Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Στα δύο οι πανεπιστημιακοί για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μεταρρυθμιστικός διχασμός

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διχασμένοι εμφανίζονται πλέον οι πανεπιστημιακοί στην υπόθεση των αλλαγών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά την πρωτοβουλία εκατοντάδων καθηγητών που αναζητούν τον τρίτο δρόμο για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, ανάμεσα στην πλήρως αρνητική στάση των συνδικαλιστών συναδέλφων τους και τις νόρμες του υπουργείου Παιδείας.

 
Εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αυτών δίνουν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ενώ νωρίτερα θα συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία, μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας τους, τους καλεί να συζητήσουν. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κ. Θάνος Βερέμης, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν δεν κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο πριν από τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Γ. Μαΐστρος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», χαρακτήρισε «πολιτική κίνηση αποπροσανατολισμού» την πρωτοβουλία των περίπου 1.000 πανεπιστημιακών: «Οι συνάδελφοι κατ' αρχήν δεν αποτελούν ενιαία ομάδα, αλλά διαφορετικές κινήσεις που επιχειρούν συντονισμό. Η κίνησή τους όμως, που γίνεται την "κατάλληλη στιγμή", δείχνει ότι επιδιώκουν συνομιλία με την κυβέρνηση την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στους δρόμους. Θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Εμείς πάντως δεν θα αντιπαρατεθούμε μαζί τους, αλλά θα συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα μας εναντίον της υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε.


Βρήκε ευκαιρία
Η υπουργός Παιδείας από την πλευρά της βρήκε χθες την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν. Σε δηλώσεις της έκανε λόγο για μειοψηφία και τόνισε: «Κατ' αρχήν τη θεωρία των καθηγητών που αντιδρούν δεν τη δέχομαι. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να απέχει και να αποκλίνει από τα καλά πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Σχετικά με την πρωτοβουλία των εκατοντάδων πανεπιστημιακών, η κ. Γιαννάκου είπε ότι δεν είναι καινούργια και τόνισε: «Έχουμε λάβει υπόψη μας τις προτάσεις τους, γι' αυτό και καταθέσαμε προσχέδιο και συζητήσαμε απόψεις. Και να ξέρετε ότι οι απόψεις από όλες τις πλευρές, όλων όσων θεωρούν μεγάλη υπόθεση την ουσιαστική αναβάθμιση της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, στην ουσία συγκλίνουν».


«Καταστροφικό σενάριο»

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες οργανώνεται από διάφορες ομάδες και πρωτοβουλίες σειρά συζητήσεων για τα θέματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Χθες, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) οργάνωσε δημόσια συζήτηση για την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Όλοι συμφώνησαν ότι η πλήρης αυτοτέλεια των πανεπιστημίων πρέπει να κατοχυρωθεί άμεσα, ενώ ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Το καταστροφικότερο σενάριο στην επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα ήταν να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς ταυτόχρονα να απαλλαγεί ο κοινός νομοθέτης από τα δεσμά που του θέτει η ισχύουσα ρύθμιση για να μεταρρυθμίσει τα δημόσια».


311 τμήματα υπό κατάληψη
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στις πανεπιστημιακές σχολές εξακολουθούν να εξελίσσονται σε 311 τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ αρκετοί πανεπιστημιακοί απεργούν μέχρι και αύριο, λόγω της τριήμερης απεργίας που έχει κηρύξει η συνδικαλιστική τους ηγεσία (ΠΟΣΔΕΠ). Για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, έχει προειδοποιήσει η ΠΟΣΔΕΠ, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση και ματαιώσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.02.2007 19:50:01
 
Αναγνώσθηκε 377 φορές