Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ                

 

12/θέσιο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου (Πρόνοιας)

 

Το σχολείο μας αποτελείται από δύο κτίρια, που απέχουν μεταξύ τους 35 (τριάντα πέντε ) μέτρα. Έχουν και τα δύο μεσημβρινό προσανατολισμό.

Το ένα διδακτήριο, το παλαιό, κτίστηκε το 1935. Το άλλο, το νεότερο, κτίστηκε το έτος 1985. Τα δύο διδακτήρια βρίσκονται στο χώρο που ονομάζεται Πλατεία Εθνοσυνέλευσης . Είναι η Πλατεία στην οποία υπήρχε η περίφημη ξύλινη παράγκα, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των εκπροσώπων του ΄Εθνους το έτος 1833 και αποφάσισε να ζητήσει από τις προστάτιδες δυνάμεις ως Βασιλέα τον ΄Οθωνα, ανήλικο γιο του Βασιλιά της Βαυαρίας..

    Σε τούτο το σχολείο της Πρόνοιας που θεωρείται υποβαθμισμένη περιοχή, από το 1992 καθιερώσαμε την εφαρμογή προγράμματος Ανακύκλωσης. Από τότε συγκεντρώνουμε στο σχολείο μας ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί και αλουμινόκουτα , τα οποία ο Μαθητικός Συνεταιρισμός τα προωθεί για πώληση σε εμπόρους που ενδιαφέρονται. Με τα χρήματα που εισπράττονται προμηθευόμαστε εποπτικά όργανα, video project. Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ψηφιακή Βιντεοκάμερα, μικροσκόπιο, δύο Video, τρία dvd, βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθήκη η οποία διαθέτει 1200 περίπου βιβλία, τα οποία είναι ταξινομημένα με το σύστημα Dewey. Η Ανακύκλωση είχε μια διακοπή από το 1997 μέχρι το 2002, γιατί άλλαξε ο Διευθυντής. ΄Αρχισε πάλι η Ανακύκλωση το 2002, συγκεντρώνοντας , τούτη τη φορά, χαρτιά, αλουμινόκουτα, ηλεκτρικές στήλες, πλαστικό. Σύνθημά μας είναι : «Μην το πετάς, Σκέψου, Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» . Επιδιώκουμε να πείσουμε την Κοινωνία στην εφαρμογή του προγράμματος  : « Διαλογή στην πηγή»

Την Κοινωνία νομίζουμε ότι την έχουμε πείσει. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν την έχουμε πείσει ακόμη. Τα χαρτιά που φέρνει ο κόσμος είναι έξι τόνοι  κάθε δύο μήνες.

΄Εχουμε διαμορφώσει έναν αποθηκευτικό χώρο στον οποίο αποθηκεύουμε τα χαρτιά και όταν ο χώρος γεμίζει έρχεται ο έμπορος και τα παραλαμβάνει.

  Εμείς … Με τα σκουπίδια επενδύουμε στον Πολιτισμό   .

Το έτος 1995 άρχισε να εφαρμόζεται στο σχολείο μας το Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση Πολιτισμός». ΄Ηταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΥΠ.Ε.Π.Θ  που αποκαθιστούσε στη θέση τους τα μαθήματα Αισθητικής Αγωγής, το Θέατρο, τη Διαθεματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, την εφαρμογή των σχεδίων εργασίας, τη βιωματική μάθηση. Το αρνητικό ήταν ότι τα στελέχη δεν ήσαν σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία του Προγράμματος και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την ενθάρρυνση τέτοιων πρωτοβουλιών και την ενίσχυση της εξακτίνωσης. Στο σχολείο έμεινε το βοηθητικό υλικό  του προγράμματος  και το «άρωμά» του, για να ένα σχολείο Αγάπης , Επικοινωνίας και Αλληλοσεβασμού.

Εξασφαλίσαμε και διαθέτουμε δύο τραπέζια  Πινγκ-Πονγκ στα οποία παίζουν τα παιδιά στα διαλείμματα , 10 λεπτά η κάθε δυάδα, σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει συνταχτεί από το Δ.Σ. του Μαθητικού Συνεταιρισμού ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαθητικού Συνεταιρισμού προήλθε από εκλογές που διενεργήθηκαν στο σχολείο μας στις 17 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά την εορταστική εκδήλωση, είχαμε  τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ. Σ.

Στη νότια αυλή του σχολείου έχουμε σχεδιάσει υπαίθριο Σκάκι. Τα κομμάτια (πιόνια) είναι κατασκευασμένα από τα ίδια τα παιδιά στο εργαστήριο  του σχολείου.

Διαθέτουμε και άλλα 15 σύνολα  σκακιού (τα οποία τα αγοράσαμε), και έτσι μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα 30 μαθητές. Τις σκακιέρες τις έχουν σχεδιάσει οι μαθητές.

Διαθέτουμε πάγκο εργαστηρίου με μέγγενη, σφικτήρες, σέγα,  πριόνια, σφυριά. πένσες, ράσπα(ξυλοφάϊ),κ.ά. Σε συνεργασία με τις  ομάδες εργασίας  κατασκευάζουμε πίνακες ανακοινώσεων τους οποίους αναρτούμε στις αίθουσες για τις ανάγκες τους. Ο κάθε πίνακας έχει επιφάνεια τριών τετραγωνικών μέτρων. Έχουμε φτιάξει 14 πίνακες. Το κόστος για την κατασκευή του καθενός ανέρχεται στο ποσό των 14 € περίπου.

     Σε κάθε αίθουσα υπάρχει τραπέζι  με τα τρία βασικά χρώματα από τα οποία οι μαθητές δημιούργησαν ποικιλία χρωμάτων.

    Στη νότια πλευρά του σχολικού χώρου έχουμε σχολικό κήπο. Καλλιεργούμε και δένδρα και εποχικά φυτά. Ο κήπος μας έχει: Αγκινάρες ,σιτάρι, κριθάρι, βρώμη. Φακές, ρεβίθια, κουκιά, μαρούλια, κρεμμύδια, σκόρδα, βιολέτες, ζουμπούλια, κρίνα,

΄Εχουμε  αρωματικά φυτά: δεντρολίβανο, αρμπαρόριζα, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι. Φυτά με ξυλώδη βλαστό όπως:, τριανταφυλλιές, συκιές, ροδιές, ροδακινιά, κορομηλιά, καλοστήμονο, σχίνο, κληματαριές, καστανιά (μικρή). Στον κήπο οι μαθητές αναπτύσσουν διάφορα προγράμματα καλλιέργειας, γνώσης και ευαισθητοποίησης..

   Στη βορινή αυλή μας έχουμε ένα σκάμμα τρία επί τέσσερα για τις αθλητικές ανάγκες των μαθητών μας. ΄Όταν δεν το χρησιμοποιούμε το έχουμε σκεπασμένο με προστατευτικό νάϋλον (λιόπανο) για να μην το λερώνουν οι γάτες.

  Στο σχολείο μας έχουμε 12+3 = 15 τμήματα. Εκτός από τα δώδεκα του  12/θέσιου, ένα το τμήμα της ΄Ενταξης, ένα το Τμήμα Υποδοχής, και ένα το τμήμα του Ολοήμερου.

  ΄Εχουμε αίθουσα Μουσικής. Είναι ένα μικρό δωμάτιο 25 τετραγωνικά μέτρα τα οποία τα έχουμε στρώσει με μοκέτα και γύρω-γύρω είναι τα καθίσματα.Σ’ αυτήν την αίθουσα υπάρχει αρμόνιο, τηλεόραση με Video και DVD, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, ντέφια, τύμπανα, τρίγωνα, φλογέρες, σείστρες, τουμπελέκι. Στον τοίχο υπάρχει πίνακας με πεντάγραμμα.

   Τα τμήμα ΄Ενταξης διαθέτει δύο πίνακες, έναν πράσινο και έναν λευκό για μαρκαδόρους, ένα φωτοτυπικό, τηλεόραση με Video και DVD, προβολέα, αριθμητήριο, άβακα, και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

  Το τμήμα Υποδοχής διαθέτει προβολέα, φωτοτυπικό, ηλεκτρονικό υπολογιστή  και εκτυπωτή.

  ΄Εχουμε Εργαστήριο Πληροφορικής με επτά ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτή.

   Σε κάθε αίθουσα προμηθευτήκαμε και εγκαταστήσαμε από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. ΄Ολοι εκείνοι οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο, ο ένας «βλέπει» τον άλλο και εξυπηρετούνται από τρεις εκτυπωτές ( έναν hp 1200 laser και δύο hp ( 3400 και 3550).

     Διαθέτουμε ικανό αριθμό CD και DVD  με διδακτικό περιεχόμενο.

    Στις  Ε1,Ε2,ΣΤ1, ΣΤ2 υπάρχει από ένας περισκοπικός προβολέας ( Over Head).

    ΄Εχουμε δύο οθόνες ( τις πτυσσόμενες) και μία μεγάλη 2,20μ. Χ 2.20μ. την οποία την έχουμε στην αίθουσα των εκδηλώσεων.

    Κάθε πρωί υποδεχόμαστε τα παιδιά με μουσική που ακούγεται από τα μεγάφωνα της αυλής. Τα  μουσικά κομμάτια που ακούγονται είναι Vivaldi (Τέσσερις εποχές), Beethoven(Ποιμενική συμφωνία), Strauss (Γαλάζιος Δούναβης). Στα διαλείμματα από τα μεγάφωνα της αυλής ακούγεται παραδοσιακή μουσική από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας ( Ανατολική Ρωμυλία, Θράκη, Μακεδονία, ΄ Ηπειρος , Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ριζίτικα, Νησιώτικα, Κυπριακά, Ποντιακά ). Με το πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα» η γυμνάστρια διδάσκει παραδοσιακούς χορούς.   

    Στην αυλή φυτέψαμε δύο χαρουπιές, δύο Βένια (κυπαρισσοειδή), πέντε πικροδάφνες. Τα παιδιά που αποφοίτησαν το 2006 φύτεψαν ένα φυτό που τα εξέφραζε και αυτό ήταν η γαζία.

    Στους διαδρόμους του παλαιού κτιρίου, ισόγειο και πρώτο όροφο, εκθέτουμε 29 πίνακες ζωγραφικής που παρουσιάζουν την εξέλιξη της ζωγραφικής στην Ελλάδα από τα Μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Οι πίνακες είναι στη διάθεση των μαθητών όλων των σχολικών μονάδων.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 06.04.2007 16:15:01
 
Αναγνώσθηκε 526 φορές