Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Όχι στην κλιμάκωση των ιδιωτικών πρακτικών

Ψήφισμα Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

 

Η κλιμάκωση των ιδιωτικών πρακτικών στο σώμα της (υπό αίρεσιν) Δημόσιας Παιδείας, εκφράζεται τόσο στο τοπικό επίπεδο του χώρου αναφοράς της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις όπως:

 

1.        Η αντιπαιδαγωγική-αντισυνταγματική, μερικώς επιτυχής προσπάθεια γονεϊκών οργανώσεων και δημοτικών-νομαρχιακών αρχών της Θεσσαλονίκης, με την παιδαγωγική κάλυψη υπηρεσιακών εκπαιδευτικών και  συμπαράσταση εκκλησιαστικών παραγόντων, εκδήλωση της 22ας Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό τον κλωνοποιημένο τίτλο «Γιορτή των Σχολείων».

 

  1. Η απαξιωτική για το ευαίσθητο ζήτημα «ειδικές ανάγκες» αλλά και τον συνταγματικώς προσδιορισμένο της Παιδείας ( Άρθρο 16, παράγραφος 2)  της εταιρείας ΙnterBIZ Hellas σε σχολείο της Θεσσαλονίκης στις 3.12.2006  που κορυφώθηκε με την (κατά)χρήση του μαθητικού και εκπαιδευτικού του δυναμικού.

 

όσο και σε συνολικότερες διαρκείς -υψηλής εκπροσώπησης- προσπάθειες μπολιάσματος του χώρου της Δημόσιας Παιδείας με ιδιωτικοοικονομικές πρακτικές και στοχοθεσίες όπως: 

 

1.      Οι φορτικές υπηρεσιακές παραινέσεις για προώθηση-συνεργασία με τη «ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» (βλ. Βραβεία Eurobank)

 

2.      Στις υπηρεσιακές παροτρύνσεις για συμμετοχή στις συνεδριακές εκδηλώσεις του «MONEY SHOW», όπου το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετέχει με τον έωλο και τεχνηέντως αμφίρροπο θεματικό κύκλο που φέρει τον τίτλο: «Πολυγλωσσία και Ελληνομάθεια»

 

 

Εκτιμούμε ότι αυτές οι κατά συρροήν «ανανεωτικές»  πρακτικές -ή και άλλες παρόμοιες- καταστρατηγούν τον συνταγματικώς και με σαφήνεια εκφρασμένο σκοπό της Παιδείας στην 2η παράγραφο του Άρθρου 16:
 
«H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

 

Καταστρατηγήσεις που κρίνουμε ότι πρέπει να υποστούν την ανοιχτή-δημόσια κριτική της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ως Γενική Συνέλευση της Δ΄ ΕΛΜΕΘ, οφείλουμε να στηλιτεύσουμε πολιτικά τις προαναφερθείσες «μικρές» και μεγάλες ασύμμετρες πολεμικές ενέργειες στο σώμα της Δημόσιας Παιδείας.  Μιας Παιδείας που στις μέρες μας -στα τρέχοντα ζοφερά πολιτικά συμφραζόμενα- βάλλεται καθοριστικά (και) από την αντιδραστική τροπή και κατεύθυνση που εμπεριέχονται στην κυρίαρχη αντίληψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θεσσαλονίκη 1.2.2007
Η Γενική Συνέλευση της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

 

 

Όχι στις αυθαίρετες υπεύθυνες δηλώσεις
Ψήφισμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης
της Δ’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 


 

Η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, θεωρεί ως απαράδεκτη και αντιδεοντολογική για το πλαίσιο της δημοκρατικής μας συναντίληψης, την επιλεκτική εντολή - υποχρέωση σε Υπεύθυνη Δήλωση, των Μουσικών Εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕΙ6, ΤΕ16 και ΕΜ («Εμπειροτεχνών Ιδιωτών») όλων των εργασιακών κατηγοριών (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι). Η εντολή αυτή αντλεί από τη γνωμοδότηση 275/2005 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενώ «δοκιμάζεται» στους μουσικούς εκπαιδευτικούς, έχει άμεση δυνατότητα εφαρμογής σε όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Οι μουσικοί εκπαιδευτικοί και εμμέσως όλοι ανεξαιρέτως οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, καλούνται να δηλώσουν ότι δεν εργάζονται σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ευρύτερου δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, παρά τη νομιμοποίηση που παρέχεται, για ενδεχόμενη τους δραστηριότητα σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις απασχόλησης, βάσει των κείμενων νομικών διατάξεων [αρ.31 του Υπαλ. Κώδικα Ν.2683/9-2-1999, εφαρμογή του παραπάνω νόμου στους εκπαιδευτικούς με αρ.53 παρ.2 του Ν. 2721/99, 1256/82 αρ.16 παρ.5].

Επιπροσθέτως, θεωρούμε ανεπίτρεπτη και υποκριτική τη συγκεκριμένη εφαρμογή (και) στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που καλούνται για εργασία ετεροχρονισμένα (Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και υποαπασχολούνται το πολύ για 11 ώρες. Πολύ δε περισσότερο ενιστάμεθα για την εφαρμογή της ως άνω γνωμοδότησης στη νεοεισαχθείσα κατηγορία μουσικών εκπαιδευτικών ΕΜ («Εμπειροτέχνες Ιδιώτες») που αφενός αποκλείονται από τις λίστες των αναπληρωτών (μη θεωρούμενοι από το ΥπΕΠΘ ως εκπαιδευτικοί) και αφετέρου από φέτος απολαμβάνουν αποκλειστικά την «εθνική τιμή» - «σεμνή ταπείνωση» της 20ωρης απασχόλησης.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν σ' αυτήν την υποκριτική και νομιμοφανή απαίτηση και μην υπογράψουν τις ζητούμενες από τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης, Υπεύθυνες Δηλώσεις.


Η Γενική Συνέλευση της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
19-12-2006



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.02.2007 22:45:01
 
Αναγνώσθηκε 439 φορές