Παρουσιάσεις Βιβλίων και άλλων Εντύπων

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΠΑΝΙΔΗ                                                                Ιούνιος 2007

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ & ΠΛΑΤΩΝΟΣ 11

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 1: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 2: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 10

Τ.Κ.67100  ΞΑΝΘΗ , ΤΗΛ.&ΤΗΛΕΟΜ: 25410-27544

www.spanidis.gr  info@spanidis.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

 

Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

(1204-1261)

 

Η ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΙΠΠΟΣΥΝΗ

 

Χρήστος Μιχ. Μιχαλόπουλος

 

    Το Βυζαντινό Κράτος, μετά την κατάρρευση του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας το 476, συνεχίζει πλέον μόνο του την ιστορική του πορεία, επωμιζόμενο τον ρόλο του κληρονόμου και του συνεχιστή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο ρόλος έγινε αποδεκτός και από τον δυτικό ρωμαϊκό κόσμο του 5ου αιώνα, ενώ η Ανατολή άρχισε να αποκτά ένα αίσθημα ανωτερότητας έναντι της Δύσης.

    Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέσα στους επόμενους δύο αιώνες, αρχίζει να διαμορφώνει σταδιακά ένα νέο διαφορετικό χαρακτήρα και να γίνεται η Ελληνική Χριστιανική Αυτοκρατορία, η οποία πάντα θεωρούσε τους αυτοκράτορές της διαδόχους αυτών της Ρώμης, πιστεύοντας συγχρόνως ότι είχε το αναφαίρετο δικαίωμα να βρίσκεται επικεφαλής των ηγεμόνων όλων των χριστιανικών και άλλων λαών.

    Μέχρι τις αρχές του 9ου αιώνα, κανείς από τους λαούς και τους ηγεμόνες της Δύσης δεν είχε αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα. Μετά όμως από την στέψη του Καρόλου του Μεγάλου από τον πάπα της Ρώμης Λέοντα Γ', το 800, αρχίζει να εμφανίζεται ο συνεχής ανταγωνισμός της Ανατολής και της Δύσης.

    Από τον 11ο αιώνα ο ανταγωνισμός επεκτείνεται και στον πνευματικό στίβο, προσπαθώντας, οι δύο Εκκλησίες να επιτύχουν τον εκχριστιανισμό των λαών που εμφανίζονται στο προσκήνιο (Σλάβων, Ρώσων, Ούγγρων, κ.ά.). Ο ανταγωνισμός αυτός εκφραζόταν και με την αντιπαράθεση λόγω του πρωτείου, της πρώτης δηλαδή θέσης μεταξύ των Εκκλησιών, που προέβαλε ο πάπας. Άλλος παράγοντας που επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις Βυζαντινών και Λατίνων, από τα τέλη του 11ου αιώνα, ήταν οι επιδρομές των Νορμανδών στην ελληνική χώρα. Αργότερα, η κατάσταση εντάθηκε με την οικονομική διείσδυση των ιταλικών πόλεων στο Βυζάντιο, με αποτέλεσμα να πάρουν στα χέρια τους αυτοί, σχεδόν όλο το εμπόριο και την οικονομία της αυτοκρατορίας.

    Οι χωριστές αυτές ροπές των δύο κόσμων επιδεινώθηκαν με τις Σταυροφορίες, για να φτάσουν αργότερα μέχρι το σημείο της αποστροφής και της αντιπάθειας.

 

ISBN: 978-960-6653-19-3, Σελ. 622, 17 χ 24 εκ., τιμή 31,35 € με Φ.Π.Α.

 

Με τιμή

                                                                                                                             Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.07.2007 13:10:01
 
Αναγνώσθηκε 1093 φορές