Διαφόρων Φορέων

ΣυντονιστικΟ Οργανο ΕνΩσεων

ΕκπαιδευτικΩν ΜουσικΗς

 

e       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

e       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

e       ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

e       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Ανακοίνωση / Δελτίο Τύπoυ

                                    

                                                                             30  ΙΟΥΛΙΟΥ  2007                      

 

                   

 

 

 

Όταν στις περυσινές Πανελλήνιες εξετάσεις, του έτους 2006, σημειώθηκαν προβλήματα και ερωτηματικά σχετικά με το ειδικό μάθημα της Αρμονίας, εκτός της εφημερίδας “Ο Κόσμος του Επενδυτή” που τα έφερε στο φως με σειρά δημοσιευμάτων, κανείς δεν έδωσε συνέχεια στο ζήτημα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά επιφυλασσόμαστε προς το παρόν να δημοσιεύσουμε λεπτομερώς το ιστορικό επειδή εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις. Όταν όμως τελεσιδικήσει η υπόθεση, όλα θα έρθουν στην επιφάνεια.

 

Μόνο το Συντονιστικό όργανο των Ενώσεων Καθηγητών Μουσικής Δημόσιας Εκπαίδευσης από τον Αύγουστο του 2006 με ανακοίνωσή του είχε ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες, που αφορούσαν μια σειρά από θέματα: από την σύσταση των επιτροπών θεματοδοτών και βαθμολογητών έως την ουσία της βαθμολόγησης και των αναβαθμολογήσεων, καθώς και την περίεργη σύμπτωση του αριθμού των επιτυχόντων (με τη βάση του 10) με εκείνο των εισακτέων.

 

Επειδή στο σημερινό άθλιο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας οποιαδήποτε θέση και αν πάρει κανείς θα κατηγορηθεί για …σκοτεινές σκοπιμότητες υπέρ ή κατά προσώπων και καταστάσεων, δυστυχώς συναντήσαμε τότε αντιδράσεις από συναδέλφους και Ενώσεις που διαχώρισαν τη θέση τους, προτιμώντας να εστιάσουν όχι στην ουσία των καταγγελιών και την ανάγκη τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ή να αθωωθούν ή να τιμωρηθούν, εφόσον είχαν παραβεί τον νόμο, αλλά στα, υποτίθεται ύποπτα, κίνητρα των καταγγελλόντων! Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά το αυτονόητο, έστω κι αν σε κάποια αυτιά ηχεί παράξενα: Εμείς ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της Μουσικής Παιδείας, τη λειτουργία των θεσμών και την προστασία των μαθητών μας – και τίποτα άλλο.

 

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ένα χρόνο αργότερα, μετά τα γεγονότα στο μάθημα των Αγγλικών και παρά το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “Επενδυτή” για το αντίστοιχο ζήτημα της Μουσικής, όλοι όσοι πήραν θέση στο πρώτο, εφημερίδες, ραδιοσταθμοί, κανάλια, κόμματα και ΟΛΜΕ, σε πλήρη σύμπνοια σιωπούν για το δεύτερο, σαν τα μουσικά μαθήματα να μην είναι μέρος των Πανελληνίων εξετάσεων.

 

Εξίσου αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, που σε τόσα προβλήματα και αιτήματά μας κωφεύει, αυτή τη φορά ξαφνικά …μας άκουσε: Στις φετινές Πανελλήνιες όλα έγιναν με μεγάλη προσοχή στα μαθήματα της Μουσικής: Άλλαξαν οι θεματοδότες (που παρέμεναν σταθεροί επί 12 χρόνια έναντι των 2 που προβλέπει ο νόμος), οι επιτροπές βαθμολογητών συστήθηκαν προσεκτικά βάσει των νομίμων προδιαγραφών, τα δε γραπτά διασταυρώθηκαν (σε αντίθεση με πέρυσι), όπως προβλέπεται σε όλα τα μαθήματα, μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Όλα τούτα συνιστούν βεβαίως διόρθωση και βελτίωση, αλλά ταυτόχρονα και έμμεση ομολογία ότι πέρυσι υπήρξαν προβλήματα.

 

Ωστόσο, δεν έλειψαν και νέα δείγματα αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς: Στην οδηγία για τη διόρθωση των θεμάτων τίθεται ως σημείο αναφοράς το «2ο έτος Υποχρεωτικού Αρμονίας», δηλαδή Ωδειακή διδακτική ύλη αντί της Σχολικής! Ύλη που διδάσκεται στα, κατά τα άλλα, διαρκώς υποτιμούμενα από το ΥΠΕΠΘ μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τι να σχολιάσουμε εμείς;

 

Χαιρετίζουμε και κάτι θετικό, την ενέργεια του ΥΠΕΠΘ να στελεχώσει και τις 14 θέσεις σχολικών συμβούλων μουσικής που θεσμοθετήθηκαν πριν 3 χρόνια. Η διαδικασία επιλογής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι που θα αναλάβουν αυτές τις θέσεις θα προσφέρουν πολλά στην ανάπτυξη του αντικειμένου.

 

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για τον συστηματικό και παράνομο παραγκωνισμό της Καλλιτεχνικής Επιτροπής: Αυτή τη φορά, το θέμα αφορά τις τοποθετήσεις Διευθυντών στα Μουσικά Σχολεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η Κ.Ε. έχει εισηγηθεί να προτιμώνται για τις θέσεις αυτές οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 16 (Μουσικής), ενώ σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ αγνοεί εντελώς την εισήγηση αυτή και δίνει αντίθετη οδηγία, υποτιμώντας για μια ακόμη φορά όλους τους έμπειρους συναδέλφους της συγκεκριμένης ειδικότητας. Τα Μουσικά Σχολεία είναι θεσμός ευαίσθητος και πολύτιμος και τα προβλήματα που τους συσσωρεύει η πολιτική του ΥΠΕΠΘ απέναντί τους είναι ήδη πάρα πολλά. Αρκετοί αποδεδειγμένα ακατάλληλοι άνθρωποι, άσχετοι με τη μουσική, χειρίζονται τα θέματά της – ας μη προστεθούν και μερικοί ακόμα...

 

Με επιφύλαξη μεταφέρουμε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που αφορά την επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ. Αν οι πληροφορίες του είναι σωστές, οι «φωστήρες» του ΥΠΕΠΘ αγνοούν τις προτάσεις και των μουσικών και του ΑΣΕΠ και ετοιμάζουν διαγωνισμό με περιεχόμενο πολύ μακριά από την ανάγκη να εξεταστούν οι υποψήφιοι στις πραγματικά απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να προσληφθούν οι καταλληλότεροι για να διδάξουν στα σχολεία. Επιπλέον, διαψεύδουν τον Υφυπουργό κ. Καλό ότι οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν τα Μουσικά Σχολεία, όπου οι απαιτήσεις σε ειδικές γνώσεις είναι αυξημένες.

 

Τέλος, όπως όλα δείχνουν, οι ελπίδες για πιο έγκαιρη στελέχωση φέτος των Μουσικών Σχολείων ήταν πρόωρες: Η διαδικασία των αιτήσεων άρχισε μεν νωρίτερα από άλλοτε, αλλά λήγει και πάλι αδικαιολόγητα αργά, στις 13/8. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στην συνήθη πραγματικότητα, με πίνακες που θα αναρτηθούν βιαστικά και χωρίς κύρωση, ενστάσεις που δεν θα υπάρχει χρόνος να εξεταστούν και προσλήψεις που θα γίνουν καθυστερημένα δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα. Ας είναι έτοιμοι στο Υπουργείο να αντιμετωπίσουν την έκρηξη οργής εκπαιδευτικών και γονέων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τους έχουμε ήδη προειδοποιήσει, η ανοχή στην κοροϊδία έχει τελειώσει!

 

 

Για το Συντονιστικό όργανο
Ενώσεων Εκπαιδευτικών Μουσικής

 

Υπεύθυνοι  Επικοινωνίας :

Μακαντάσης Θεμιστοκλής       makadiver@hotmail.com /
τηλ : 6977611060  

Mαγκούνη–Ρίζου Άννα          magounisg@sch.gr"                            

Παναγιωτίδης Νίκος                     nikpanlt@yahoo.gr



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 30.07.2007 09:55:01
 
Αναγνώσθηκε 968 φορές