Διαφόρων Φορέων

Συντονιστικό Όργανο Ενώσεων Εκπαιδευτικών Μουσικής

 

·         ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

·         ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

              

Δελτίο τύπου

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤIΣ   ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ    ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

     ΟΣΟΝ   ΑΦΟΡΑ   ΤΗΝ   ΟΜΗΡΙΑ  

             ΤΩΝ   ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

 

 

 

Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η κριτική των δικαστικών αποφάσεων. Αποφασίσαμε όμως να μην πειθαρχήσουμε αυτή τη φορά, επειδή ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη πρέπει να εμπνέεται από τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις της και όχι να επιβάλλεται με απαγορεύσεις.

Αναφερόμαστε στην πρόσφατη (18/4) απόφαση του Αρείου Πάγου που έθεσε τέρμα στις προσδοκίες δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων του Δημόσιου τομέα, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι' αυτό ακριβώς το λόγο έλαβαν προεκλογικά ρητές και κατηγορηματικές υποσχέσεις για την μονιμοποίησή τους. Η απόφαση αυτή δίνει πλέον στην Πολιτεία το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους - αλλά και τις επερχόμενες γενεές εργαζομένων - κατά το χειρότερο τρόπο, χειρότερο από τον ιδιωτικό τομέα, αφού θα τους απασχολεί ως "επ' αόριστον προσωρινούς", διατηρώντας τους σε κατάσταση ομηρίας με την Δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης - συγγνώμη, "μη ανανέωση σύμβασης" θα λέγεται στο εξής - να επικρέμαται ώστε να μη τολμούν να διατυπώσουν και το οποιοδήποτε αίτημα υπό τον φόβο της ανεργίας. Δεδομένου δε ότι κανένας νόμος δεν υποχρεώνει το Κράτος (που, κατά τα άλλα, "είμαστε εμείς οι ίδιοι"…) να καλύψει με προσλήψεις μέσω διαγωνισμών ακόμα και τις κενές οργανικές θέσεις που καταμετρούν και αναγνωρίζουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του, αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες.

Ήδη οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μιλούν δημόσια για "κυβερνητικές πιέσεις", ενώ το ίδιο ανέφεραν δικηγορικοί κύκλοι, σχετικά με τον Άρειο Πάγο, πολύ πριν τη συγκεκριμένη απόφαση. Φαίνεται πως περνάμε σε εποχή όπου τα δικαστήρια θα κρίνουν περισσότερο με πολιτικά και λιγότερο με καθαρώς νομικά κριτήρια. Οι εκπαδευτικοί των μουσικών ειδικοτήτων, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι και εδώ και πολλά χρόνια τόσο την μερική απασχόληση, όσο και την κατάχρηση των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου που νοθεύουν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία μιάς Πολιτείας που τους θεωρεί περιττούς την ίδια στιγμή που καυχάται για τα πολιτιστικά της "επιτεύγματα". Πολύ πρόσφατα ο υφουπουργός Παιδείας δεν δίστασε να δώσει στη Βουλή ψεύτικα στοιχεία για τις κενές οργανικές θέσεις του κλάδου.

Εκτός από τα Ελληνικά Δικαστήρια, όμως, υπάρχει και το Ευρωπαϊκό. Το οποίο, σύμφωνα με  όλες τις ενδείξεις, θα δεχτεί την εισήγηση του Εισαγγελέα και θα υποχρεώσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο τη χώρα μας να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και να αναγνωρίσει ως ισότιμα με τα πτυχία των ημεδαπών ΑΕΙ τα πτυχία που χορηγούν τα διαφόρων τύπων Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, συμβεβλημένα με ξένα Πανεπιστήμια. Πρόκειται βεβαίως για διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην αγορά εργασίας, που έτσι κι αλλιώς είναι αδύναμη να απορροφήσει αποφοίτους ΑΕΙ σε κάποιον αποδεκτό ρυθμό, με αποτέλεσμα την ανεργία, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόλησή τους. "Κύκλοι" δε του ΥΠΕΠΘ, αντί να σπεύσουν να επεξεργαστούν τις προδιαγραφές - και όχι μόνον κτηριακές και επιχειρηματικές / οικονομικές, όπως θέλουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αλλά κυρίως εκπαιδευτικές - υπό τις οποίες θα μπορούσε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία αυτή ώστε να προστατευτεί η ίδια η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δήλωσαν ότι θα περιμένουν την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου και μετά θα πάρουν τις αποφάσεις τους! Η απίστευτη ανευθυνότητα και η κουτοπονηριά σε όλο τους το μεγαλείο: Δεν υπάρχουν πιθανότητες να ανατραπεί μια τέτοια εισαγγελική εισήγηση, απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και την εν γένει λογική της απελευθέρωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, και η χώρα μας θα βρεθεί για μιά ακόμα φορά αδικαιολόγητα απροετοίμαστη και θα υποχρεωθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα - τα οποία φυσικά θα βγούν από τις δικές μας τσέπες και όχι των αδρανών στελεχών του ΥΠΕΠΘ…

Για όποιον αναρωτιέται πού αφορούν αυτά τη Μουσική Εκπαίδευση, οι απαντήσεις είναι εύκολες. Αφενός το εργασιακό των μουσικών είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή, επειδή στον μεν ιδιωτικό τομέα, όπως ήδη προαναφέραμε, βιώνουν χρόνια τώρα την εκμετάλλευση, ενώ στο δημόσιο η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΥΠΕΠΘ έχει δημιουργήσει τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα. Αφετέρου, δεδομένης της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ίδρυση μη Κρατικών ΑΕΙ, αλλά και της ανικανότητας της Πολιτείας να ασκήσει οποιονδήποτε ουσιαστικό έλεγχο στη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εν γένει, η προοπτική είναι ότι κάποια μεγάλα Ωδεία που συνεργάζονται με ξένες Ακαδημίες ή έχουν τα κατάλληλα "μέσα" στο ΥΠΠΟ θα καταφέρουν να μετονομαστούν σε Τριτοβάθμιες σχολές, πιθανώς μαζί με την πρόσφατα ιδρυθείσα "Ακαδημία Τεχνών" από γνωστό ιδιωτικό ΙΕΚ, εντείνοντας τα προβλήματα και τις αδικίες που ήδη μαστίζουν το χώρο, αφού θα τεθούν ποικίλα ζητήματα ισοτιμίας τίτλων σπουδών με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Κι όμως, οι λύσεις υπάρχουν. Εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια έχει ψηφιστεί στη Βουλή ο Νόμος 2775 που ορίζει το γενικό πλαίσιο της διαβάθμισης των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και που παραμένει ανενεργός, αφού ουδέποτε εκδόθηκαν (από τρεις ώς τώρα διαφορετικές κυβερνήσεις) τα Προεδρικά Διατάγματα για την ενεργοποίησή του. Η ευθύνη και γι' αυτή την εκκρεμότητα βαρύνει βεβαίως την Πολιτεία που υποκύπτει στις διάφορες πιέσεις αντί να κάνει το καθήκον της και να θέσει τις κατάλληλες, αυστηρές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν όχι απλά σε διαβάθμιση, αλλά αναβάθμιση των μουσικών σπουδών.

Όσο για το εργασιακό ζήτημα, ειδικά για το Δημόσιο Τομέα, τα γενικά και τα μουσικά σχολεία, είναι επίσης απλό, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Έχουμε ήδη γράψει σελίδες για να απαριθμήσουμε τις περιπτώσεις που τα στελέχη του σημερινού ΥΠΕΠΘ έχουν δηλώσει πόσο σημαντικό θεωρούν τον πολιτισμό, τη μουσική και ειδικά το θεσμό των μουσικών σχολείων. Και ακόμη περισσότερες για να απαριθμήσουμε τις υπαναχωρήσεις και τις αθετήσεις υποσχέσεων, τις ρυθμίσεις εις βάρος των μουσικών και των μουσικών σχολείων. Τώρα, λοιπόν, που η νομολογία του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπει πια τους διορισμούς μέσω προϋπηρεσιών, ιδού η ευκαιρία να φανερωθεί η πολιτική βούληση: θα είναι η ισόβια ομηρία των "μονίμως προσωρινών" εργαζομένων ή η σταδιακή και - κυρίως - αξιοκρατική κάλυψη των εκατοντάδων οργανικών κενών;

Χρόνια τώρα οι Ενώσεις των Μουσικών Εκπαιδευτικών της Δημόσιας Εκπαίδευσης επιμένουν να ζητούν να διενεργηθεί διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για την κάλυψη των αναγκών και την κατοχύρωση της εργασίας τους. Διαγωνισμός για ΟΛΕΣ τις μουσικές ειδικεύσεις, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των μουσικών κατά κατηγορίες και με περιεχόμενο τέτοιο που να εξετάζει τις γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαιτούμενες κατά περίπτωση. Αν το ΥΠΕΠΘ εννοεί όσα λέει για την ανάπτυξη των μουσικών σχολείων, καιρός να το δείξει με πράξεις - αντί ν' ακούμε μόνο λόγια, και μάλιστα ενίοτε λόγια απίστευτα, όπως ότι …φταίμε κι εμείς οι μουσικοι που "δεν πιέζουμε αρκετά"!!!

Για το Συντονιστικό όργανο Ενώσεων Εκπαιδευτικών Μουσικης

Υπευθυνοι  Επικοινωνιας :

 

Μακαντασης    Θεμιστοκλης   makadiver@hotmail.com   THL : 6977611060

                                          

Στανιση   Νικη     nikiserres@pathfinder.gr

Παναγιωτίδης   Νικος   nikpanlt@yahoo.gr

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.05.2007 14:50:01
 
Αναγνώσθηκε 724 φορές