Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Αντίθετοι οι πρυτάνεις με την αναγνώριση των πτυχίων τους

«Βάλτε όρους στη λειτουργία των κολεγίων»


ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Την αντίθεσή τους στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εξέφρασαν οι πρυτάνεις στη σύνοδό τους στην Καστοριά και κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι επί σειρά ετών δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει το θέμα προτού η χώρα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως αναμένεται να συμβεί τώρα με την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 
Δωρεάν παιδεία ζήτησαν και είπαν όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο της συνόδου των πρυτάνεων στην Καστοριά, όπου παρέστη η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου 

Οι πρυτάνεις ζήτησαν από τη Μ. Γιαννάκου να θεσπίσει αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κολεγίων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στ. Κουμπιάς είπε χαρακτηριστικά, ότι τα ΑΕΙ δεν θέλουν την εξομοίωση των διπλωμάτων τους με αυτά που χορηγούν τα ξένα πανεπιστήμια μέσω των κολεγίων ούτε ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα μόνο, δεδομένου ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται 4ετείς και 5ετείς σπουδές υψηλού επιπέδου, ενώ στα κολέγια οι σπουδές είναι 3ετείς και το επίπεδο ανεξέλεγκτο.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας είπε ότι το ζήτημα μελετάται και όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου - που αναμένεται το καλοκαίρι - η χώρα μας θα την αντιμετωπίσει «με τον κατάλληλο τρόπο».

Κόντρα για την έρευνα

Πρωταρχικό ρόλο στην έρευνα πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια, τόνισαν προς την υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις των Ιδρυμάτων, αντιδρώντας στο προσχέδιο νόμου που τους παρουσίασε τονίζοντας ότι υποβαθμίζει τον ρόλο των πανεπιστημίων.

Οι αντιρρήσεις στο προσχέδιο νόμου, που παρουσίασε στη σύνοδο η υπουργός Παιδείας, ήταν αρκετές, δεδομένου ότι τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια θα διεκδικήσουν το επόμενο έτος μια τεράστια «πίτα» κονδυλίων ύψους 420 εκατ. ευρώ, που όπως τους διαβεβαίωσε η Μ. Γιαννάκου θα χορηγηθούν για τις ερευνητικές δραστηριότητες. Οι πρυτάνεις χαρακτήρισαν μεν θετικό βήμα την σύνταξη του σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, επεσήμαναν όμως ότι τα ΑΕΙ πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο, δεδομένου ότι αυτά διαθέτουν την πλειονότητα των ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι δυσκολίες του νόμου

Σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου, οι πρυτάνεις επεσήμαναν διάφορα σημεία του που είναι δύσκολο έως ανέφικτο να εφαρμοστούν, ωστόσο η υπουργός Παιδείας δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας παρά τις αντιδράσεις και το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει σύντομα όλα τα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που είναι αναγκαία για την έναρξη της εφαρμογής του.

Από την πλευρά της, η κ. Γιαννάκου προανήγγειλε τη λειτουργία πανεπιστημιακού Τμήματος στην πόλη της Καστοριάς αφού προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας και τόνισε ότι η αξιολόγηση των ΑΕΙ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.04.2007 12:30:01
 
Αναγνώσθηκε 2007 φορές