Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Πρεμιέρα για τις πανελλήνιες

Πρεμιέρα σήμερα για τις πανελλήνιες εξετάσεις με το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο μαθητές της γ’ τάξης ενιαίου λυκείου μαζί με αποφοίτους προηγούμενων ετών. Χτες, με το ίδιο μάθημα, ξεκίνησαν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων. O συνολικός αριθμός των μαθητών της γ’ λυκείου που διεκδικούν 67.102 θέσεις από το σύνολο των θέσεων που προβλέπονται για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων είναι 93.071. Συνολικά πάντως ο αριθμός όλων των υποψηφίων μαζί με τους αποφοίτους των ΤΕΕ, των εσπερινών λυκείων, και των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που δε θα δώσουν εξετάσεις αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων ανέρχεται στις 144.571, με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων σε όλες τις κατηγορίες να φτάνει τις 82.394.

Ιδιαιτερότητες

Oπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο δύσκολα οι μαθητές σημειώνουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, καθώς, με βάση στατιστικά στοιχεία εκπαιδευτικών αναλυτών, μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 0,6% - 1,1% αποσπά βαθμολογία πάνω από 18. Oι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου μαθήματος αφορούν από τη μια τις χαμηλές επιδόσεις και από την άλλη τις πολλές αναβαθμολογήσεις, καθώς εκτιμάται ότι 1 στα 4 γραπτά ή 1 στα 5 γραπτά (ποσοστό 21% - 26%) αναβαθμολογείται, τη στιγμή που σε άλλα μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά, το ποσοστό των αναβαθμολογήσεων δεν ξεπερνά το 2%.

«Είναι απρόβλεπτο μάθημα, καθώς οι μαθητές δεν ξέρουν πώς έχουν γράψει, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δύσκολα παρατηρούνται στο συγκεκριμένο μάθημα υψηλές επιδόσεις. Πρόκειται για μάθημα που επιδέχεται πολλές αναβαθμολογήσεις, καθώς εκτιμάται ότι κάθε χρόνο το ποσοστό των γραπτών που αναβαθμολογούνται αγγίζει το 21% - 26%. Στην Εκθεση το ποσοστό των αριστούχων είναι το χαμηλότερο που σημειώνεται συγκριτικά με τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Για παράδειγμα, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας το ποσοστό των αριστούχων είναι στο 20% - 25%», είπε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.

Πρόγραμμα

Oι εξετάσεις συνεχίζονται την Τρίτη με τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία -στα οποία θα διαγωνιστούν τη Δευτέρα και οι υποψήφιοι των εσπερινών λυκείων-, ενώ ακολουθούν τα μαθήματα κατεύθυνσης, όπου την Πέμπτη οι υποψήφιοι της γ’ λυκείου και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης και Τεχνολογικής και των δυο κύκλων). Oι εξετάσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΠΘ, αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Oικονομικής Θεωρίας, ενώ η ώρα έναρξης είναι 8.30 π.μ. Oι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ., ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Από την άλλη, οι εξετάσεις για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων ξεκινούν στις 7 μ.μ., ενώ οι ίδιοι πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 6.30 μ.μ. Oσον αφορά τους πτυχιούχους β’ κύκλου ΤΕΕ και πρώην ΤΕΛ, οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν το διάστημα 12 - 18 Ιουνίου, ενώ η εξέταση των ειδικών μαθημάτων τοποθετείται το διάστημα 19 - 26 Ιουνίου.




Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.05.2007 10:25:01
 
Αναγνώσθηκε 359 φορές