Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΑΘΗΝΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007


 

Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, σεβάσμιοι Πατέρες, εκπρόσωποι του Μακαριοτάτου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κύριε εκπρόσωπε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριε Υπουργέ Οικονομίας και Οικονομικών, κυρία Υπουργέ Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριε Υπουργέ Επικρατείας, κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας, κύριε Υφυπουργέ Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κύριοι πρώην Υπουργοί Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριοι βουλευτές, κύριε Γενικέ Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, κύριοι Πρέσβεις, κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριοι Πρυτάνεις και Πρόεδροι Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κύριοι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κύριοι Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, κύριοι Ακαδημαϊκοί, κύριοι Καθηγητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κύριοι Πρόεδροι Οργανισμών και Φορέων, κύριοι Περιφερειακοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κύριοι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, κύριοι Διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι και Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης, κυρίες και κύριοι,

Μετά από 46 χρόνια παρουσίας στο γνωστό ανά το πανελλήνιο πολυώροφο κτήριο της οδού Μητροπόλεως 15, η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετέφερε τις δραστηριότητές της στο λαμπρό οικοδόμημα που βρισκόμαστε σήμερα, στο δικό της πλέον σπίτι.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από της ιδρύσεώς του, είχε συνδεθεί με το κέντρο του κλεινός μας άστεως. Επομένως η μεταφορά του εκτός κέντρου ίσως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως απλή διαχειριστική μεταβολή, αλλά να σηματοδοτήσει και να συνδεθεί με ένα νέο ξεπέταγμα, μια νέα αναγεννησιακή πορεία, σε ένα διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα απαιτητικό, ανταγωνιστικό και γεμάτο από προκλήσεις.

Κύριε Πρόεδρε, ενδιαφερθήκατε προσωπικά για τη μεταστέγαση του Υπουργείου και επισκεφθήκατε το κτήριο στην τελευταία φάση των εργασιών ανακατασκευής. Προφανώς γιατί προσβλέπετε και εσείς στην αλληγορία του γεγονότος.

Φιλοδοξούμε το νέο κτήριο να καταστεί ναός παιδείας και πολιτισμού όπως εσείς οραματίζεστε. Με κοινή προσπάθεια όλων μας πετύχαμε το ακατόρθωτο, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτό το κτήριο 1.600 άτομα, που στεγάζονταν σε έξι τουλάχιστον κτήρια διαφορετικά, διεσπαρμένα στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό με τους μικρότερους δυνατούς κλυδωνισμούς στη λειτουργικότητα των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η σημερινή εκδήλωση θα ξεκινήσει από Θεού με τις ευχές της εκκλησίας. Τον αγιασμό θα τελέσουν απουσία του Μακαριοτάτου λόγω του απροόπτου κωλύματος που γνωρίζουμε όλοι, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πατήρ Κύριλλος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Θωμάς Συνοδινός. Όλοι ενώνουμε τις ευχές μας για την ταχύ αποκατάσταση της υγείας του Μακαριοτάτου.

Θα ακολουθήσει η προβολή μιας ολιγόλεπτης ενημερωτικής ταινίας σχετικά με το γεγονός που εορτάζουμε σήμερα. Σας ευχαριστώ.


Αγιασμός


κ. Θ. ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ:
Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρία Υπουργέ της Παιδείας, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά με την ευκαιρία του εγκαινιασμού του νέου κτιρίου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μεταφέρουμε ο Άγιος Αρχιγραμματέας και εγώ, τις ευχές και τις ευλογίες της Εκκλησίας και τις ευχές του ασθενούντος Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστοδούλου προς την εξοχοτάτη κυρία Υπουργό, προς τους εξοχοτάτους κυρίους Υφυπουργούς και προς όλο το αξιότιμο προσωπικό του Υπουργείου, καθώς και προς όλους τους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς κάθε βαθμού και βαθμίδας.

Μεταφέρουμε την ευχή το ιερό αυτό τέμενος της παιδείας θα αποβεί αφετηρία και εφαλτήριο προόδου της μαθητιώσης και σπουδαζούσης νεολαίας και παράλληλα με την επιστημονική  κατάρτιση και της κατευθύνει προς όλα αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα έθιμα ει της αρετής και ει της έπαινος.

Γιατί είναι γνωστό όπως είπε ο σοφός αρχαίος πρόγονός μας «πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται».

Εύχεται η Εκκλησία μας προς όλους τους παράγοντες της παιδείας της χώρας μας, να ενσταλάξουν στους νέους μας όλα τα ευγενή ιδεώδη του γένους μας, την πίστη προς το Χριστό, την αγάπη προς την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο και προς όλα εκείνα τα αγαθά που συνθέτουν τον πολιτισμό μας και συμβάλουν στην καλώς νοούμενη προκοπή του ανθρώπου.

Την πρόοδο αυτή ας τη γευτούν και οι ελληνόπαιδες το γένος, αλλά και όσοι μαθητές προέρχονται και από άλλες χώρες χωρίς διακρίσεις, με τη βεβαιότητα ότι πράγματι «Έλληνες καλούνται ει της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντες».

Ευχόμαστε ταπεινά ο Θεός, η πηγή της σοφίας και της γνώσεως να στερεώνει και να ευλογεί το έργο αυτού του Υπουργείου. Σας ευχαριστώ.


Προβολή βίντεο


Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ:
Έχω την χαρά να καλέσω στο βήμα την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Kα Μαριέττα Γιαννάκου.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως, κυρίες και κύριοι. Eίναι ιδιαίτερη χαρά για μένα σήμερα, εκπροσωπώντας το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να υποδέχομαι εδώ τους πρώην Υπουργούς Παιδείας τους οποίους ευχαριστώ για την παρουσία τους και για τη συμβολή τους, τους Υπουργούς της κυβέρνησης, τους βουλευτές, τις ακαδημαϊκές προσωπικότητες, τους Πρυτάνεις, τους Προέδρους ΤΕΙ και βεβαίως το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι χωροταξικές αλλαγές έχουν τεράστια σημασία για τον τρόπο εργασίας, αλλά και γενικότερα για να βοηθηθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Και τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν συνεχώς και νομίζω πως αυτό έχει αναγνωριστεί.

Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την παρουσία εδώ των εκπροσώπων της Εκκλησίας και την ευχή μου πραγματικά για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου που μας λείπει σήμερα. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι είμαστε Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κυρίες και κύριοι, θέλω απ’ την αρχή να σημειώσω ότι το Υπουργείο αυτό προγραμματίστηκε να ανεγερθεί το 2002 και το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διαμονής των δημοσιογράφων που κάλυψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2004 μέχρι το 2006, στις 31 Δεκεμβρίου δηλαδή, είχε συνεχιστεί η β’ φάση της εργολαβίας που είχε αναληφθεί και οι χώροι του κτηρίου διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες του Υπουργείου.

Ο Υπουργός που υπέγραψε τότε την α’ φάση είναι ο κ. Ευθυμίου που είναι εδώ σήμερα και θέλω να τον ευχαριστήσω για την προσπάθειά του.

Φυσικά το κράτος έχει συνέχεια. Οι πολιτικές αλλάζουν. Άλλοτε είναι σημαντικότερες, στρατηγικότερες, ισχυρότερες, άλλοτε όχι. Αυτό εξαρτάται από τις συγκυρίες, από τα πρόσωπα και από τις γραμμές.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, γιατί στην τελευταία τριετία πραγματικά απέδειξε αυτό που είχε υποσχεθεί, ότι η παιδεία είναι η πρώτη επιλογή, είναι η πολιτική αιχμής. Γιατί πρόκειται για επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Στο διάστημα αυτό είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί, κάναμε τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θέσαμε μία ατζέντα τον Μάρτιο του 2004 και δεν αποκλίναμε ούτε στο ελάχιστο, για όποιον παρακολουθεί διαχρονικά τα πράγματα.

Το δεύτερο είναι ότι ακολουθήσαμε όλες τις ευρωπαϊκές γραμμές στις οποίες διαχρονικά οι κυβερνήσεις είχαν συμβάλει. Δηλαδή ήρθαμε στο δια ταύτα και όχι μόνο στις συμφωνίες.

Και το τρίτο είναι, ότι ακολουθήσαμε μια πορεία ανοιχτής διαβούλευσης, ένα είδος ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, που συνηθίζεται στην Ευρώπη και αυτό απέδωσε, είτε θετικά, είτε αρνητικά, αλλά στην πολιτική πάντοτε, ακόμα και η διαφορετική άποψη μετράει γι’ αυτόν που έχει στρατηγικές.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης γιατί είχατε και συνεχίζετε να έχετε πολύ συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθούμε, ώστε η χώρα μας να δώσει όλα όσα μπορεί στον εαυτό της και στο σύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται στο χώρο της Ευρώπης.

Κυρίες και κύριοι, το Υπουργείο αυτό είναι 38 χιλιάδες τετραγωνικά. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων που έκανε άριστη δουλειά και θέλω να συγχαρώ τον παρόντα Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παταργιά. Ακολούθησε και τις προδιαγραφές που είχαν χαραχθεί και τις νέες απαιτήσεις. Και οι νέες απαιτήσεις της εποχής είναι να μεταχειριστούμε όλα τα νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο σύγχρονο ηλεκτρικά, μηχανολογικά, στο χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που να μην έχει αξιοποιηθεί. Οι συνθήκες εργασίας είναι πραγματικά εξαιρετικές και θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των υπηρετούντων στο Υπουργείο για τον άψογο και υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο μετακόμισαν χωρίς να χαθεί ούτε ένα 24ωρο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ατομικώς των εγγράφων, του υλικού και όλων όσων είχαν την ευθύνη να φυλάσσουν.

Θέλω να τους συγχαρώ και να πω χωρίς να περιαυτολογήσω, ότι ήδη από άλλα Υπουργεία οχλούν τους Διευθυντές και τους ρωτούν πως ακριβώς έγινε αυτό. Γιατί το Υπουργείο λειτούργησε συνεχώς. Ούτε ένα λεπτό δε χάθηκε. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ και ας μου επιτρέψουν να το θεωρώ αυτό ως μήνυμα, ότι η ατομική ευθύνη που παράγει συλλογική δράση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ερχόμενοι εδώ βέβαια έχουμε και άλλες δυνατότητες. Το Υπουργείο Παιδείας παράγει πολιτισμό και ο πολιτισμός επιστρέφει στο Υπουργείο Παιδείας.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τιμήσουμε δύο πρόσωπα δίνοντας το όνομά τους στις αίθουσες: σ’ αυτή την αίθουσα, καθώς και στο αμφιθέατρο.  Δύο σημαντικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εν ζωή και παράγουν έργο. Η αίθουσα αυτή θα ονομάζεται από εδώ και πέρα «Αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί».Η κα Ντε Ρομιγί, Γαλλίδα την καταγωγή και Ελληνίδα υπήκοος από το 1995, είναι το σπουδαιότερο πρόσωπο στις Ελληνιστικές Σπουδές αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ένα πρόσωπο ηλικίας 93 ετών, που παράγει υπέρ της Ελλάδος.

Η κα Ντε Ρομιγί γεννήθηκε το 1913 στη Σαρτρ και δίδαξε αρχαία ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Λιλ και της Σορβόνης. Είναι η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια στο Collège de France και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions. Είναι μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανίας, της Βιέννης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, του Μόντρεαλ και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Τιμήθηκε με σημαντικά διεθνή βραβεία και το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα, ενώ το 2001 ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα του Ελληνισμού. Έχει γράψει πλήθος έργων για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία. Παραδείγματος χάρη για την ηπιότητα στην αρχαία ελληνική σκέψη, για το Έπος και το Δράμα κλπ.

Χθες το βράδυ η κα Ντε Ρομιγί μου έστειλε μόνη της ένα e-mail που λέει τα εξής:

«Θέλω να σας εκφράσω την πιο ζωηρή μου αναγνώριση για την ωραία ιδέα που είχατε να συνδέσετε το όνομά μου με μια από τις αίθουσες που εξαρτάται από εσάς, εννοεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Πρέπει να σας πω, ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη και σας γράφω στα γαλλικά, συγχωρείστε με, για να είμαι σίγουρη ότι θα σας πω με δύναμη ακριβώς αυτό που θέλω και θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Η μόνη μου θλίψη είναι ότι δεν μπορώ να είμαι με ζωντανή φωνή εκεί, να είμαι δηλαδή μαζί σας για να σας ευχαριστήσω.

Αλλά θα είμαι πάντα κοντά σας με τη σκέψη. Ευτυχής γι’ αυτό που με ενώνει με την Ελλάδα και ενθουσιασμένη μέσα στο έργο που επιτελώ για την αναγνώριση των μεγάλων ελληνικών έργων, που μου μοιάζουν ή που είμαι βέβαιη ότι είναι ουσιαστικά και σημαντικότατα για όλο τον κόσμο».

Η δεύτερη προσωπικότητα, η οποία είναι εδώ παρούσα σήμερα στην οποία θα δοθεί το όνομα του αμφιθεάτρου, είναι η πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκός της χώρας μας, η κα Γαλάτια Σαράντη.

Η κα Σαράντη εξελέγη το 1997 μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Στα γράμματα εμφανίστηκε με το διήγημα «Το Κάστρο» στο περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ». Είναι ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα κρατικά βραβεία, της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» και άλλων εταιρειών και πνευματικών φορέων.

Από τα έργα της: «Το Παλιό μας Σπίτι» με το 2ο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος από το 1959 ακόμα, «Τα Όρια» από το ’66, «Να θυμάσαι την Βίλνα» με το 1ο Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το ’72. «Οι Ρωγμές» με το Βραβείο Ουράνη το ’79, «Τα Νερά του Ευρίπου». Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα από το 1953 και έγραψε βιβλία για παιδιά: «Στα χρόνια του Παύλου Παλαμά» το ’62, «Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας» το 1970 και πήρε το Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Χαράζει η Λευτεριά».

Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, σουηδικά, ουγγρικά, ρουμανικά, πολωνικά, ισπανικά. Έχει τιμηθεί με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θέλω να ευχαριστήσω την κα Σαράντη που είναι παρούσα εδώ και θέλω να πω, πώς μην φοβηθεί κανείς, πώς δεν υπάρχουν προσωπικότητες ανδρικές, το όνομα των οποίων θα δώσουμε σε άλλες αίθουσες. Υπάρχουν και άλλες αίθουσες που θα πάρουν ονόματα σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Θέλαμε όμως να τιμήσουμε δύο γυναίκες που παράγουν εξαιρετικό έργο αυτή τη στιγμή και να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά, γιατί το έργο μας απευθύνεται στα παιδιά, εμείς όλοι είμαστε το μέσον.

Κύριε Πρόεδρε, Σεβασμιότατοι Πατέρες της Εκκλησίας, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε σήμερα και νομίζω, ότι μπορούμε να υποσχεθούμε, ότι κάτω από καλύτερες συνθήκες εργασίας με νέο ενθουσιασμό, μέσα σε αλλαγές μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμα.


Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ:
Έχω την τιμή να καλέσω τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Κώστα Καραμανλή να έρθει στο βήμα.


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Κυρίες και κύριοι, στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, στην εποχή του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και των μεγάλων ευκαιριών, η επένδυση στην παιδεία, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι η αποδοτικότερη, η δικαιότερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία.

Η πρόκληση της Παιδείας μας φέρνει όλους ενώπιον των ευθυνών μας. Απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα, απαιτεί βούληση και αποφασιστικότητα για ρήξη με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, για τις τομές, για τις μεταρρυθμίσεις που πιεστικά χρειαζόμαστε για συγκεκριμένο, απτό, μετρήσιμο έργο.

Το νέο ιδιόκτητο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι ένα έργο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει σελίδα, περνά σε μια νέα εποχή αποτελεσματικότητας και ποιότητας. Μεταστεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο, εξοπλισμένο με όλες τις αναγκαίες υποδομές, ούτως ώστε τα στελέχη του να επιτελούν το κρίσιμο έργο τους σε συνθήκες εργασίας που και δικαιούνται και αξίζουν.

Το κτήριο αυτό, το νέο αυτό στρατηγείο, θα λέγαμε, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεσματικής, υπεύθυνης αξιοποίησης της ολυμπιακής κληρονομιάς. Είναι το πρώτο βήμα της υλοποίησης του γενικότερου σχεδιασμού για αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών με την μεταστέγαση των Υπουργείων έξω από το ιδιαίτερα βεβαρημένο κέντρο της Αθήνας. Είναι κι αυτό δείγμα της νέας αντίληψης για τη δημόσια διοίκηση που δίνει έμφαση στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να μου επιτρέψτε στο σημείο αυτό μια ιδιαίτερη αναφορά σε μια συμβολική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας. Όπως πριν από λίγα λεπτά ακούσαμε, αίθουσες του νέου κτιρίου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα πάρουν τα ονόματα πνευματικών προσωπικοτήτων, κορυφαίων πνευματικών προσωπικοτήτων, όπως η κα Ρομιγί και η κα Σαράντη που με την παρουσία τους, με το έργο τους καλλιέργησαν την ελληνική παιδεία και τη σύγχρονη εθνική συνείδηση.

Είναι μια κίνηση που υπογραμμίζει τη διπλή στόχευση της παιδείας μας στη νέα εποχή που ζούμε αφ’ ενός να ενισχύσουμε ουσιαστικά την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, να δώσουμε στα παιδιά και τους νέους μας τα εφόδια να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, να καταστήσουμε την παιδεία μοχλό δυναμικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και αφ’ ετέρου να ενισχύσουμε το ρόλο της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού μας στο εξωτερικό, ενισχύοντας τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών ιδιαίτερα εκεί που ζουν, εργάζονται προκόβουν ομογενείς μας, στηρίζοντας έμπρακτα τις έδρες Ελληνικών Σπουδών που ήδη λειτουργούν και ενθαρρύνοντας την ίδρυση νέων.

Στα ταξίδια μου στις εστίες του Οικουμενικού Ελληνισμού είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμασι τη δίψα των Ελλήνων της νέας γενιάς να συνδεθούν με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας.

Κυρίες και κύριοι, Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ημετέρας παιδείας. Ο αφορισμός του Ισοκράτη ακούγεται σήμερα, 2.000 χρόνια μετά, περισσότερο από ποτέ επίκαιρος. Σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα αναζητά αξίες, αναζητά τα ιδανικά που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε με επιτυχία τη νέα παγκόσμια κατάσταση και τις προκλήσεις της, η Ελλάδα έχει χρέος να τεθεί στην πρωτοπορία της κοινής προσπάθειας, να συμβάλλει ουσιαστικά για να έρθουν στο προσκήνιο οι ιδέες, οι αξίες, τα ιδανικά που γεννήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο και έγιναν παγκόσμια: ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία, το ολυμπιακό ιδεώδες, η αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Έχουμε χρέος όλοι μας συλλογικά και βέβαια καθένας ξεχωριστά από τη θέση του και με τις δυνάμεις του να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την ιστορική ευθύνη. Η ελληνική πολιτεία με αίσθημα ευθύνης, με έργα αποδεικνύει τη βούλησή της να διευρύνουμε την παγκόσμια αναφορά του ελληνισμού, να κάνουμε την παιδεία μας το όχημα που οδηγεί στη νέα εποχή.

Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης να απευθύνω δυο λόγια στους υπαλλήλους του Υπουργείου. Γνωρίζω καλά το σημαντικό έργο που επιτελείτε. Θέλω να συγχαρώ την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε. Σας θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες μας. Η μεταρρύθμιση περνά και μέσα από τη δική σας καθημερινή συμβολή.  Και είμαι βέβαιος ότι και εσείς έχετε οράματα για την πατρίδα για τα παιδιά σας. Είμαστε μαζί σ’ αυτή την προσπάθεια, βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους σας καλή δύναμη και καλή δουλειά στο νέο σας κτήριο. Ευχαριστώ.


Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ:
Κυρίες και κύριοι, η σημερινή εκδήλωση θα κλείσει με αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων του Υπουργείο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά γιατί μοιραστήκατε τη χαρά μας. Είστε προσκεκλημένοι όλοι σε μία δεξίωση, η οποία θα γίνει στο πίσω μέρος του κτηρίου. Σας ευχαριστούμε και πάλι θερμά.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.06.2007 16:05:01
 
Αναγνώσθηκε 899 φορές