Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Μ. Γιαννάκου: Θα πετύχει η μεταρρύθμιση

ΠΑΙΔΕΙΑ: Tο άρθρο 16 θα αλλάξει λέει ο Γ. Παπανδρέου, αντιδράσεις και στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση Πάγκαλου περί ασύλου.

 
Την ώρα που η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου εξέφραζε την αισιοδοξία της για το μέλλον της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος «έριχνε λάδι στη φωτιά», προτείνοντας να επιτρέπεται η είσοδος της Αστυνομίας σε χώρους των πανεπιστημίων χωρίς την άδεια των πρυτανικών Αρχών. Μέλη της νεολαίας του κόμματος αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τη σχετική δήλωση του κ. Πάγκαλου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επανήλθε στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει.


Μ. Γιαννάκου: «Θα πετύχουμε»

Τη θέση ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί και θα πετύχει εξέφρασε χθες η υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κόστος στην υπόθεση αυτή». Όσον αφορά στο χρόνο κατάθεσης στη Βουλή του νέου νόμου-πλαισίου, η κ. Γιαννάκου απέφυγε να δώσει ημερομηνία, σημειώνοντας ότι «επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις όλων, στο βαθμό που οι προτάσεις αυτές αφορούν σε πανεπιστήμια, που είναι χώροι έρευνας και επιστήμης» και συμπληρώνοντας ότι το τελικό νομοσχέδιο «θα εκφράζει πραγματικά ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο πανεπιστήμιο και θα ικανοποιήσει όλους τους πανεπιστημιακούς που έχουν συνείδηση ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος έρευνας και επιστήμης υπέρ των νέων». Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να φέρνει το σχέδιο του νέου νόμου-πλαισίου ως το τέλος του Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.


«Να μπει η Αστυνομία»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Θ. Πάγκαλος επανέρχεται στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας ότι «το άσυλο είναι μόνον ένας χώρος όπου εκφράζονται ελεύθερα όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις. Αυτό και μόνον είναι το άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που βλέπουμε κάθε τόσο μέσα στα πανεπιστήμια» και υποστηρίζοντας ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο δεν σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η Αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια. Χωρίς καμία άδεια». Ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει ότι «το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης θυμίζει πλέον ένα τεράστιο παζάρι. Είναι δυνατόν να συγκαλύπτεται όλο αυτό το πανηγύρι με το πανεπιστημιακό άσυλο και να μην μπορεί η Αστυνομία να μπει μέσα και να επιβάλει την τάξη;», ενώ εξαπολύει επίθεση και κατά της ΠΟΣΔΕΠ, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι η ΠΟΣΔΕΠ είναι αντιπροσωπευτική των πανεπιστημιακών».


Αντιδράσεις

Η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου προκάλεσε αντιδράσεις των εκπροσώπων της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ έτυχε και της έμμεσης αποδοκιμασίας του γραμματέα του κόμματος Ν. Αθανασάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει τις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο και διαμορφώνει και διατυπώνει τις θέσεις του για την παιδεία με τις αποφάσεις των οργάνων του. Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερος, αλλά καθετί που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτήν τη στιγμή».

 

Γ. Παπανδρέου: Αναχρονιστικό το άρθρο 16

Την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος επανέφερε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «είναι αναχρονιστικό και αυταρχικό» και ότι «δεν προστατεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το πνίγει και δεν μας δίνει τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το άρθρο 16 θα αλλάξει».

Δημ. Χρυσικόπουλος




Πηγή:

City Press


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 12.02.2007 10:15:01
 
Αναγνώσθηκε 899 φορές