Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Συντριπτικό «όχι» στον νόμο της Γιαννάκου

Η πανεπιστημιακή κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ

Ψήφισαν αγώνα

Των ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαίωσε ο κλάδος των πανεπιστημιακών στο συνέδριο της ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκε χθες, μεσούσης της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης.


Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης στο βήμα: «Πρόκειται για επιβράβευση και έγκριση της αγωνιστικής πορείας που ακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα και αποδοχή με ισχυρή πλειοψηφία της πρότασής μας για συνέχιση των κινητοποιήσεων»
Οι συλλογικές διαδικασίες του 8ου συνεδρίου των πανεπιστημιακών απέφεραν:

* Την απόρριψη του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

* Την επιβεβαίωση των χειρισμών της ηγετικής ομάδας της ομοσπονδίας, με την ενίσχυση των δυνάμεών της σε αριθμό εδρών ως προς το κεντρικό συντονιστικό όργανο.

* Την επιδοκιμασία των συνέδρων στο πρόσωπο του Λάζαρου Απέκη, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχίσει τη θητεία στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας.

* Τη συνέχιση της απεργίας διαρκείας των καθηγητών μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου.

Παρά τη διαφοροποίηση των θέσεων που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα στους πανεπιστημιακούς κύκλους, στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου (ξεκίνησαν την Παρασκευή) κυριάρχησε κλίμα συναίνεσης με ομαλές συνθήκες αντιπαράθεσης, τις οποίες και διασφάλισαν τα μέλη του προεδρείου των εργασιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, από τις όποιες αναδείχθηκαν χθες το βράδυ τα 33 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, προκύπτει ευκρινώς η ενίσχυση των δυνάμεων στο χώρο της Αριστεράς, με τη «Συσπείρωση πανεπιστημιακών» να διατηρεί την πρώτη θέση και η εμφάνιση νέων σχημάτων.


Αναλυτικά:

* Η Συσπείρωση (ΣΥΝ και άλλα σχήματα της Αριστεράς) στην οποία αναφέρονται οι Λ. Απέκης και Γ. Μαΐστρος έλαβε 78 ψήφους που αντιστοιχούν σε 13 έδρες έναντι των 11 που κατείχαν στην προηγούμενη Δ.Ε.

* Η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) έλαβε 42 ψήφους και 7 έδρες (έναντι 6).

* Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΠΑΣΟΚ και άλλοι στους οποίους αναφέρονται και οι καθηγητές που συντονίστηκαν με την πρωτοβουλία των «χιλίων») έλαβε 31 ψήφους, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό εδρών (5).

* Η Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΣΗ) έλαβε 26 ψήφους, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά 4 έδρες.

* Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών (Φιλοσοφική) που αναφέρεται στον κυβερνητικό χώρο έλαβε 17 ψήφους, διατηρώντας τις 3 έδρες της στη Δ.Ε.

* Η Κίνηση Μελών ΔΕΠ (Ν.Δ.) που έλαβε 6 ψήφους αποκτώντας 1 έδρα.

* Το Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν κατάφερε να αποκτήσει έδρα.

«Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου ως αντιδημοκρατικό, ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Την ευθύνη των δραματικών συνεπειών στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία εάν ψηφιστεί, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το πανεπιστημιακό κίνημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αγωνιστικά οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για τα πανεπιστήμια». Είναι η απόφαση απόρριψης του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ, η οποία αποτέλεσε κοινή απαίτηση για τη συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων της ΠΟΣΔΕΠ (149 υπέρ έναντι 5 κατά και 9 λευκών) και η οποία σε συνδυασμό με την ανανέωση εντολής για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σηματοδότησαν το 8ο και μαζικότερο των τελευταίων χρόνων συνέδριο της ομοσπονδίας.

Τόσο ο απολογισμός (118 υπέρ, 27 κατά, 16 λευκά) όσο και ο προγραμματισμός δράσης, ήτοι συνέχιση της αντίδρασης στις κυβερνητικές επιλογές (94 υπέρ, 63 κατά, ενώ 32 απείχαν) έδωσαν στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ την επιβεβαίωση της αποδοχής και της επικράτησης στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και αποτέλεσαν τα βασικά σημεία αναφοράς του συνεδρίου.

«Πρόκειται για επιβράβευση και έγκριση της αγωνιστικής πορείας που ακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα και αποδοχή με ισχυρή πλειοψηφία της πρότασής μας για συνέχιση των κινητοποιήσεων», δήλωσε στην «Ε» ο Λάζαρος Απέκης, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει τη θητεία στο τιμόνι της ομοσπονδίας, καθώς αναδείχθηκε πρώτος στην καταμέτρηση ψήφων.

Στις συνθήκες διεξαγωγής του συνεδρίου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο απερχόμενος γ.γ. Γιάννης Μαΐστρος τονίζοντας πως: «Για να νομοθετήσει η κυβέρνηση πρέπει να μάθει πρώτα τι θα πει διάλογος και συναίνεση αφού πάρει μερικά μαθήματα δημοκρατίας από τους πανεπιστημιακούς και το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ».

Εντός των ημερών πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Διοικούσα Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει τα 11 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, τα οποία και θα αναδείξουν το τετραμελές προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Αποφασισμένοι οι φοιτητές για σύγκρουση, ελπίζουν σε αναδίπλωση

Στην τελική ευθεία της σύγκρουσης με την κυβέρνηση εισέρχεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, στοχεύοντας στην αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, ακόμη και στο «παρά πέντε», αφού η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Βουλή στα μέσα της εβδομάδας.
 
Καθηγητές και φοιτητές συντονίζουν το πρόγραμμα δράσης των επόμενων κρίσιμων ημερών, επιδιώκοντας να αποστείλουν -προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αναμένεται να επικυρώσουν τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση-για άλλη μια φορά το μήνυμα ότι ακόμη και να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια. Μήνυμα που προέκυψε με ευκρίνεια και από τις διαδικασίες του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ (οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν χθες), αφού οι διδάσκοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα αποδοκίμασαν το νόμο, ζητώντας από την κυβέρνηση να τον αποσύρει.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ διατηρεί την αμετακίνητη θέση της, απορρίπτοντας -όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της Μ. Γιαννάκου- την πρόταση εκτόνωσης του κλίματος, που εκδηλώθηκε με τη μορφή της πρωτοβουλίας 6 πανεπιστημίων την περασμένη Παρασκευή. Οι πρυτανικές αρχές του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με το κείμενο-επείγουσα έκκληση που απηύθυναν στην κυβέρνηση, ζήτησαν την αναστολή της διαδικασίας ψήφισης του νόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για τα ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ να γνωμοδοτήσουν επί των νέων διατάξεων στη βάση του διαλόγου.

Εξίσου αποφασισμένοι εμφανίζονται στον αντίποδα οι φοιτητές, συνεχίζοντας τις καταλήψεις στις σχολές (αναμένεται νέος γύρος συνελεύσεων την τρέχουσα εβδομάδα), ενώ από σήμερα κλιμακώνουν με εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας, οργανώνοντας παράλληλα από κοινού με τους πανεπιστημιακούς, νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη.

Οπως ανακοίνωσαν, οι φοιτητές προγραμματίζουν:

*Για σήμερα το πρωί (10 π.μ.), συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της φοιτητικής λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της οποίας θα καταγγείλουν την κυβέρνηση και θα αναγγείλουν τις κινητοποιήσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

* Στις 12 το μεσημέρι μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές που συνελήφθησαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

* Στις 6 το απόγευμα ανοιχτή σύσκεψη στο Αμφιθέατρο ΜΑΧ του ΕΜΠ, στο συγκρότημα της Πατησίων, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών οργανώσεων, σωματείων και φορέων για κοινή δράση κατά του νόμου για τα ΑΕΙ.

* Στις 7 το απόγευμα, μηχανοκίνητη πορεία φοιτητών από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, προς όλες τις μεγάλες οδούς του κέντρου.

*Για αύριο Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα, περικύκλωση της Βουλής (καθώς εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο).

*Για την Πέμπτη (8/3), στις 12 το μεσημέρι, πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (προσυγκέντρωση στα Προπύλαια).

 

--------------------------------------------------------------------------------

Επιστροφή στις καταλήψεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επιστροφή στις καταλήψεις αποφάσισαν οκτώ τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που την περασμένη εβδομάδα τις είχαν αναστείλει με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων. Αύριο αποφασίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού αν θα συνεχίσει την απεργία. Υπό κατάληψη βρίσκονταν χθες 24 από τα 38 τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και άλλα 3 του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.


Λόγω των γενικών συνελεύσεων που συνεχίζονται και σήμερα, οι φοιτητές δεν πραγματοποίησαν τελικά τους ολιγόλεπτους αποκλεισμούς που είχαν προαναγγείλει για την Παρασκευή στα διόδια Μαλγάρων, ωστόσο δεν αποκλείεται να το κάνουν τις επόμενες μέρες. Σκοπός τους είναι να ενημερώσουν τους διερχόμενους οδηγούς με φυλλάδια για τα αιτήματα και τις διαφωνίες τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη παιδεία. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέα γενική συνέλευση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εν όψει των φοιτητικών εκλογών. Αύριο συνέρχεται και πάλι η γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για ν' αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η απεργία που κήρυξε την περασμένη εβδομάδα και λήγει σήμερα. Ο ΕΣΔΕΠ υποστηρίζει ότι «ο νόμος-πλαίσιο αφήνει απ' έξω τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως η χρηματοδότηση, η ενίσχυση των θεσμών, της έρευνας και της δημοκρατίας, ενώ δίνει έμφαση σε δευτερεύοντα προβλήματα, όπως αυτό των αιώνιων φοιτητών και του ασύλου».

!Ενταση μεταξύ συγκεντρωμένων φοιτητών Νομικής και της Αστυνομίας δημιουργήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Φοιτητές, ασκούμενοι δικηγόροι και μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων διαμαρτυρήθηκαν για τις χαμηλές αμοιβές και ζήτησαν κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, ενώ οι αστυνομικοί απέτρεψαν τους φοιτητές να εισβάλουν στο κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός εξήγγειλε την ίδρυση παραρτήματος του Ταμείου Νομικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Προηγουμένως ενημερώθηκε για τα αιτήματα του συλλόγου που αφορούν το διπλασιασμό της σύνταξης του κλάδου επικουρικής ασφάλισης δικηγόρων (ΚΑΕΔ) από 250 σε 500 ευρώ καθώς και την εξομάλυνση της διάκρισης μεταξύ των ασφαλισμένων στο Ταμείο Νομικών πριν και μετά το 1993, που είναι σε βάρος των νέων δικηγόρων.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Γιαννάκου με Καραμανλή

Με τη Μαριέττα Γιαννάκου προγραμμάτισε να συναντηθεί σήμερα το πρωί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, παραμονή της εισαγωγής προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ. Αντικείμενο της συνάντησης ενδέχεται να αποτελέσει και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς ο Κ. Καραμανλής, αμέσως μετά την υπουργό Παιδείας θα δεχθεί τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητή Σπ. Αμούργη.

 

--------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κατ' αντι-παρά-θεση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ*

1 Εισαγωγικά

Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε σε αντι-παρά-θεση και σε αντι-παρα-βολή τα νομοσχέδια του ΥΠΕΠΘ με τον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο (που τόσο πολύ «αγαπήθηκε» προσφάτως, ακόμα κι από τους εχθρούς του) για να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα ως προς το τι άλλαξε στην πρόταση της κυβέρνησης από τον Μάιο του 2006 μέχρι τον Φλεβάρη του 2007 και ως προς το τι προσθέτουν ή αφαιρούν από το νόμο του 1982 οι προτεινόμενες διατάξεις.

Και κυρίως να διαπιστώσουμε αν το όλο νομοθέτημα δεν είναι παρά ένα αμπαλάζ που έχει ως περιεχόμενο (και μοναδικό στόχο;) ν' αλλάξει το σύστημα της εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών και το άσυλο ή αν κρύβει κάποια δική του φιλοσοφία.

2 Κατ' άρθρο (σχέση ν/σχ 2007 με ν/σχ 2006 ή και με Ν. 1268/82).

(1) Αρθρο 1: Αποστολή των ΑΕΙ.  Απαλείφεται «η διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης».

(2) Αρθρο 2: Διάρθρωση των ΑΕΙ.  Προστίθεται η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

(3) Αρθρο 3: Ακαδημαϊκές ελευθερίες & ακαδημαϊκό άσυλο. Περιορίζονται οι χώροι που καλύπτει το άσυλο και δεν εντάσσεται σ' αυτό η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αλλάζει το όργανο για την πρόσκληση ή την άδεια, καθιερώνεται η αρχή της πλειοψηφίας, αλλά δεν ορίζεται ποιες ακριβώς πράξεις συνιστούν παραβίαση του ασύλου.

(4) Αρθρο 4: Εσωτερικοί Κανονισμοί των ΑΕΙ. Προστίθενται οκτώ νέες εξουσιοδοτήσεις.

(5) Αρθρο 5: Ακαδημαϊκός - Αναπτυξιακός Προγραμματισμός. Προστίθενται «ο καθορισμός των στόχων» και «ο συντονισμός με άλλα ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

(6) Αρθρο 6: Γραμματέας του ΑΕΙ. Δεν ονομάζεται πλέον «εκτελεστικός διευθυντής» και χάνει την ιδιότητα του manager.

(7) Αρθρο 7: Ρυθμίσεις οικονομικού περιεχομένου. Δημιουργείται σύστημα Εσωτερικού Δημοσιονομικού Ελέγχου και επιτρέπεται η μεταφορά πόρων από κωδικό σε κωδικό.

(8) Αρθρο 8: Εκλογή αρχών διοίκησης. Αλλάζει το σύστημα επιλογής πρύτανη, κοσμήτορα, προέδρου.

(9) Αρθρο 9: Αναδιάρθρωση και Δημιουργία Σχολών και Τμημάτων. Επιβάλλει συγχώνευση Σχολών & Τμημάτων στα μεγάλα ΑΕΙ και δίνει έμφαση στις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τη δημιουργία νέων Τμημάτων.

(10) Αρθρο 10: Γενική αρμοδιότητα Τμημάτων. Αναγνωρίζει το τεκμήριο αρμοδιότητας στη Γ.Σ. Τμήματος (βλ. όμως και άρθρο 21).

(11) Αρθρο 11: Επιτροπή Δεοντολογίας. Δημιουργεί μια επιτροπή (κυρώσεων;) χωρίς να προϋπάρχει Κώδικας Δεοντολογίας. Απαλείφεται ο «Συνήγορος των ΑΕΙ».

(12) Αρθρο 12: Υπηρεσίες υποστήριξης - Σύμβουλοι σπουδών. Ιδρύει δομές και υπηρεσίες συμβουλευτικής προς τους φοιτητές.

(13) Αρθρο 13: Ανταποδοτικές υποτροφίες - Εκπαιδευτικά δάνεια. Δεν τα συνδέει με την «επιτυχή» πρόοδο σπουδών

(14) Αρθρο 14: Ανώτατη διάρκεια φοίτησης - Τριμελείς εξεταστικές επιτροπές. Αυξάνει σε 100% (από 50% που ήταν το πρώτο ν/σχ) τα έτη σπουδών και επαναφέρει τα προαπαιτούμενα μαθήματα.

(15) Αρθρο 15: Δωρεάν συγγράμματα - Βιβλιοθήκες. Απαλείφεται ο «εθνικός» κατάλογος πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

(16) Αρθρο 16: Διάρκεια εξαμήνων - εξεταστικές περίοδοι. Μειώνεται η διάρκεια της παράτασης του διδακτικού έτους σε δύο βδομάδες, απογορεύεται η εξέταση σε μη διδαχθέν μάθημα.

(17) Αρθρο 17: Διοργάνωση σπουδών σε ξένη γλώσσα. Η Γ.Σ. Τμήματος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα.

(18) Αρθρο 18: Διαφάνεια - Δημοσιότητα. Συνεκτιμάται η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

(19) Αρθρο 19: Κοινωνική Λογοδοσία των ΑΕΙ. Δημοσιοποιεί και αποτιμά την κατάσταση στα ΑΕΙ.

(20) Αρθρο 20: Οργανο Σχολής. Η Κοσμητεία δεν κατανέμει κονδύλια στα Τμήματα

(21) Αρθρο 21: Αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης. Μεταφέρει στη «μικρή» Γ.Σ. τα Επιστημονικά/Ερευνητικά θέματα.

(22) Αρθρο 22: Συλλογική έκφραση - Εκπροσώπηση στα πανεπιστήμια. Δημιουργεί σύγχυση ως προς τον τρόπο επιλογής των εκλεκτόρων-φοιτητών.

(23) Αρθρο 23: Γνωστικά αντικείμενα και προκηρύξεις θέσεων μελών ΔΕΠ. Πρόκειται για διοικητικό και όχι ακαδημαϊκό (δεν προβλέπεται γνώμη ΑΕΙ) μέσω μετατροπής των γνωστικών αντικειμένων.

(24) Αρθρο 24: Εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα. Προσδιορίζεται μαθηματικά (2/3+1/3) η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος από μέλη ΔΕΠ «εντός» και «εκτός» του Τμήματος, δίνεται η δυνατότητα στον πρύτανη να συγκαλεί το εκλεκτορικό σώμα και υπάρχουν «ποινές» για τους αμελείς εκλέκτορες.

(25) Αρθρο 25: Διορισμός μελών ΔΕΠ. Δημιουργείται σύγχυση ως προς τις συντρέχουσες αρμοδιότητες ελέγχου της νομιμότητας ανάμεσα στον πρύτανη και το ΥΠΕΠΘ.

(26) Αρθρο 26: Καθήκοντα, δικαιώματα, υποχρεώσεις μελών ΔΕΠ. Αναβαθμίζεται ο ρόλος των ομότιμων καθηγητών και διευρύνεται η συμμετοχή ερευνητών μη πανεπιστημιακών στις διδακτορικές διατριβές.

(27) Αρθρο 27: Μέλη ΔΕΠ μερικής απασχόλησης.  Διευκρινίζεται η διαδικασία και εντάσσεται στον τετραετή προγραμματισμό.

3 Γενική Αξιολόγηση

Από την παραπάνω κατ' άρθρο αντι-παρά-θεση των ν/σχ του Φεβρουαρίου 2007 και του Μαΐου 2006 μπορεί κανείς να καταλήξει στα εξής ως προς τους στόχους του ΥΠΕΠΘ:

(1) Προσπάθεια ιδεολογικής αποφόρτισης των ΑΕΙ (άρθρα 1, 3, 2, 1).

(2) Προσπάθεια πολιτικής αποφόρτισης (άρθρο 8)

(3) Προσπάθεια Ευρωπαϊκής σύγκλισης (άρθρα 5, 17)

(4) Προσπάθεια αναδιάρθρωσης δομών (άρθρα 9, 20)

(5) Προσπάθεια αποσαφήνισης διαδικασιών (άρθρα 24, 25, 27)

(6) Προσπάθεια εξισορρόπησης παροχών προς φοιτητές (άρθρα 12, 13, 15) με περιορισμό χρόνου σπουδών (άρθρα 14, 16)

(7) Προσπάθεια εξισορρόπησης της αυτοδιοίκησης (άρθρα 7, 8, 19) -διά της υπερφορτώσεως του Εσωτερικού Κανονισμού (άρθρα 4, 11)- με διοικητισμό (άρθρα 6, 23, 25).

(8) Προσπάθεια δημιουργίας ενός νόμου που δεν θα είναι πλαίσιο αλλά θα εκσυγχρονίζει το νόμο-πλαίσιο το 1982, σεβόμενος πλήρως τη δομή του. Αλλωστε οι «σημαντικές αλλαγές» (τετραετής προγραμματισμός - εκλογή οργάνων - άσυλο) παρά τις θετικές διατάξεις για τις υπηρεσίες υποστήριξης, τις υποτροφίες, τα δάνει, τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία -δεν σηματοδοτούν μία συνολική προσέγγιση (έστω και συντηρητική), αλλά (υπο)δηλώνουν ένα μετέωρο βήμα ανάμεσα στις ενδοπιέσεις (της ΔΑΠ και των καθηγητών νέου τύπου, μεταξύ των οποίων -δυστυχώς- πρωταρχικό ρόλο φαίνεται να παίζουν οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ).

Αναφέρομαι σε προσπάθειες καθώς τόσο οι αντιδράσεις του πανεπιστημιακού/φοιτητικού κινήματος όσο και οι δυνάμεις αδράνειας/στρογγυλέματος/συμψηφισμού μέσα στα ΑΕΙ μπορούν ν' ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε νομοθετική (καλή ή κακή πρωτοβουλία).

Είθε η οποιαδήποτε διέξοδος από την κρίση (που μόνο με time out μπορεί να επιτευχθεί) να αποβεί υπέρ του μέλλοντος και όχι υπέρ των «κολλημένων» ή των «κολλητών».

* Καθηγητής πρώην πρύτανης Δ. Π. Θράκης




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 05.03.2007 12:30:01
 
Αναγνώσθηκε 420 φορές