Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Αυστηρός έλεγχος στα κολέγια υπό τον φόβο των αντιδράσεων

Της χαρας καλημερη

Αυστηρούς κανόνες ελέγχου που θα διασφαλίζουν την ποιότητα σπουδών των κολεγίων ετοιμάζεται να θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να «αναχαιτίσει» το κύμα των αντιδράσεων από την αναγκαστική αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω... Βρυξελλών.

Μπροστά στη δριμεία κριτική που άσκησαν οι πρυτάνεις στη διάρκεια της συνόδου τους στην Καστοριά ότι «το υπουργείο Παιδείας ολιγώρησε και τώρα... τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», η κ. Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι τα κολέγια θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και τα πτυχία που χορηγούν θα πρέπει να αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου λειτουργούν τα «μητρικά» πανεπιστήμια. Κάτι, που προβλέπεται άλλωστε από τη νέα κοινοτική οδηγία (2005/36/ΕΚ), την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υιοθετήσει έως τις 20 Οκτωβρίου.


Προϋποθέσεις
Βάσει της οδηγίας, κάθε κράτος-μέλος δικαιούται να ελέγξει εάν τα κολέγια πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις εκπαίδευσης (πρόγραμμα σπουδών) και απονέμουν τους ίδιους τίτλους σπουδών με τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την πρόσφατη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφόσον κριθεί ότι υφίστανται ουσιώδεις διαφορές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τότε το κράτος-μέλος μπορεί να υποχρεώσει τους πτυχιούχους των κολεγίων να υποβληθούν σε πρακτική άσκηση προσαρμογής ή σε τεστ επάρκειας. «Δεν πρόκειται για απόφαση αναγνώρισης των πτυχίων. Είναι ζήτημα επαγγελματικών δικαιωμάτων, που υπάγεται στην ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε.» απάντησε η υπουργός Παιδείας στις αιτιάσεις των πρυτάνεων ότι «δεν είναι δυνατόν να εξομοιωθούν σπουδές πανεπιστημίων, έστω και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τριετείς σπουδές σε ιδρύματα που είναι αμφιβόλου ποιότητας».


«Κερκόπορτα»
Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έκανε λόγο για «κερκόπορτα» που θα οδηγήσει στην «άλωση» των πανεπιστημίων. Εκτιμάται ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας είναι εκείνα που θα πληγούν από την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια. Αντιθέτως, στα κολέγια αναμένεται να αυξηθούν έως και 50% οι εγγραφές νέων φοιτητών, κάτι που ενδεχομένως να συμπαρασύρει προς τα πάνω και το ύψος των διδάκτρων. Σήμερα, στα κολέγια φοιτούν συνολικά 12.000 φοιτητές ενώ ετησίως εγγράφονται σε αυτά 3.000 έως 4.000 νέοι.

Πίστωση χρόνου για την εφαρμογή διατάξεων του νόμου-πλαίσιο, που προκαλούν δυσλειτουργία στα πανεπιστήμια ζήτησαν οι πρυτάνεις, αλλά δεν την... πήραν. Η υπουργός δεν δέχτηκε την πρόταση ορισμένων πανεπιστημίων να υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος σχετικά με την εφαρμογή κάποιων διατάξεων του νόμου-πλαίσιο (όπως αυτή για τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ). «Ο νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας. Ούτε σκοτεινά σημεία υπάρχουν ούτε προβλήματα», σημείωσε η κ. Γιαννάκου.

Αντίθετα, εμφανίστηκε... εξαιρετικά διαλλακτική απέναντι στις ενστάσεις που διατύπωσαν οι πρυτάνεις επί του νομοσχεδίου για την έρευνα. Οι πρυτάνεις υποστήριξαν ότι ο ρόλος των πανεπιστημίων υποβαθμίζεται προς όφελος των ερευνητικών κέντρων και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται οι θεσμικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ανάπτυξη και άσκηση της έρευνας στα ΑΕΙ. Η κ. Γιαννάκου άφησε να εννοηθεί ότι θα μετατεθούν για αργότερα οι αλλαγές για την έρευνα και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα δώσει στα πανεπιστήμια 420 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΚΠΣ για την έρευνα.


Τα κολέγια στην Ελλάδα

- Τουλάχιστον 20.000 πτυχιούχοι κολεγίων, από το 1989 έως σήμερα, περιμένουν την τελική απόφαση για την αναγνώριση των πτυχίων τους.
- Δέκα επίσημα μέλη αριθμεί ο Σύνδεσμος Κολεγίων. Επιπλέον έξι τελούν εν αναμονή εγγραφής τους.
- Μοιράζονται έσοδα άνω των 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως
- Στα κολέγια αυτά φοιτούν συνολικά 12.000 φοιτητές
- Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το επόμενο έτος οι εγγραφές στα κολέγια θα αυξηθούν κατά 50%
- Προς τα πάνω και τα δίδακτρα, τα οποία σήμερα ανέρχονται περίπου σε 6.000- 7.000 ευρώ τον χρόνο.




Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.04.2007 12:05:01
 
Αναγνώσθηκε 857 φορές