Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Μποϊκοτάζ του νόμου με ανοικτά πανεπιστήμια

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Κλίμα για άνοιγμα των πανεπιστημίων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Γιαννάκου από τη Βουλή - ώς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας - τείνει να διαμορφωθεί στο κρίσιμο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ: είναι το πιο μαζικό που έχει οργανωθεί έως τώρα για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των πανεπιστημιακών, άρχισε χθες το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

 
Από τις αποφάσεις των διδασκόντων στα ΑΕΙ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία των φοιτητικών κινητοποιήσεων (φωτό αρχείου), αλλά κυρίως των καταλήψεων 

Οι ζυμώσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ πολλών πανεπιστημιακών οι οποίοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θεωρούν ακραία και αδιέξοδη τη σκληρή γραμμή που κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά, είναι έντονες. Η παράταξη της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών, η οποία έχει σήμερα τις περισσότερες έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, υποστηρίζεται κυρίως από τον Συνασπισμό και είναι η μία εκ των δύο παρατάξεων (η άλλη υποστηρίζεται κυρίως από το ΚΚΕ) που ακολουθούν τη σκληρή γραμμή, ετοιμάζεται να προτείνει «αλλαγή βηματισμού» στις κινητοποιήσεις, μετά την ψήφιση του νόμου.

Το ενδεχόμενο να υποστούν οι αριστερές παρατάξεις των πανεπιστημιακών πλήγμα στο συνέδριο και να απολέσουν έδρες και ποσοστά, φέρνει αλλαγές τακτικής. Έτσι την Κυριακή, που θα γίνει και η ψηφοφορία ανάδειξης νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία, η Συσπείρωση αναμένεται να προτείνει κλιμάκωση της απεργίας διαρκείας των πανεπιστημιακών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου και στη συνέχεια μη εφαρμογή του νέου νόμου στην πράξη και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός, αλλά με ανοιχτά πλέον τα πανεπιστήμια.

Την πρόταση για τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεων θα κάνει η νέα διοικούσα επιτροπή που θα εκλέξει το συνέδριο την Κυριακή και κάθε σύλλογος διδασκόντων στα ΑΕΙ θα κληθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, να αποφασίσει αν θα την ακολουθήσει. Από τις αποφάσεις αυτές θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία των φοιτητικών καταλήψεων, οι οποίες πάντως τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει ήδη να μειώνονται, καθώς η συνέχισή τους από εδώ και πέρα θα δημιουργήσει ζήτημα απώλειας του εξαμήνου σε αρκετά πανεπιστήμια.

Το πιο μαζικό. Στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ παίρνουν μέρος 32 σύλλογοι πανεπιστημιακών από 20 πανεπιστήμια, οι οποίοι απέστειλαν 210 συνέδρους που εκπροσωπούν 3.200 καθηγητές. Πρόκειται για το πιο μαζικό συνέδριο που έχει οργανωθεί ώς τώρα στον χώρο των πανεπιστημιακών και υπάρχει αύξηση της συμμετοχής κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο, γεγονός που δείχνει την αγωνία των πανεπιστημιακών για να δοθεί μια λύση στην κρίση που ξέσπασε.


«Να παγώσει η ψήφισή του»
Το πάγωμα ψήφισης του νέου νόμου για τα ΑΕΙ μέχρι να καταθέσει προτάσεις η πανεπιστημιακή κοινότητα ζητούν τώρα πολλά πανεπιστήμια με κοινή τους πρωτοβουλία.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πάντειο, το Πολυτεχνείο κ.ά. απευθύνουν επείγουσα έκκληση στην Πολιτεία να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να δοθεί χρόνος στις Συγκλήτους των ΑΕΙ να εκφράσουν προηγουμένως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων.

Στο μεταξύ ένταση επικράτησε χθες στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα όταν ο πρύτανης κ. Χρ. Κίττας αποχώρησε νιώθοντας αδιαθεσία, καθώς προηγουμένως είχε δεχθεί έντονες φραστικές επιθέσεις από φοιτητές.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 02.03.2007 12:50:01
 
Αναγνώσθηκε 339 φορές