Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ταξικό

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κόμμα ασύνταχτων σχολιαστών της επικαιρότητας

ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κόμμα ασύνταχτων σχολιαστών της επικαιρότητας, δηλώνει με τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και επικροτεί την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον κ. Κίμωνα Κουλούρη.

 
 
«Κάθε αποπομπή στελέχους αποτελεί αναμφίβολα μια σκληρή και επώδυνη απόφαση, την οποία όμως κάθε ηγέτης οφείλει και δικαιούται να λαμβάνει προκειμένου να οριοθετεί ο ίδιος και όχι τρίτοι - ή ακόμη και οι αντίπαλοί μας - το πολιτικό μήνυμα και την εικόνα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Άλλωστε ανάμεσα σε έναν στιβαρό και αποφασιστικό ηγέτη και έναν αδύναμο και ετεροπροσδιοριζόμενο πολιτικό, εγώ - και νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών - προτιμώ τον πρώτο».

Παράλληλα ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης διαφωνεί με όσους εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά και διέγραψε τον κ. Κουλούρη γιατί δεν τολμούσε να διαγράψει τον κ. Πάγκαλο. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα της διαγραφής δεν τέθηκε διαζευκτικά: ή Πάγκαλος ή Κουλούρης. Θέμα διαγραφής τέθηκε μόνο για τον κ. Κουλούρη. Αντί όμως να εστιάζουμε στα πρόσωπα, που είναι και το πιο εύκολο, ας ανοίξουμε το βλέμμα μας στην ευρύτερη εικόνα», λέει με έμφαση το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ απαντά και στην κατηγορία που δέχεται το κόμμα του ότι η πρόταση μομφής ήταν ένας τρόπος να κάνει πίσω στο άρθρο 16 ο κ. Γ. Παπανδρέου διότι δεν άντεχε την εσωκομματική πίεση στο κρίσιμο αυτό θέμα: «Η θέση ευθύνης του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 παραμένει η ίδια μέχρι κεραίας. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου το έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα και σε κάθε τόνο μέσα από συνεντεύξεις του. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα νομιμοποιήσουμε μια καθ' όλα προσχηματική αναθεωρητική διαδικασία που συνιστά στην ουσία προσπάθεια μετάθεσης από την κυβέρνηση των αδιεξόδων της δικής της πολιτικής σε δήθεν ανεπάρκειες του Συντάγματος».

Καταλαβαίνω αυτά που λέτε, η πραγματικότητά όμως είναι ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μετακυλίεται για τη μεθεπόμενη Βουλή και μέχρι τότε το άναρχο τοπίο που υπάρχει σήμερα στη λειτουργία των παραρτημάτων των κολεγίων θα συνεχιστεί;

Αυτό θα έπρεπε να το σκεφτεί η κυβέρνηση προτού επιδείξει πρωτοφανή αδιαλλαξία απέναντι και στις 20 συνολικά προτάσεις που εξ αρχής κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ εν όψει της αναθεώρησης. Η κυβερνητική πλειοψηφία, παραβιάζοντας την υποχρέωση συναίνεσης που απαιτεί το πνεύμα του Συντάγματος, δεν αποδέχθηκε ούτε μία από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Με δική της αποκλειστικά ευθύνη εξανεμίστηκε το σημαντικό κεκτημένο της συναινετικής αναθεώρησης του 2001.

Οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα κατατίθεται ο νόμος της κ. Γιαννάκου για τα ΑΕΙ. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά τι στάση θα κρατήσει.

Με την αρχική κυβερνητική πρόταση είχαμε εκφράσει τις διαφωνίες μας. Τώρα υποθετικά δεν μπορώ να μιλήσω. Να δούμε πρώτα τον νόμο και μετά θα τοποθετηθούμε. Να είστε βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι θα καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις.

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης όπως άλλωστε και όλοι οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αποφεύγουν δημοσίως να κάνουν προβλέψεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, παρότι όλοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία: «Μου ζητάτε να γίνω μάντης για ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα με το τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Θα αποφύγω να κάνω πρόβλεψη. Σημειώνω μόνο ότι η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι εκλογές θα ήταν περίπατος γι' αυτήν, έχει μεταβληθεί σε αβεβαιότητα και ανησυχία», λέει με έμφαση ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιστεύει ότι το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ για την κυβέρνηση.


Δεν διαφωνεί με την ουσία των όσων είπε ο Θ. Πάγκαλος
ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ τους νόμους που υπάρχουν για το άσυλο καλεί την κυβέρνηση ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν διαφωνεί με την ουσία των όσων είπε ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Δεν καταλαβαίνω στην ουσία των θέσεων του κ. Πάγκαλου πού υπάρχει διαφωνία στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να γίνεται λαθρεμπόριο στους εξωτερικούς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και η Αστυνομία να μην μπορεί να παρέμβει;

Σε καμία περίπτωση. Όλες αυτές είναι δραστηριότητες που καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με τον πανεπιστημιακό χώρο. Εγώ δέχομαι ότι το ισχύον καθεστώς έχει αποδειχθεί εξόχως αναποτελεσματικό στην προστασία των πανεπιστημίων. Εδώ όμως τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Τα προβλήματα ξεκινούν από το περιεχόμενο και τις προβλέψεις του νόμου ή από την κουλτούρα πλημμελούς εφαρμογής των νόμων που χαρακτηρίζει εν γένει την κοινωνική μας συμπεριφορά; Αν ισχύει το δεύτερο, το οποίο και πιστεύω, τότε καμία νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση του ασύλου δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις, καθώς θα παραμένει ανεφάρμοστη.





ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Στέλιος Χρυσικός

Αν πράγματι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερή, τι θα κάνει με την καταλήστευση του λαού από τις τράπεζες;

Η κατάσταση στον χώρο των τραπεζών είναι προκλητικά ανεξέλεγκτη και κοινωνικά άδικη. Η Ν.Δ. παραβλέπει τα παράνομα τοκοτεχνάσματα, τον ανεύθυνο δανεισμό, τους αναίτιους πλειστηριασμούς, τους «τραμπουκισμούς» των εισπρακτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. Εμείς απαιτούμε το ρίσκο που συνεπάγεται η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα να μοιράζεται δίκαια στην κοινωνία και όχι μονομερώς στους καταναλωτές, όπως συμβαίνει σήμερα. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως: η πραγματική ενίσχυση του ανταγωνισμού, η θεσμοθέτηση του «υπεύθυνου δανεισμού», η αυστηρή επιβολή ποινών σε όσες τράπεζες εξαπατούν τους πελάτες τους.

Γιώργος Ψιμαρνός

Γιατί στις δημοσκοπήσεις που αφορούν πολιτικά κόμματα τα ερωτηματολόγια να μην καθορίζονται από διακομματική επιτροπή και οι δημοσκοπήσεις να διενεργούνται υποχρεωτικά με τη μέθοδο κάλπης σε δείγμα από όλες τις περιφέρειες με δημοσίευση του αριθμού των συμμετεχόντων ανά περιφέρεια;

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πολιτικό τηλεμάρκετινγκ. Κι όσοι αντιλαμβάνονται έτσι τον ρόλο αυτού του επιστημονικού εργαλείου τότε σίγουρα δεν έχουν θέση στον χώρο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίες και οφείλουν να κάνουν πιο αποτελεσματικά βήματα στον τομέα της αυτορρύθμισής τους. Από εκεί και πέρα η πρόταση για διακομματική επιτροπή όσο δελεαστική κι αν ακούγεται είναι μάλλον πρακτικά ανέφικτη, καθώς κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να διενεργεί τις δικές του δημοσκοπήσεις για τη χάραξη της στρατηγικής του.

Μάντω Λεγάκη

Λέγεται ότι τις εκάστοτε κυβερνήσεις εκλέγει ένα ποσοστό της τάξεως του 5% το οποίο μετατίθεται. Πιστεύετε ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν το κλίμα πόλωσης που είναι εμφανές ότι καλλιεργεί το κόμμα σας; Τοποθετώ τον εαυτό μου σε αυτό το 5% και τουλάχιστον προσωπικά αυτό εισπράττω.

Συμφωνώ απόλυτα ως προς το ότι η πόλωση είναι πολιτικά αντιπαραγωγική και κοινωνικά δυσάρεστη ιδιαίτερα σήμερα που πιεστικά και χρόνια προβλήματα αναζητούν συναινετικές και μακροπρόθεσμες λύσεις. Είμαι θιασώτης της συναίνεσης όπου και όποτε αυτή μπορεί να βρεθεί. Όμως η συναίνεση δεν χαρίζεται, κερδίζεται. Και η κυβέρνηση, με την αλαζονική και αυταρχική της συμπεριφορά σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα, όπως της Παιδείας, δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασίλης Αξελής

Δηλώσεις Πάγκαλου, ρουκέτες Κουλούρη, υπονοούμενα Βενιζέλου. Άραγε όλοι εσείς οι μεγαλοσχήμονες του ΠΑΣΟΚ γνωρίζετε τι ζημιά και τι αποπροσανατολισμό δημιουργείτε;

Το ερώτημά σας είναι εύλογο και αποστομωτικό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένα διαιρεμένο ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν μπορεί να είναι ένα νικηφόρο ΠΑΣΟΚ.

Βασίλης Τσιλάκης

Θα αστειεύεστε προφανώς όταν ισχυρίζεστε ότι παραδώσατε οργανωμένη Αστυνομία και μέσα σε τρία χρόνια διαλύθηκε.

Ευθύνη κάθε αξιόπιστης και αποτελεσματικής πολιτικής ηγεσίας είναι να εξασφαλίζει το στοιχείο της συνέχειας στη Δημόσια Διοίκηση, όταν αυτή έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα, και αν μπορεί να επιφέρει και βελτιώσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Δυστυχώς η Ν.Δ. στα σώματα Ασφαλείας δεν έχει πράξει ούτε το ένα ούτε φυσικά το άλλο. Αντιθέτως ο κομματισμός έχει επιστρέψει, το αίσθημα ανασφάλειας αυξάνεται, η τρομοκρατία ξανακάνει την εμφάνισή της. Κανείς δεν κάνει λόγο για ολοκληρωτική διάλυση αλλά για πολιτικές επιλογές που έχουν πάει τον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αρκετά βήματα πίσω.

Ντίνος Νικολαΐδης

Κύριε Χρυσοχοΐδη, εσείς που είστε ένας άνθρωπος αγροτικής καταγωγής, γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Δεν γνωρίζετε ότι αυτά τα ιδρύματα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα lobby των πλουσίων που θα καταλαμβάνουν τις καλές θέσεις και τα υψηλά δημόσια αξιώματα;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές απ' ό,τι πριν από 30 χρόνια. Αυτό που μας διαφεύγει δυστυχώς είναι ότι ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο γίνεται όλο και πιο ταξικό, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι από τα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα αδυνατούν να μπουν σ' αυτό και υποχρεώνονται να προσφύγουν στις ιδιωτικές σχολές. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει άλλη μια πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε: το πανεπιστήμιο σήμερα αποτελεί το «λύκειο του 21ου αιώνα». Που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι νέοι διεκδικούν την πρόσβασή τους σ' αυτό. Διεκδικούν το δικαίωμά τους στην κρατικά κατοχυρωμένη και ποιοτικά πιστοποιημένη γνώση. Η Πολιτεία με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει μπορεί να ανοίξει κι άλλα πανεπιστήμια για να καλύψει αυτή την αυξανόμενη ζήτηση; Φοβάμαι πως όχι. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στα οποία φυσικά θα θέσει ισχυρούς κανόνες και προδιαγραφές ποιότητας.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.02.2007 19:40:01
 
Αναγνώσθηκε 444 φορές