Παρουσιάσεις Βιβλίων και άλλων Εντύπων

Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού «Μουσικοπαιδαγωγικά», της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.).  

 

 

Περιεχόμενα τεύχους:

David Elliott: Η πραξιακή φιλοσοφία για τη μουσική εκπαίδευση: μία σύνοψη    

Πολύβιος Ανδρούτσος: πραξιακή φιλοσοφία και εκπαιδευτική πράξη             

Jiaxing Xie: Η πραξιακή μουσική εκπαίδευση στην Κίνα – στα παραδοσιακά και μεταμοντέρνα πλαίσια           

Heidi Westerlund, Lauri Väkevä: Η πραξιακή φιλοσοφία του Elliott στη μουσική εκπαίδευση: μία φινλανδική προοπτική      

Jere Humphreys: Οι απόψεις του Πλάτωνα για τους τρεις τρόπους της μουσικής εκπαιδευτικής πράξης: σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση

                       

Το παρόν τεύχος λοιπόν, φιλοξενεί τις εργασίες των παραπάνω, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συμποσίου με τίτλο Praxial Music Educa­tion: Is­sues and Debates στις 21-7-2006 στο 27ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME στην Kuala Lumpur της Μαλαι­σίας. Στόχος του συμποσίου ήταν να εξετασθούν από διαφορε­τικές οπτικές κά­ποιες πτυχές-κλειδιά της πραξιακής φιλοσοφίας. Διοργανωτής και συντονιστής του Συμποσίου ήταν ο David Elliott. Για τις ανάγκες της δημοσίευσης στα Μουσικο­παι­δαγωγικά, ο Elliott, προσφέρει στην αρχή του τεύχους μια σύνοψη της πραξια­κής φιλοσοφίας του.  Η έκδοση αυτή αποτελεί ορόσημο για την ελληνική μουσικοπαιδαγωγική βιβλιογραφία, αφού για πρώτη φορά παρουσιάζεται η Πραξιακή Φιλοσοφία του David Elliott.

 

 

 

Η παρούσα ειδική έκδοση του περιοδικού Μουσικοπαιδαγωγικά είναι ένας από τους ποικίλους τρόπους εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυση της Ελλη­νικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση. Το 2007, χρονιά των 10άχρονων γενεθλίων της E.E.M.E., θα πραγματο­ποιηθεί το 5ο Συνέδριο της Ένωσης με τίτλο «Μουσική Παιδεία και Αναζήτηση Πολιτισμικής Ταυτότητας», στις 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Συνέδριο έχει σκοπό να φέρει σε επαφή όλους όσους ασχολούνται με τη μουσική εκπαίδευση και τη διδασκαλία της Μουσικής σε όλες τις μορφές και βαθμίδες.  Οι εργασίες του Συνεδρίου θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες, αναρτημένες ανακοινώσεις, εργαστήρια και συναυλίες. 

 

Θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι παρακάτω:

  1. Μουσική παιδεία και πολιτισμική ταυτότητα: Θεωρίες, μοντέλα, επιστημονικές θεωρήσεις
  2. Διερεύνηση των προβλημάτων και των αναγκών της μουσικής εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο: Ερευνητικοί προσανατολισμοί στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού σχολείου
  3. Πολυπολιτισμικό περιβάλλον και μουσική εκπαίδευση: Προσεγγίσεις-αντιμετώπιση μέσα από το μάθημα της μουσικής
  4. Το ζήτημα της επικράτησης ή της μονόπλευρης αναπαραγωγής του δυτικού μοντέλου διδακτικής και έρευνας στη μουσική εκπαίδευση.
  5. Αναλυτικό πρόγραμμα: εκπαιδευτικός προγραμματισμός και πολιτισμική πραγματικότητα
  6. Η εθνική παράδοση στη μουσική παιδεία: Απόψεις, έρευνα, πρακτικές εφαρμογές.
  7. Μουσική στην ειδική αγωγή και μουσικοθεραπεία: Πολιτισμικές επιρροές και αναζητήσεις
  8. Νέες διδακτικές εφαρμογές, τεχνολογία και πολιτισμική ταυτότητα
  9. Έθνικ ή εθνική μουσική; Απόψεις, έρευνα, πρακτικές εφαρμογές. 

 

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 70 ειδικοί επιστήμονες, μουσικοπαιδαγωγοί από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Τουρκία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Βραζιλία Καναδά και Ιαπωνία. Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι η καθηγήτρια Lucy Green από τη Μ. Βρετανία και οι καθηγητές David Elliott και Jere Humphreys από τις ΗΠΑ.

 

Κόστος εγγραφής στο Συνέδριο

Από 1-5-2007 μέχρι την έναρξη του Συνεδρίου: 75 ευρώ για τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε., 150 ευρώ για τα μη μέλη. 

Για τους φοιτητές που είναι μέλη η εγγραφή είναι δωρεάν, ενώ για τους φοιτητές που δεν είναι μέλη η εγγραφή είναι 75 ευρώ. 

 

Η εγγραφή στο Συνέδριο καλύπτει

  • Το φάκελο του Συνεδρίου με το πρόγραμμα και με έντυπο πληροφοριακό υλικό
  • Την είσοδο στις διαλέξεις και στα εργαστήρια
  • Την είσοδο στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του συνεδρίου CD ROM με τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων του Συνεδρίου και άλλο υλικό

Περισσότερες πληροφορίες για την Ένωση και για την εγγραφή στο Συνέδριο μπορεί κανείς να αναζητήσει τηλεφωνικά στο 2310-858658 (κάθε Πέμπτη 18.30-20.30) ή στο 6939560404, στέλνοντας e-mail στο: info@eeme.gr αλλά και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.eeme.gr. 

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 06.06.2007 14:55:01
 
Αναγνώσθηκε 806 φορές