Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και η Εφημερίδα Μακεδονία σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

 

ΤΟ 1204 και η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού

το βιβλίο θα παρουσιάσουν εκτός από τον συγγραφέα οι:

ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ, πρ. Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων

ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ, διευθυντής της εφημερίδας Μακεδονία

ΦΑΙΔΩΝ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗΣ, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ

 

Την εκδήλωση θα προλογίσει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΡΤΑ, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ.

στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη.

 

 

Tο 1204 χρονολογία κατά την οποία κατεστράφη ολοσχερώς η Κωνσταντινούπολη, συμπαρασύροντας το χιλιόχρονο οικοδόμημα του Βυζαντίου– παραμένει σχεδόν άγνωστο ή αγνοημένο από τους περισσότερους Έλληνες.

Ο νεώτερος ελληνισμός θα διαμορφωθεί, μετά την ολοκλήρωση της λατινο-φραγκικής κατάκτησης, το 1204, διά της αντιστάσεως στην υποταγή του και θα ζήσει εφτά αιώνες –έως το 1922– υπόδουλος, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, στην τουρκική Ανατολή ή τη Δύση· άλλωστε, η αποικιοκρατούμενη και υποδεέστερη θέση του έναντι της Δύσεως συνεχίζεται ακόμα, οκτώ αιώνες μετά, το 2006, όταν σύρονται αυτές οι γραμμές.

Δεν θα μπορέσουμε, λοιπόν, να ολοκληρώσουμε την Αναγέννηση, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τον 11ο αιώνα και θα λάμψει για μια τελευταία φορά στον Μυστρά· αντιθέτως, οι λόγιοί μας είτε θα σκορπίσουν στη Δύση είτε θα ενταχθούν στην εκκλησιαστική παράδοση, που θα διατηρήσει σε εποχές δουλείας τη συνέχεια του ελληνισμού. Η «Αναγέννησή» μας θα μετατεθεί μερικούς αιώνες μετά, στον 18ο αιώνα. Τόσο μακριά, ώστε κάποτε θα πιστέψουμε πως αυτή η απόπειρα υπήρξε και η πρώτη, ενταφιάζοντας έτσι την πρώιμη ελληνική Αναγέννηση, εκείνη της υστεροβυζαντινής περιόδου.

Αυτή η «αναστολή» της Αναγέννησής μας θα διακόψει την αδιάσπαστη συνέχεια ανάμεσα στον μεσαιωνικό και τον νεώτερο ελληνισμό, ανάμεσα στο έπος του Διγενή Ακρίτα, τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», το «Άξιον Εστί» και τη «Ρωμιοσύνη», ανάμεσα στον Μιχαήλ Ψελλό, τον Συμεών τον Νέο Θεολόγο, τον Μανουήλ Πανσέληνο και τον… Ευάγγελο Παπανούτσο, τον Κώστα Παπαϊωάννου, τη Φιλοκαλική Αναγέννηση ή τον Κόντογλου και τον Τσαρούχη… Θα μεσο­λαβή­σει η φραγκική κατάκτηση και θα ακολουθήσει, ως φυσική της συνέπεια, η τουρκική.

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.02.2007 11:45:01
 
Αναγνώσθηκε 380 φορές