Φορέων Τεχνικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ&

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                         Αθήνα 16/4/2007

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Προς τα μέλη μας και τους εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

( Για τα μέλη μας που είναι και μέλη ΕΛΜΕ)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 

Συνάδελφοι,

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με την εγγραφή σας σε ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ, τη συμμετοχή σας στις εκλογές αντιπροσώπων κλπ. σας θέτουμε υπόψη τα εξής:

1. Εγγραφή συναδέλφων σε ΕΛΤΕΕΕ και συγχρόνως σε ΕΛΜΕ.

Η διπλή εγγραφή τόσο από τις ενώσεις μας (ΕΛΤΕΕ) όσο και από την ΟΛΤΕΕ δεν συνιστάται διότι το συνδικαλιστικό κίνημα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ-ΟΛΤΕΕ) επιζητεί και αγωνίζεται για τη διατήρηση, βελτίωση και αύξησή της ΤΕΕ, ενώ αντίθετα το συνδικαλιστικό κίνημα (ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ) με απόφαση συνεδρίου επιζητεί την κατάργηση της τεχνικής εκπαίδευσης, από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εγκαθίδρυση ενός μόνο λυκείου, του ενιαίου λυκείου. Η απόφαση αυτή, που αποτελεί και θέση της ΟΛΜΕ είναι η εξής:

Πρωταρχικό στοιχείο της εκπαιδευτικής μας πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός τύπου σχολείου
στη λυκειακή βαθμίδα, του Ενιαίου Λυκείου, στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 12χρονης
υποχρεωτικής εκπαίδευσης,

Το λεγόμενο ενιαίο λύκειο, είναι ένας ιδεατός τύπος σχολείου που δεν εφαρμόζεται σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα, τουλάχιστον στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και έχει σκιαγραφηθεί πρόσφατα από συνδικαλιστές του χώρου ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνιστούμε στους καθηγητές της ΤΕΕ την αποστασιοποίησή τους από το χώρο ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ  όπως o έντονος κομματισμός και οι συνεχείς προστριβές, η μη προβολή και ανάληψη αγώνα για την επίλυσή πολλών λειτουργικών και εργασιακών προβλημάτων της ΤΕΕ, η μεροληπτική στάση υπέρ της γενικής εκπαίδευσης, στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η απαξίωση της τεχνικής εκπαίδευσης συνολικά κλπ.

Πέραν αυτών των εκτιμήσεών μας, υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που έχουν τη γνώμη ότι διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντά τους εάν είναι μέλη συγχρόνως σε ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ και αυτούς, βασικά, θέλουμε λεπτομερώς να ενημερώσουμε.

Η ΟΛΤΕΕ προ διετίας απευθύνθηκε σε εξέχοντα νομικό, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με το εξής ερώτημα:

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπορούν, αν το επιθυμούν, να είναι μέλη σε ΕΛΤΕΕ και συγχρόνως σε ΕΛΜΕ;

Η απάντηση είναι αναλυτική και κατατοπιστική:

Η σχετική πρόβλεψη του νόμου 1264/82 έχει ως εξής:

 

 

                       

'Αρθρο 7

 

 1. Κάθε εργαζόμενος, που έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο μέσα στον τελευταίο χρόνο στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση ή τον κλάδο απασχόλησής του, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μιας οργάνωσης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και μιας του επαγγελματικού κλάδου απασχόλησής του, εφόσον έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις των καταστατικών τους. Ανήλικοι και αλλοδαποί εργαζόμενοι νόμιμα μπορούν να είναι μέλη  συνδικαλιστικών οργανώσεων.

  Αν δεν ορίζει διαφορετικά το καταστατικό διαγράφεται το μέλος της  συνδικαλιστικής οργάνωσης: 1) που χωρίς να συντρέχει ανώτερη βία, δεν  πήρε μέρος στις δύο τελευταίες εκλογές για τη διοίκηση, 2) που πριν έξι  (6) μήνες έχει πάψει με τη θέλησή του να απασχολείται στην επιχείρηση ή  στον επαγγελματικό κλάδο απασχόλησής του, εκτός εάν τούτο οφείλεται  στην εκλογή του στο Κοινοβούλιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 2. Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος της αντίστοιχης  Ομοσπονδίας και του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου. Κάθε τοπικό παράρτημα  σωματείου ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης μπορεί να γίνει  μέλος του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου, ύστερα από απόφαση της  διοίκησης του σωματείου.   Κάθε σωματείο ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης που ανήκει  στο Εργατικό Κέντρο της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα του  εκπροσωπείται στη συνέλευση του Εργατικού Κέντρου για το σύνολο των  μελών του, αφού αφαιρεθούν μέλη τοπικών παραρτημάτων, που τυχόν  υπάρχουν και έχουν εγγραφεί σε άλλα Εργατικά Κέντρα.   

3. Κάθε Ομοσπονδία και κάθε Εργατικό Κέντρο έχει το δικαίωμα να γίνει  μέλος μιας συνομοσπονδίας.   

4. Διάταξη καταστατικού συνδικαλιστικής οργάνωσης που απαγορεύει τη  συμμετοχή μελών της σε άλλη οργάνωση είναι ισχυρή.

5. Εργαζόμενος ή πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση  εγγράφεται στην αντίστοιχη οργάνωση μετά από αίτηση που υποβάλλει στο  αρμόδιο ν' αποφασίσει όργανο. Το όργανο τούτο αποφασίζει στην πρώτη  μετά την υποβολή της αίτησης συνεδρίασή του.   

6. Εάν το αρμόδιο να αποφασίσει την εγγραφή όργανο της συνδικαλιστικής   οργάνωσης απορρίψει την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της   για πρωτοβάθμια οργάνωση και Εργατικό Κέντρο και σε δύο μήνες για   Ομοσπονδία και τριτοβάθμια οργάνωση δεν έχει γνωστοποιηθεί απόφαση του   οργάνου για αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης στον αιτούντα, αυτός έχει   δικαίωμα να προσφύγει στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και να ζητήσει την εγγραφή,   κατά τη διαδικασία των άρθρων 663 και επ. του Κ.Πολ.Δ.   Ο εργαζόμενος ή η οργάνωση, από την κοινοποίηση της απόφασης του  ειρηνοδικείου που διατάζει την εγγραφή, γίνεται χωρίς άλλη διατύπωση  μέλος της αντίστοιχης οργάνωσης. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως  ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή εγγραφή του αιτούντα, ύστερα από αίτησή  του.    

7. 'Υστερα από αίτηση μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης ή  υπερκειμένης της και εφόσον το αρμόδιο για την εγγραφή νέων μελών  όργανο εντελώς αδικαιολόγητα και κατά παράβαση των αρχών της καλής  πίστης αρνείται την εγγραφή νέων μελών, το Ειρηνοδικείο με τη  διαδικασία των άρθρων 663 και επ. του Κ.Πολ.Δ. κηρύσσει έκπτωτη τη  διοίκηση της οργάνωσης. Στην περίπτωση αυτή το αρμόδιο δικαστήριο  διορίζει κατά το άρθρο 69 του Α.Κ. προσωρινή διοίκηση στην οποία  αναθέτει το έργο της εγγραφής νέων μελών και της διενέργειας εκλογών  για ανάδειξη νέας διοίκησης της οργάνωσης μέσα σε δύο μήνες από το  διορισμό της για τις πρωτοβάθμιες και τέσσερις μήνες για τις λοιπές  οργανώσεις.

 

Άρθρο 30

 1. Ο νόμος αυτός, όπως είναι εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 3 - 10, 16 παρ. 7 - 9, 22 παρ. 1 και 2, 24 και 27, εφαρμόζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται παρακάτω ανάλογα και στους έμμισθους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, με εξαίρεση τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)". όπως και στους μόνιμους ή με θητεία υπαλλήλους των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ακόμη δε και στους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 3 του Συντάγματος.

 

2. Για την επέκταση της κατά την προηγούμενη παράγραφο εφαρμογής, ως εργαζόμενοι λογίζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι όπου στον παρόντα νόμο αναφέρονται οι λέξεις εργοδότης, επιχείρηση, εκμετάλλευση με τον όρο αυτό νοούνται και το Δημόσιο και τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους. 'Οπου γίνεται λόγος για Εργατικό Κέντρο, ή μνεία δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.

(….)

4. Κάθε υπάλληλος, από το διορισμό του, μπορεί να γίνει μέλος μόνο μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των κατά κλάδους ή ειδικότητες διαρθρωμένων και μιας οργάνωσης του χώρου εργασίας, αφού καταβάλει την ορισμένη από το καταστατικό συνδρομή. Εκτός των άλλων περιπτώσεων που τυχόν ορίζει το καταστατικό της οργάνωσής του, ο υπάλληλος διαγράφεται από μέλος αυτής από το χρονικό σημείο της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, καθώς και αν δεν πήρε μέρος στις δύο τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης.

 

Οι παραπάνω διατάξεις, σε εκτέλεση της σχετικής συνταγματικής επιταγής του άρθρου 23 και σε αρμονία με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας καθιερώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται ελεύθερα, να συνιστούν εργατικά σωματεία και να ζητούν τη συμμετοχή τους στα τυχόν υφιστάμενα, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις. Για τον ίδιο λόγο και τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία έχουν το δικαίωμα να συνιστούν αντίστοιχες Ομοσπονδίες (Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις) και να ζητούν τη συμμετοχή τους σε τυχόν υφιστάμενες, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Στον ίδιο τόπο επιτρέπεται, συνεπώς, να λειτουργούν περισσότερες από μια συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό και αποτελούνται από μέλη που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα ασκείται καταχρηστικά (βλ. σχετικά ΑΠ 1469/1992, Εφ Αθ 8097/2002.)  Οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι μέλη περισσότερων (μη ομοειδών) συνδικαλιστικών οργανώσεων, εφόσον, βεβαίως, το καταστατικό τους δεν απαγορεύει τη  συμμετοχή μελών σε άλλη οργάνωση.

Πάντως, τόσο η διάταξη του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 1264/1982 όσο και η αντίστοιχη του άρθρου 30 παρ. 4 του ίδιου νόμου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων εισάγουν ένα περιορισμό, ως προς τον αριθμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος. Κατά τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 1264/1982 κάθε μισθωτός μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία επιχειρησιακή και μία κλαδική οργάνωση. Η πρώτη (επιχειρησιακή) αποτελείται από μισθωτούς, οι οποίοι απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση (στην υπό κρίση περίπτωση στο ίδιο σχολείο), ενώ η δεύτερη (κλαδική) αποτελείται από μισθωτούς ενός κλάδου (Εφετείο Αθηνών 9468/1992). Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ αποτελούν ξεχωριστό κλάδο, με την έννοια του άρθρου 30 παρ. 4 και 7 παρ. 1 του ν. 1264/82.

Ο περιορισμός αυτός βρίσκει τη δικαιολογία του στην εξασφάλιση γνησιότερης συνδικαλιστικής εκπροσωπήσεως και την αποφυγή κατακερματισμού της δύναμης των εργαζομένων από την πολλαπλή συμμετοχή αυτών στις διάφορες οργανώσεις (βλ. σχετικά βλ. Γ. Λεβέντη, Συμμετοχή σε περισσότερα του ενός σωματεία, ΔΕΝ 39, 593 επ., Θ. Θεοδώρου, Συνδικαλιστικό Δίκαιο, σ. 227).

Βάσει των ανωτέρω, παρατηρούνται τα εξής:

Τόσο οι ΕΛΜΕ όσο και οι ΕΛΤΕΕ έχουν χαρακτήρα τοπικής κλαδικής οργάνωσης δημοσίων εκπαιδευτικών, οι ΕΛΤΕΕ καλύπτουν όμως διακριτές κατηγορίες εκπαιδευτικών, εφόσον μέλη τους μπορεί να γίνουν, σύμφωνα με το καταστατικό τους, μόνο όσοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί υπηρετούν στα σχολεία της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δημόσια ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και όσοι υπηρετούν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες του ΟΕΕΚ και ανήκουν οργανικά σε σχολεία της Τεχνικής  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Συνεπώς, λόγω της διαφοροποίησης αυτής, η ταυτόχρονη συμμετοχή εργαζομένων σε ΕΛΜΕ και ΕΛΤΕΕ δεν προσκρούει στον ως άνω περιορισμό, εφόσον δεν άγει σε κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, δεδομένου ότι οι δύο αυτές συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ταυτίζονται ως προς τους σκοπούς και ιδίως ως προς την κάλυψη κατά κλάδο των εκπαιδευτικών. Ο σκοπός του νόμου είναι να απαγορεύσει την παράλληλη συμμετοχή σε όμοιες κλαδικές οργανώσεις. Οι ΕΛΜΕ και ΕΛΤΕΕ όμως αποτελούν σαφώς διακριτά σωματεία. Και τούτο διότι τα ΤΕΕ αποτελούν διακριτή κατηγορία δημοσίων εκπαιδευτηρίων, υποκείμενη σε άλλο νομοθετικό πλαίσιο από τη γενική μέση εκπαίδευση, η ιδιαιτερότητα δε τούτη προσδιορίζει και τα επαγγελματικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε αυτή.

 Πάντως, επειδή οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ, πέραν των ιδιαίτερων επαγγελματικών συμφερόντων τους, έχουν κοινότητα συμφερόντων με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης, δεν κωλύονται να συμμετέχουν και στην οικεία ΕΛΜΕ, εφόσον το επιθυμούν, για να προωθήσουν, μέσω της εκεί συμμετοχής τους, γενικότερους σκοπούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Η αντίθετη εκδοχή, η οποία θα απαγόρευε την παράλληλη συμμετοχή, προσκρούει, κατά τη γνώμη μου, στην συνδικαλιστική ελευθερία, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 παρ.1 του Συντάγματος, λόγω της διαφοροποίησης σκοπών και συμμετοχής ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ μπορούν, αν το επιθυμούν, να είναι μέλη σε ΕΛΤΕΕ και συγχρόνως σε ΕΛΜΕ, εφόσον, βεβαίως, δεν το απαγορεύουν ρητά τα καταστατικά κάθε μιας από αυτές.

 

Η Γνωμοδότηση αυτή, έχει περιέλθει από καιρό σε γνώση και της ΟΛΜΕ η οποία την αμφισβητεί, αρνείται όμως να προσκομίσει μια γνωμοδότηση άλλου νομικού με αντίθετο περιεχόμενο προφανώς διότι η παραπάνω γνωμοδότηση είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και είναι δύσκολο να καταρριφτεί. 

Συνεπώς οι καθηγητές της ΤΕΕ, εάν το επιθυμούν, μπορεί να είναι γραμμένοι σε ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ δεν μπορούν όμως να ψηφίσουν για αντιπροσώπους και στις δύο οργανώσεις, όπως προβλέπεται από το Ν. 1264/82 άρθρο 10 παρ. 1β το οποίο και σας παραθέτουμε:

ΑΡΘΡΟ 10

1.β) Τα μέλη των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δικαιούνται να ψηφίσουν αντιπροσώπους μόνο για μια Ομοσπονδία και ένα Εργατικό Κέντρο. Αν ανήκουν σε δύο Οργανώσεις, επιλέγουν τη μια από αυτές για να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό, με δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής των εκλογών. Η δήλωση αυτή δεσμεύει τον εργαζόμενο για όλο το χρόνο της θητείας των αντιπροσώπων που ψήφισε και της θητείας των οργάνων που ψήφισαν οι αντιπρόσωποι της οργάνωσής του.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το Ν. 1264/82 μπορεί κάποιος να καταθέσει δήλωση στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών, για αντιπροσώπους ότι δεν ψήφισε στην άλλη οργάνωση που ανήκει και να ψηφίσει.

Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο από το Νόμο αλλά η ΟΛΜΕ, με ενημερωτικό σημείωμά της (3/4/2007) αμφισβητεί το Νόμο και την ειλικρίνεια των καθηγητών-μελών της  που θα κάνουν δήλωση, όπως φαίνεται με τις οδηγίες που δίνει στο ενημερωτικό της σημείωμα απόσπασμα του οποίου σας παραθέτουμε αυτούσιο:

 

12) Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι συνάδελφοι που ψήφισαν στις εκλογές
των «ΕΛΤΕΕ». Για την κατοχύρωση των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να ζητείται η
κατάσταση ψηφισάντων στο πρόσφατο συνέδριο της «ΟΛΤΕΕ» ή η κατάσταση
των μελών της τοπικής «ΕΛΤΕΕ». Τα Δ.Σ. των τοπικών «ΕΛΤΕΕ» είναι
υποχρεωμένα να παραδώσουν οπωσδήποτε τα αιτούμενα στοιχεία. Σε περίπτωση
άρνησής τους ζητείται η συνδρομή του Πρωτοδικείου.
Σχετικώς με το θέμα υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4
του ν.1264 : « Κάθε υπάλληλος, από το διορισμό του, μπορεί να γίνει μέλος μόνο
μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των κατά κλάδους ή ειδικότητες διαρθρωμένων
και μιας οργάνωσης του χώρου εργασίας, αφού καταβάλει την ορισμένη από το
καταστατικό συνδρομή».
Τόσο οι ΕΛΜΕ, όσο και οι «ΕΛΤΕΕ», είναι κλαδικές οργανώσεις. Άρα, δεν
μπορεί ένας εκπαιδευτικός να είναι, ταυτόχρονα, μέλος και στις δύο.

Στην παραπάνω οδηγία προκαλεί εντύπωση ότι οι λέξεις «ΕΛΤΕΕ» και «ΟΛΤΕΕ» αναφέρονται υποτιμητικά εντός εισαγωγικών, διότι η ΟΛΜΕ δεν αναγνωρίζει τις ΕΛΤΕΕ και την ΟΛΤΕΕ αλλά από την άλλη επειδή τα σωματεία αυτά είναι αναγνωρισμένα από τις δικαστικές αρχές και λειτουργούν νόμιμα αναγκάζει τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να απευθυνθούν στις τοπικές «ΕΛΤΕΕ» για να ζητήσουν καταστάσεις ψηφισάντων ή μελών και ας μην αναγνωρίζουν αυτούς στους οποίους απευθύνονται.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στις εκλογές αντιπροσώπων στις ΕΛΜΕ το ζητούμενο είναι να μη διπλοψηφίσει κάποιος και όχι ποια μέλη έχει η κάθε ΕΛΤΕΕ. Για ποιο λόγο λοιπόν η ΟΛΜΕ θα ζητήσει, μέσω των ΕΛΜΕ, καταστάσεις μελών (μητρώο μελών) ΕΛΤΕΕ και όχι καταστάσεις ψηφισάντων; Η απάντηση και εδώ είναι σαφής. Η ΟΛΜΕ βλέποντας ότι οι συνάδελφοί μας της ΤΕΕ διαπιστώνουν ότι η ΟΛΜΕ συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα ζητά κατάργηση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης προσχωρούν στις ΕΛΤΕΕ προσπαθούν να φοβίσουν κάποιους λέγοντας ότι απαγορεύεται να είναι γραμμένοι σε ΕΛΜΕ και ΕΛΤΕΕ και ότι μπορεί να έχουν συνέπειες με το Νόμο. Έτσι δικαιολογείται και η φράση «ζητείται η συνδρομή του Πρωτοδικείου».

 

Συνδρομή, όμως, των Πρωτοδικείων και μάλιστα άμεσα οφείλουν να ζητήσουν οι ΕΛΤΕΕ για τις παράνομες εγγραφές μελών που διενεργούν πολλές ΕΛΜΕ.

Η παράνομη εγγραφή μελών σε ένα σωματείο είναι παρανομία πρώτου βαθμού και αποτελεί λόγο ακόμη και διάλυσης του σωματείου. Τέτοια παρανομία διαπράττουν πολλές ΕΛΜΕ και γράφουν παράνομα χιλιάδες καθηγητών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτή την παρανομία πρέπει να ελέγξει η ΟΛΜΕ εάν δηλ. τα καταστατικά των ΕΛΜΕ προβλέπουν εγγραφή καθηγητών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και όχι να ψάχνει μήπως κάποιος καθηγητής της ΤΕΕ ενδέχεται να διπλοψηφίσει. Δεν πρόκειται όμως να το κάνει διότι γνωρίζει εκ των προτέρων  πολλές είναι οι ΕΛΜΕ που κάνουν παράνομες εγγραφές διότι βάσει των καταστατικών τους δεν μπορούν να γράφουν κάποιους ή και όλους τους καθηγητές που υπηρετούν στα σχολεία της ΤΕΕ.

Η βαρύτατη αυτή καταγγελία που απευθύνουμε για το συνδικαλιστικό χώρο ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ δεν είναι και τόσο καινούργια. Ήδη από 6/3/2006 η ΕΛΤΕΕ Αχαΐας κατήγγειλε την Α΄ ΕΛΜΕ  Αχαΐας ότι κάνει παράνομες εγγραφές μελών, με ότι συνεπάγεται αυτό, και ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη ως έχουσα νόμιμο συμφέρον. Σας παραθέτουμε απόσπασμα της καταγγελίας η οποία δημοσιεύτηκε στο Πληροφοριακό Δελτίο της ΟΛΤΕΕ ( τεύχος 25  7/3/2006 ):

 Στην Αχαΐα όμως η στάση της  Α΄ ΕΛΜΕ θυμίζει τη γνωστή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης» διότι: Σύμφωνα με το καταστατικό της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας άρθρο 4 παρ.2, κανονικά μέλη μπορούν να γίνουν: α) όσοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί υπηρετούν στα σχολεία ΜΕ και στα γραφεία ΓΜΕ και ΛΕΝ, β) οι καθηγητές των Γενικών Μαθημάτων της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, γ) οι καθηγητές των ισότιμων σχολείων προς τα δημόσια, που εδρεύουν στη γεωγραφική περιοχή της ΕΛΜΕ.

 

Σύμφωνα με το καταστατικό της η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας παράνομα γράφει μέλη της τους καθηγητές της ΤΕΕ, πλην των καθηγητών Γενικών Μαθημάτων και συνεπώς ο οποιοσδήποτε προσφύγει στο αρμόδιο πρωτοδικείο μπορεί να ακυρώσει τις εκλογές της και όλες τις αποφάσεις της.

Η Ένωσή μας είναι προφανές ότι έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στη δικαιοσύνη…..

 

Με μια πρώτη έρευνα που έγινε από την ΟΛΤΕΕ ανακαλύφθηκε ότι και στην Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας γίνονται παράνομες εγγραφές. Συγκεκριμένα το καταστατικό της αναφέρει:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Μέλη της ΕΛΜΕΚ

Άρθρο 5

1. Τα μέλη της ΕΛΜΕΚ διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα. Κανονικά μέλη της ΕΛΜΕΚ μπορεί να είναι: α) Οι καθηγητές όλων των κλάδων και βαθμών που υπηρετούν στα Δ. Σχολεία, Γενικής  Εκπ/σης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού Κορινθίας, β) Οι καθηγητές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και γ) Οι καθηγητές των ισότιμων σχολείων προς τα δημόσια, που εδρεύουν μέσα στη γεωγραφική περιοχή της ΕΛΜΕΚ του Νομού Κορινθίας.

 

Στην περίπτωση της ΕΛΜΕ Α΄ Κορινθίας, απαγορεύεται να γράφονται μέλη όλοι οι κλάδοι καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης και όμως η εν λόγω ΕΛΜΕ γράφει σα μέλη της τους πάντες.

Αυτά, είναι ή δεν είναι σε γνώση της ΟΛΜΕ και τι έχει κάνει για να αρθούν οι εν λόγω παρανομίες; Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένη η ΟΛΜΕ να ελέγχει, σα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, τα μέλη της (ΕΛΜΕ) εάν είναι σύννομα ή όχι; Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένη η ΟΛΜΕ να γνωρίζει εάν οι αντιπρόσωποι που θα στείλει η κάθε ΕΛΜΕ στο 13ο συνέδριό της νομιμοποιούνται ή όχι; Πως θέλει η ΟΛΜΕ να ελέγξει μια άλλη ομοσπονδία και τα μέλη της (ΕΛΤΕΕ) αφού δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τα δικά της μέλη και τον εαυτό της;

Η έρευνα για παράνομες εγγραφές και από άλλες ΕΛΜΕ δε συνεχίστηκε διότι ο έλεγχος στα πρωτοδικεία, ιδίως στην Αθήνα είναι δυσχερής και διότι οι καθηγητές της ΤΕΕ σταδιακά αποχωρούν ή αποστασιοποιούνται από τις ΕΛΜΕ.

Πάντως συστήνουμε στους καθηγητές-μέλη μας που είναι και μέλη ΕΛΜΕ, να ζητήσουν από το Δ.Σ. της αντίστοιχης ΕΛΜΕ να διαβάσουν το καταστατικό της ή και να πάρουν αντίγραφο για να γνωρίζουν για τη νομιμότητα της εγγραφής τους, διότι μέχρι στιγμής όπου και όταν έχει ζητηθεί καταστατικό  οι ΕΛΜΕ δεν το εμφανίζουν.

Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί οι ΕΛΜΕ δεν τροποποιούν τα καταστατικά τους ώστε να είναι νόμιμες, όσον αφορά τις εγγραφές των μελών τους;

Η απάντηση και εδώ είναι απλή. Για την τροποποίηση καταστατικού απαιτείται Γενική Συνέλευση με αυξημένη απαρτία. Οι Γ.Σ. που γίνονται δεν έχουν, κατά κανόνα, ούτε την απλή απαρτία. Το συνηθισμένο φαινόμενο είναι το εξής:

Η Γ.Σ. και οι εκλογές γίνονται σε ξεχωριστή ημερομηνία και την ημέρα της Γ.Σ. συμμετέχουν ελάχιστοι καθηγητές-μέλη ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά.  Την ημερομηνία των εκλογών προσέρχονται πολλοί περισσότεροι (υπάρχει και η πίεση από τις παρατάξεις) ψηφίζουν και αποχωρούν. Μέσα σε αυτό το κλίμα στο οποίο έχουν συνηθίσει οι καθηγητές-μέλη ΕΛΜΕ είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί αυξημένη απαρτία σε καταστατική Γ.Σ. και επειδή κανένας δεν έχει ενοχλήσει  τις ΕΛΜΕ κάνουν όλοι τα στραβά μάτια στις παράνομες εγγραφές.

Οι παράνομες εγγραφές άρα και η παράνομη συμμετοχή σε εκλογές, με μια καταγγελία στο αρμόδιο Πρωτοδικείο από π.χ. τοπική ΕΛΤΕΕ ακυρώνονται οι εκλογές καθώς και όλες οι αποφάσεις και πράξεις του συνδικαλιστικού οργάνου που τις διενήργησε.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΤΕΕ Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής, Γ΄ Αθήνας, Πειραιά φρονούν ότι οι συνδικαλιστικές διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με προσφυγή στα δικαστήρια αλλά εφόσον συνεχιστεί το φαινόμενο του «φωνάζει ο κλέφτης» θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

 

Για τα Δ.Σ. των ΕΛΤΕΕ

 

Β΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής       Κων. Αδριανουπολίτης

Γ΄ Αθήνας                               Πέννυ Λιντζέρη

Πειραιά                                    Ελευθέριος Καλαϊτζόγλου



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 18.04.2007 11:45:01
 
Αναγνώσθηκε 3857 φορές