Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ετοιμάζουν Καιάδα για... αγέννητους «εγκληματίες»

Του Τάσου Σαραντή
sarantis@pegasus.gr

Μια αμφιλεγόμενη αμερικανικής έμπνευσης πολιτική για την πρόληψη της εκδήλωσης αντικοινωνικών συμπεριφορών, που στοχεύει στα...αγέννητα παιδιά προτίθεται να εφαρμόσει στη Βρετανία ο Τόνι Μπλερ.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, οι μέλλουσες μητέρες παιδιών που κρίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και ανάμειξης σε εγκληματικές δραστηριότητες, θα λαμβάνουν εντατική εβδομαδιαία στήριξη και καθοδήγηση από μαίες και υγειονομικούς επισκέπτες από τη 16η εβδομάδα της κύησης και μέχρι το δεύτερο έτος ζωής του παιδιού.

Η υποστήριξη που θα τους παρέχεται θα αφορά στην προσπάθεια να σταματήσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση ναρκωτικών κατά την κύηση και στη συνέχεια θα αποσκοπεί στην καλύτερη επικοινωνία με το νεογέννητο παιδί, στην καλύτερη φροντίδα και προστασία του, καθώς και στην ενθάρρυνση της μητέρας για να αναπτύξει δεξιότητες, προκειμένου να είναι καλός γονέας.

Επέμβαση
Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ, η στρατηγική αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να υπάρξει επέμβαση το νωρίτερο δυνατόν στις προβληματικές οικογένειες και είναι μια έμπρακτη επιβεβαίωση της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο θεσμό της οικογένειας.

Εντούτοις, η εφημερίδα επισημαίνει τον κίνδυνο διακρίσεων ακόμα και μεταξύ των αγέννητων παιδιών, πολλά εκ των οποίων θα έχουν στιγματιστεί από το πρώτο λεπτό της ζωής τους. Από την άλλη, οι υπέρμαχοι αυτής της αμφιλεγόμενης στρατηγικής υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενστάσεις υπερπηδούνται από τα πλεονεκτήματά της.

Εκτιμάται ότι το αμφιλεγόμενο μέτρο θα αφορά το 2% με 3% των εγκύων, αυτών που ζουν υπό τις σκληρότερες συνθήκες και σε πιο επικίνδυνο περιβάλλον. Το πρόγραμμα θα είναι εθελοντικό και σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πειραματικά. Ηδη, έχουν αρχίσει να στρατολογούνται 1.000 οικογένειες σε 10 περιοχές της Βρετανίας.

ΗΠΑ
Ηδη στις ΗΠΑ έχουν υλοποιηθεί τρία ανάλογα δοκιμαστικά προγράμματα, οι υπεύθυνοι των οποίων υποστηρίζουν ότι έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, στα οποία περιλαμβάνονται το πιο υψηλό επίπεδο του δείκτη νοημοσύνης και της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού, χαμηλότερα επίπεδα καταχρήσεων από τους γονείς και παραμέλησης των παιδιών.

Εμπνευστής των ανάλογων αμερικανικών προγραμμάτων ήταν ο καθηγητής Ντέιβιντ Ολντ, ο οποίος υπολόγισε ότι από την εφαρμογή τους επιτυγχάνεται μια μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους σχεδόν κατά 25.000 δολάρια μέχρι ένα παιδί να φτάσει στην ηλικία των 30 ετών.




Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.05.2007 12:55:01
 
Αναγνώσθηκε 720 φορές