Παρουσιάσεις Βιβλίων και άλλων Εντύπων

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το 2ο τεύχος του περιοδικού

  των καθηγητών Β/βάθμιας του ν. ΛΑΡΙΣΑΣ  

 

 

«Εκπαιδευτική Κιβωτός» Λογοτεχνίας

 

 

* Αφιέρωμα στην Νεοελληνική Λογοτεχνία, με εκλεκτές συνεργασίες καθηγητών των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και  Ιονίου

 

 

 

 

 

                  Με αφιέρωμα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία κυκλοφόρησε το      δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Εκπαιδευτική Κιβωτός», το οποίο γράφεται από Λαρισαίους καθηγητές και εκδίδεται από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, με υπεύθυνο έκδοσης του διευθυντή Β/βάθμιας ν. Λάρισας Ιωαν. Καραμήτρο και μέλη της Συντακτικής Επιτροπής εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία του νομού.

 

Πολυσέλιδη (240 σελίδες – ολόκληρος τόμος!), με πλούσιο περιεχόμενο λογοτεχνικών άρθρων, βιβλιοπαρουσιάσεων και εκπαιδευτικών νέων, η «Κιβωτός» συνεχίζοντας το ταξίδι που χάραξε τα περασμένα Χριστούγεννα, ξαναβρίσκεται –  λίγες μέρες, τώρα, μετά από μια άλλη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα - στα χέρια των 2.500 εκπαιδευτικών Β/βάθμιας του νομού μας, επιχειρώντας αυτή τη φορά μια περιήγηση στον μαγευτικό κόσμο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

 

Η προσπάθεια αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσ’ απ’ τα άρθρα που δημοσιεύονται στο δεύτερο τεύχος της, όπως «Τα ψηλαφήματα στο ποιητικό σώμα του Γιώργου Θέμελη», που επιχειρεί ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης,  η «Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία» και η πρόταση που καταθέτει για μια νέα της ανάγνωση ο δρ. Αλέξης Καλέσης, η αναφορά στο έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα («Το Νυχτερέμι») από την Θεανώ Τσιοβαρίδου, ο προβληματισμός περί την ποίηση («Κρίση στη ποίηση του καιρού μας;») από τον Σπύρο Βουτσινά, και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, όπως π.χ. για τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζηδάκη, για τον μεγάλο μας ποιητή Κων/νο Καβάφη, αναφορά στο «Ετος Νίκου Εγγονόπουλου», μ’ αφορμή τις αφιερωματικές εκδηλώσεις που διοργανώνει – υπό την αιγίδα του υπ. Πολιτισμού - το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για τα εκατό χρόνια από την γέννηση (1907 – 1985) του Ελληνα υπερρεαλιστή λογοτέχνη και καλλιτέχνη, κ.α.

 

Ταυτόχρονα επειδή ο προβληματισμός και η αναζήτηση δε σταματούν ποτέ, στο δεύτερο μέρος του περιοδικού δημοσιεύονται άρθρα που αποτελούν αφορμές για να αρχίσει ο διάλογος και για άλλα σπουδαία θέματα που απασχολούν την κοινότητα των εκπαιδευτικών. Ετσι στο δεύτερο μέρος του περιοδικού οι αναγνώστες θα βρούν άρθρα, όπως: «Ο δημοσιογράφος σε ρόλο διδάσκοντος» (Μια απόπειρα σύνδεσης των αντιλήψεων διδασκαλίας μέσα στη σχολική τάξη με την τηλεοπτική δημοσιογραφία) της δρος Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, «Η προφορική αφήγηση στις εικαστικές τέχνες: Παραδείγματα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα» της Αννας Σπανοπούλου, «Μια μαθητική φωλιά στα Γενικά Αρχεία της Λάρισας (Εκπαιδευτικά αρχεία – Μουσείο σχολικής ζωής» του δρος Σταύρου Γουλούλη, «Η εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση των αρχείων» της φιλολόγου – προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. Αγιάς, Κατερίνας Παπαδοπούλου, κ.α.

 

Αναβάθμιση επιχειρείται στη στήλη των βιβλιοπαρουσιάσεων του περιοδικού («Βιβλιοστάσιον»), τόσο με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών στις βιβλιοκρισίες (όπως του Βασ. Αναγνωστόπουλου, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), όσο και με την παρουσίαση ειδικά επιλεγμένων νέων εκδόσεων που απευθύνονται στον εκπαιδευτικό κόσμο και μάλιστα εκδόσεων με έργα καταξιωμένων Λαρισαίων συγγραφέων από τον λογοτεχνικό (όπως του φιλολόγου Θωμά Ψύρρα) και τον επιστημονικό χώρο (όπως του φυσικού και δρος θεολογίας, Κων. Ζάχου, του δρος κοινωνιολογίας και βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου), κ.α.

 

Τέλος, στα «Εκπαιδευτικά Νέα» δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την είσοδο της λογοτεχνίας στο διαδίκτυο, για επιστημονικές εκδηλώσεις (που πραγματοποιήθηκαν, ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν) στην ευρύτερη περιοχή, για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων στα σχολεία, θέματα υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, διορισμοί), κλπ.

 

* Οπως αναφέρουν στο προλογικό τους σημείωμα τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού – οι Σωτ. Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων, Χάρης Ανδρεόπουλος, καθηγητής του Γυμνασίου Αρμενίου και Νικ. Παύλου, καθηγητής του 14ου Γυμνασίου Λάρισας - ιδιαίτερη τιμή περιποιεί στη «Κιβωτό» το γεγονός ότι από το δεύτερο τεύχος ξεκινά τη συνεργασία της με πανεπιστημιακούς καθηγητές. Τη αρχή κάνουν οι Βασ. Αναγνωστόπουλος του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρυσόστομος Σταμούλης του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο λέκτορας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθαν. Ευσταθίου. «Και έπεται συνέχεια...»,  τονίζουν τα μέλη της Σ.Ε.

 

Χορηγός η «Ε»

 

         Η παρούσα έκδοση της «Κιβωτού» αποτελεί ευγενή χορηγία  της εφημερίδας της Λάρισας «Ελευθερία»,  προς την  ιδιοκτήτρια – εκδότρια της οποίας κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής  εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες, σημειώνοντας: «Η απόφασή της για την υποστήριξη της προσπάθειάς μας, ως έκφραση έμπρακτης αγάπης στην υπόθεση της Παιδείας και του Πολιτισμού,  αποτελεί εξαιρετική τιμή για την «Κιβωτό» και τους 2.500, εν δυνάμει, (συν-) ταξιδιώτες, (συν-) επιβάτες της, καθηγητές της Β/βάθμιας εκπαίδευσης στο ν. Λάρισας, για τους οποίους η «Κιβωτός» εκδόθηκε και υπάρχει - για να διατηρήσουμε όλοι μαζί ακέραιο το όνειρο, ζωντανή την ελπίδα για μια Παιδεία των οραμάτων μας. Ευχαριστούμε θερμά το Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία» και την ιδιοκτήτρια αυτού κ. Δανάη Δημητρακοπούλου που στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες  σ’ αυτόν τον αγώνα».

 

* Το περιοδικό διανέμεται στους καθηγητές μέσω των σχολείων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να το προμηθεύονται (δωρεάν) από  το Γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων της Δ/νσης Β/βάθμιας εκπ/σης ν. Λάρισας (οδ. Καστοριάς 2Α,  τηλ. 2410 – 556272, fax: 2410 – 556273,  e-mail: kivotos11@yahoo.gr).

 

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.04.2007 21:10:01
 
Αναγνώσθηκε 976 φορές