κυβέρνηση άλλαξε το νομικό πλαίσιο και επέτρεψε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ορίζοντας αυστηρά πλαίσια λειτουργίας. Αποτέλεσμα, η ίδρυση το 1984, του Πανεπιστημίου Bilkent στην Αγκυρα, που είναι και το πιο πετυχημένο σήμερα πανεπιστήμιο της Τουρκίας με 10.000 φοιτητές. Μετά το 1989 στον χώρο της αγγλόφωνης μη κρατικής ανώτατης εκπαίδευσης εισήλθαν και οι πρώην κομμουνιστικές χώρες. Πρωτοπόρος υπήρξε η Ουγγαρία, στην οποία εγκαταστάθηκε το Central European University (CEU) που χρηματοδότησε ο Soros. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν άργησαν να ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα με διεθνή προσανατολισμό δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία τέσσερα πανεπιστήμια, στην Ουγγαρία εννέα, στη Ρουμανία επτά, στην Τουρκία οκτώ και στη FYROM ένα πανεπιστήμιο με δίδακτρα διεθνώς ανταγωνιστικά.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 11.11.2007 13:25:01
 
Αναγνώσθηκε 595 φορές