Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

        Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών

                                                                            

 

Σέρρες, 24/8/2007

  

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

          Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών  (ΚΕΘΙΣ), αποτελεί μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η δράση του δεν εξαρτάται από κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2005, στον Δήμο Στρυμόνα, με έδρα τον Νέο Σκοπό Σερρών και ήδη αριθμεί 112 μέλη. Αφορμή για τη δημιουργία του ΚΕΘΙΣ, ήταν η από τετραετίας εφαρμογή προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας σε μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών, στα πλαίσια της φυσιοθεραπείας τους και στη συνέχεια στους μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης

(Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Σερρών.

         Το Κέντρο θα λειτουργήσει με τις ανάλογες εγκαταστάσεις σε έκταση 12 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Στρυμόνα. Ομάδα μηχανικών, αρχιτεκτόνων, καθηγητών του ΤΕΙ Σερρών και τεχνικών εταιριών του νομού, έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το έργο, στο ξεκίνημά του ( διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, κατασκευή στίβων κλπ.).  Στη συνέχεια και με την ολοκλήρωση της μελέτης, τη σκυτάλη παίρνει ο δήμαρχος κος Βασίλης Κετσετζής που όντας ο ίδιος φυσιοθεραπευτής έχει αντιληφθεί τη σημασία αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης και αναλαμβάνει την κατασκευή, πλέον, των κτιρίων. Το Κέντρο θα λειτουργεί ανταποδοτικά και με συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από χορηγίες και προγράμματα.

         Μια από τις δραστηριότητες του Κέντρου θα είναι η οργάνωση σεμιναρίων με αντικείμενο την εξειδίκευση στην ιπποθεραπεία ( φυσίατροι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) και στη θεραπευτική ιππασία (γυμναστές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί)

         Το πρώτο σεμινάριο θα αφορά στην ιπποθεραπεία (μέθοδος θεραπείας που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις διαταραχών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος σε παιδιά και ενήλικες,  πολύ διαδεδομένη σε Ευρώπη και Αμερική)  και θα γίνει στις 18 – 21 Οκτωβρίου  του 2007.

        Η διάρκειά του πρώτου μέρους ( θα ακολουθήσουν άλλα δυο για την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης, με απόσταση περίπου ενός χρόνου το ένα από το άλλο) θα είναι 4 μέρες εκ των οποίων οι δύο Σάββατο και Κυριακή.

 

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει:

- Ανάλυση της κίνησης του ανθρώπου και του αλόγου.

- Η επίδραση της κίνησης του αλόγου στο ανθρώπινο σώμα.

- Χειρισμός του αλόγου και κατανόηση της γλώσσας του σώματός του.

- Χρήση των εξαρτημάτων ιππασίας.

- Οι θεραπευτές ως αναβάτες (ανάλυση της κίνησής του σώματός τους

  σε σχέση με τη κίνηση του αλόγου τους)

- Bobath και ιπποθεραπεία σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. 

- Ενδείξεις-αντενδείξεις.

- Ορισμοί ιπποθεραπείας και θεραπευτικής ιππασίας.

- Πρόγραμμα  ιπποθεραπείας σε 6 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

- Πρακτική άσκηση με τους   θεραπευτές ως πλαϊνούς βοηθούς.

        
Το αναλυτικό πρόγραμμα
  θα δοθεί στους συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου. Δικαίωμα στην εξειδίκευση έχουν οι κάτοχοι αναγνωρισμένου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποδεδειγμένα διετή προϋπηρεσία  από τη λήψη πτυχίου σε ασθενείς με διαταραχές του ΚΝΣ          

         
Η ομάδα που πραγματοποεί  τα προγράμματα της ιπποθεραπείας αποτελείται από τον φυσιοθεραπευτή ή τον εργοθεραπευτή, τους πλαϊνούς βοηθούς και την εκπαιδεύτρια ιππασίας.

         
Όσον αφορά στο πρώτο σεμινάριο, η ελάχιστη εμπειρία με το άλογο (περπάτημα, επίσκεψη στο στάβλο, άνεση όταν βρίσκεστε κοντά του) είναι απαραίτητη. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, η ανακοίνωση του σεμιναρίου  γίνεται έγκαιρα, ώστε οι υποψήφιοι που θα επιλεχθούν , να προσπαθήσουν να έχουν μια πρώτη επαφή με τον πλησιέστερα σε αυτούς ιππικό όμιλο, για την απόκτηση αυτής της εμπειρίας.

          
Στα δύο σεμινάρια όμως που θα  ακολουθήσουν, πέραν του πρώτου, για την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης, οι συμμετέχοντες επιβάλλεται  να ιππεύουν καλά (τροχασμός, καλπασμός), έτσι ώστε με τη βοήθεια του εκπαιδευτή τους να εμβαθύνουν  ακόμη περισσότερο στη βιο-μηχανική ανάλυση της κίνησης του αλόγου και να μπορούν να μεταφέρουν και να εφαρμόζουν, τα πορίσματα που προκύπτουν, αποτελεσματικά και κατά περίπτωση στον ασθενή, κατά τη διάρκεια της ιπποθεραπείας

 

Την Επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου φέρει η φυσιοθεραπεύτρια Μαρία Λίγκα, μέλος του FRDI (Παγκόσμια Οργάνωση Ιππασίας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες) εξειδικευμένη στην ιπποθεραπεία στο Goteborg  της Σουηδίας με συμμετοχή σε δυο παγκόσμια συνέδρια, στην Ουγγαρία το 2003 και στην Βραζιλία το 2005 με προφορική ανακοίνωση και θέμα «η ιπποθεραπεία στη τετραπληγία».

Εργάζεται 23 χρόνια στο χώρο των ΑΜΕΑ ( ΚΕΠΕΠ Σιδ/στρου, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών και τα τελευταία 2 χρόνια στο ΕΕΕΕΚ Σερρών ).

Είναι εξειδικευμένη στη μέθοδο BOBATH από το 1983 και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Νευροεξελικτικής Αγωγής (ΕΕΝΑ).

Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία  Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ του ΥΠΕΠΘ και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων με θέμα «Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών και Ειδικού Προσωπικού στον Αυτισμό» διάρκειας 600 ωρών..

        

Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων θα ανέρχεται στους 20.

 Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν

 α) on line στην ηλεκτρονική διεύθυνση  liga@otenet.gr

 β) ταχυδρομικά στη διεύθυνση  Αθ. Αργυρού 1 62100  Σέρρες

       
Τα δίδακτρα
ορίζονται στη τιμή των 500 ευρώ  συμπεριλαμβανομένων συμμετοχής, διαμονής και πλήρους διατροφής.

        
Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 20 Σεπτεμβρίου 2007. Είναι  απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα καθώς και με τηλέφωνο για μελλοντική επικοινωνία. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου 2007.   Για οποιοδήποτε θέμα ή πληροφορία επικοινωνήστε με την κα Μαρία Λίγκα, τηλ. 2321052992 και  6945549696.

               

Η Γραμματέας  του ΚΕ.Θ.Ι.Σ


Σοφία  Κεσκίνογλου



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.08.2007 10:40:01
 
Αναγνώσθηκε 560 φορές