Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Εμφραγμα από τα 20

Κίνδυνο - θάνατο για τα παιδιά αποτελεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και ιδίως τα αιωρούμενα σωματίδια, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε έμφραγμα, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι σαν τα παιδιά να καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα! Οι επιστήμονες μιλούν για ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό μικροσωματιδίων στο περιβάλλον, ένα νέο βασικό παράγοντα που οδηγεί στην εμφάνιση αθηρωσκλήρωσης (έμφραγμα) ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Η έρευνα που έγινε από το 2001 έως το 2006 στη Βόρεια Ελλάδα έδειξε ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα παιδιά της Πτολεμαΐδας, όπου η ουσία που ενοχοποιείται για τα καρδιολογικά προβλήματα μετρήθηκε σε διπλάσιες τιμές. Oι ερευνητές, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζουν ότι η εφιαλτική αυτή είδηση αφορά όλα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με βιομηχανική ρύπανση. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι, αν γίνουν μετρήσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα με αυτά της Πτολεμαΐδας», δηλώνει ο παιδίατρος, αναπληρωτής διευθυντή του ΕΣΥ, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ζαχαρίας Χαλέμης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Παιδιατρικής - Παιδοκαρδιολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντή της Δ' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Γιώργο Βαρλάμη, πραγματοποίησαν την έρευνα.


Τα στοιχεία

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπήκαν τρεις ομάδες παιδιών -συνολικά 187-, ηλικίας 13 ετών, από την Αρναία, που θεωρείται καθαρή περιοχή, την Καμάρα της Θεσσαλονίκης, που έχει ρύπανση αστικού τύπου, και την Πτολεμαΐδα, με σημαντική βιομηχανική ρύπανση. Oι μετρήσεις έδειξαν σημαντικές διαφορές στο αίμα, αφού, όπως σημείωσε ο κ. Βαρλάμης, «σε όλα τα παιδιά μετρήθηκε η ενδοθηλίνη 1 (ισχυρότατη αγγειοσυσπαστική ουσία). Στα 52 παιδιά της Αρναίας η ενδοθηλίνη 1 βρέθηκε, κατά μέσο όρο, στο 11 - 12, που θεωρείται φυσιολογική τιμή. Στα 39 παιδιά της Καμάρας ήταν λίγο υψηλότερη, όμως στα 96 παιδιά της Πτολεμαΐδας βρέθηκε σε διπλάσιες τιμές».

Oπως ανακοίνωσαν οι δύο επιστήμονες στη διάρκεια του 16ου ενημερωτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Δ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του «Παπαγεωργίου», με τίτλο «Επίκαιρα Παιδιατρικά Θέματα», διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση προκαλεί διαταραχές στα αγγεία από την παιδική ηλικία κι ενοχοποιείται για την πρώιμη εμφάνιση των παραγόντων που οδηγούν στη στεφανιαία νόσο.

«Η Πολιτεία οφείλει να επιβάλει στις βιομηχανίες τη χρήση φίλτρων, ώστε να μην εκλύουν στην ατμόσφαιρα ανεξέλεγκτα ρύπους, πρέπει να φροντίσει για τη βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων, αλλά και για τη σωστή συντήρηση των καυστήρων, ώστε να έχουμε καθαρότερο περιβάλλον και πόλεις. Σε αντίθετη περίπτωση, η στεφανιαία νόσος θα εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες», υπογράμμισε ο κ. Χαλέμης.

Στο ερώτημα αν τα παιδιά αυτά οδηγούνται στην εμφάνιση εμφράγματος, αλλά και σε ποια ηλικία θα εκδηλωθεί η ασθένεια, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την άθληση και τη διατροφή.

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝOΙ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΕΣ:
Καρδιοαγγειακά και εγκεφαλικά από τους ρύπους

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας δεν είναι βλαβερή μόνο για τα πνευμόνια, αλλά και για το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, που στην ουσία συμφωνούν με τα συμπεράσματα των Ελλήνων συναδέλφων τους ότι τα αιρούμενα σωματίδια αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Oυάσινγκτον εξέτασαν επί τέσσερα χρόνια σχεδόν 66.000 γυναίκες, ηλικίας 50 - 69 ετών. Βασιζόμενοι σε στοιχεία τοπικών σταθμών, μέτρησαν σε ποιο βαθμό ήταν αυτές εκτεθειμένες στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και έξι χρόνια αργότερα εξέτασαν εκ νέου τις γυναίκες, ενώ στο διάστημα αυτό 1.816 (το 2,8%) από τις γυναίκες που είχαν εξεταστεί αρχικά είχαν ήδη πεθάνει από καρδιοαγγειακά ή από εγκεφαλικά επεισόδια.

Oπως αναφέρουν σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», από τα στοιχεία που συνέλεξαν προκύπτει «πέρα από κάθε αμφιβολία» ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των παθήσεων του κυκλοφορικού και των εγκεφαλικών. Διαπίστωσαν ακόμη ότι κάθε αύξηση της τιμής των αιρούμενων σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ισοδυναμούσε σε αύξηση της τάξης του 76% των πιθανοτήτων θανάτου από καρδιακή πάθηση ή από εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση του κινδύνου πρέπει να σχετίζεται με το γεγονός ότι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια καταλήγουν μέσω του αναπνευστικού στο κυκλοφορικό σύστημα, «κάθονται» στα αγγεία και προκαλούν σε αυτά ένα είδος... αρτηριοσκλήρωσης.

Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία όχι οι εναέριοι ρύποι κάθε είδους, αλλά μια συγκεκριμένη κατηγορία των αιωρούμενων σωματιδίων. Πρόκειται για τα πλέον λεπτόκοκκα κλάσματα των αιρούμενων σωματιδίων, που χαρακτηρίζονται ΡΜ2,5 (περίπου 30 - 40 από αυτά ισοδυναμούν με τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας) και οφείλονται τόσο σε φυσικά (σκόνη, πυρκαγιές, εκρήξεις ηφαιστείων κ.λπ.), όσο και σε ανθρωπογενή (βιομηχανία, οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού κ.λπ.) αίτια.

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Χ. ΘΩΜΑ

 

Μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι μετρήσεις που πραγματοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου δεν αφορούν τα ΡΜ2,5 που εντόπισαν ως ένοχα για καρδιοαγγειακά και εγκεφαλικά οι Αμερικανοί επιστήμονες, αλλά τα «συγγενικά» τους ΡΜ10. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις είναι... ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, η ετήσια οριακή τιμή των ΡΜ10 δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η 24ωρη οριακή τιμή για την προστασία της ανθρώπινης υγείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια. Παράλληλα, οι υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των 50 μικρογραμμαρίων δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 35 ανά ημερολογιακό έτος.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, σε καμία από τις 35 τελευταίες μετρήσεις που έχουν καταχωριστεί στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου δε βρέθηκαν τιμές χαμηλότερες των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο! Να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις αυτές προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το σταθμό στη Βενιζέλου.




Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.03.2007 14:25:01
 
Αναγνώσθηκε 664 φορές