Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Παθητικοί καπνιστές από κούνια

Γονείς και δάσκαλοι κακό... παράδειγμα για τα παιδιά

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ


Από τη βρεφική ηλικία γίνονται παθητικοί καπνιστές τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς ναι μεν οι σύγχρονοι πατεράδες ασχολούνται όλο και περισσότερο μαζί τους, αλλά επτά στους δέκα καπνίζουν και μάλιστα πολύ. Το ίδιο ισχύει και για μία στις δύο μητέρες, ενώ κακό παράδειγμα δίνουν και οι δάσκαλοι των σχολείων: σε ποσοστό 60% καπνίζουν μπροστά στα παιδιά.

 
Δεν είναι μόνον όμως το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, αλλά και οι δηλητηριάσεις! Σχετικές έρευνες στη χώρα μας έχουν δείξει ότι ένα στα δύο βρέφη μασά τσιγάρο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ το μάσημα τσιγάρου αποτελεί την πρώτη αιτία δηλητηριάσεων στη βρεφική ηλικία.

Ιδιαίτερη αναφορά στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος των γονέων στα παιδιά θα γίνει στο 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που οργανώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από τις 25 έως τις 27 Μαΐου στη Χαλκιδική.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος σημειώνει ότι «αν και ο σημερινός Ελληνας πατέρας, δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σχέση του παθητικού καπνίσματος και της υγείας των μικρών παιδιών, αντίθετα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην καθημερινή φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών».

Ερευνα που πρόκειται να ανακοινωθεί στο 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο δείχνει ότι ο πατέρας προσφέρει ψυχαγωγία στα παιδιά του σε ποσοστό 73%, ενώ 8 στους 10 ταΐζουν το παιδί και 1 στους 2 αλλάζει πάνες και φροντίζει το μπάνιο του. Σχεδόν 7 στους 10 μπαμπάδες αφηγούνται παραμύθια, βάζουν για ύπνο το παιδί, διασκεδάζουν μαζί στην παιδική χαρά, το λούνα παρκ, το θέατρο ή τον κινηματογράφο και περνούν γενικώς πολλές ώρες με τα παιδιά τους.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για την ανθυγιεινή ζωή των σημερινών εφήβων στη χώρα μας, καθώς καπνίζουν, πίνουν, δεν κοιμούνται καλά και δεν διατρέφονται σωστά σε υψηλό ποσοστό.

Τα αποτελέσματα μάλιστα της κακής διατροφής φαίνονται από πολύ νωρίς, καθώς δύο στα δέκα παιδιά προσχολικής ηλικίας 5-7 ετών έχουν κάποια διαταραχή των λιπιδίων και κυρίως αύξηση των τριγλυκεριδίων. Τα παιδιά αυτά έχουν υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αυξημένη πίεση, διαβήτη, στεφανιαία νόσο κ.ά. Τονίζεται από τους ειδικούς ότι η λήψη πρωινού και ιδιαίτερα δημητριακών δρουν προστατευτικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας στα κορίτσια όχι όμως και στα αγόρια, όπου απαιτείται και σωματική δραστηριότητα για να μειώσουν την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει ότι ελπιδοφόρα είναι τα νέα από τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας, της οξείας λευχαιμίας και άλλων νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων στον ελλαδικό χώρο, αν και θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που είναι δωρητές μυελού και οργάνων.



Smoking, no smoking

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η αντικαπνιστική εκστρατεία κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο πολίτες της χώρας καπνίζει και φυσικά έχουμε το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη των «27».

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που είναι αφιερωμένο στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στον καπνό και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 64% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια, έναντι 36% που έχουν αντίθετη γνώμη. Βέβαια, ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των υποστηρικτών της απαγόρευσης είναι πολύ υψηλότερος (77%) και αυτών που αντιτίθενται πολύ χαμηλότερος (21%). Τα ελληνικά ποσοστά, όμως, δείχνουν ότι το αντικαπνιστικό ρεύμα που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη δεν άφησε ανεπηρέαστη την ελληνική κοινή γνώμη.

Ετσι, το 51% των Ελλήνων (Ε.Ε.: 62%) επιθυμούν να απαγορευθεί το κάπνισμα στα μπαρ και στα καφενεία, ενώ το 49% τάσσεται κατά της απαγόρευσης (Ε.Ε.: 36%). Επίσης, μια μεγάλη πλειοψηφία (88%) τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα γραφεία και γενικά στους κλειστούς χώρους εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό ποσοστό είναι το ίδιο με τον μέσο κοινοτικό όρο. Μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που συμφωνούν με την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους (μετρό, αεροδρόμια, καταστήματα κ.λπ.) υπερβαίνει του μέσου κοινοτικού όρου (90% έναντι 88% αντίστοιχα)...

Διατηρούμε, όμως, τα σκήπτρα στην Ε.Ε. στο κάπνισμα. Το 42% των Ελλήνων καπνίζει (υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.), ενώ το 41% δεν έχει καπνίσει ποτέ και ένα ποσοστό 17% δηλώνει ότι το έχει κόψει... Το 89% καπνίζει τακτικά και μόνο 11% ευκαιριακά. Το 25% καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα και το 12% πάνω από 40 τσιγάρα. Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη των «27».

Το 64% των Ελλήνων καπνιστών καπνίζουν στο σπίτι όταν είναι μόνοι (Ε.Ε.: 49%). Το ποσοστό μειώνεται στο 38% όταν έχουν παρέα μη καπνιστών, στο 12% όταν υπάρχουν παιδιά και στο 6% όταν η παρέα περιλαμβάνει έγκυο γυναίκα.

Πάντως, γενικά στην Ε.Ε., είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια και τα μπαρ-καφενεία είναι χαμηλότερα από αυτά που αφορούν την απαγόρευση στους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας...




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.05.2007 18:25:01
 
Αναγνώσθηκε 1181 φορές