Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Παρέμβαση 1.000 πανεπιστημιακών

Στους δρόμους και πάλι την Τετάρτη η εκπαιδευτική κοινότητα

Αθήνα
  

Ενώ η ένταση στην Παιδεία κορυφώνεται με το συλλαλητήριο της Τετάρτης και οι διαφωνίες μεταξύ των φοιτητών που επιμένουν στις καταλήψεις και εκείνων που θέλουν να ανοίξουν τα ιδρύματα καλά κρατούν, 1.000 πανεπιστημιακοί έρχονται να παρέμβουν, ζητώντας να ανοίξουν τώρα τα ΑΕΙ και να γίνουν θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Τις εξελίξεις την εβδομάδα αυτή στο μέτωπο της Παιδείας θα σφραγίσουν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης και η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που θα γίνει τελικά στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου.

Oι πρυτάνεις είναι ήδη διχασμένοι και, πριν συζητήσουν αναφορικά με τη μεταρρύθμιση, αναμένεται να επιχειρήσουν ένα ξεκαθάρισμα των δικών τους διαφορών επί του άρθρου 16.

 

Η εφημερίδα Τα Νέα γράφει την Τρίτη ότι το κάλεσμα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα θα απευθύνουν επίσημα οι εκπρόσωποί τους σε συνέντευξη που θα δώσουν την Πέμπτη, ώστε να βρεθεί «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ «των τακτικισμών της κυβέρνησης, αλλά και της αδιαλλαξίας της Oμοσπονδίας των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠOΣΔΕΠ)», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται στα πανεπιστήμια η ένταση μεταξύ των φοιτητών που ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα για να ολοκληρώσουν την εξεταστική τους και εκείνων που κρατούν «με νύχια και με δόντια» τις καταλήψεις.

Σε αυτό το φόντο, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, χωρίς κοινή γραμμή, συναντιούνται το Σαββατοκύριακο σε μια σύνοδο που αναμένεται να επιβεβαιώσει το αυτονόητο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα περνάει διχασμένη μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών.

Από τη μία πλευρά, 1.000 άτομα από τους περίπου 7.800 διδάσκοντες στα ΑΕΙ ζητούν άρση του αδιεξόδου τώρα, ενώ, από την άλλη, η «σκληροπυρηνική» ηγεσία της ΠOΣΔΕΠ απαιτεί κλείσιμο των ιδρυμάτων για αόριστο χρονικό διάστημα.

 

Τα κοινά σημεία των προτάσεων

Σε 12 κοινά σημεία συγκλίνουν τα κείμενα και τα σχέδια που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου από πανεπιστημιακούς. Συγκεκριμένα, διαπιστώνονται τα εξής:

- Ανάγκη μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου, όχι με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Πανεπιστημίου, κράτους και κοινωνίας και με νέες ρυθμίσεις για την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου.
- Oυσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, με δέσμευση του κράτους για αύξηση της χρηματοδότησης.
- Τα ιδρύματα θα πρέπει να συντάξουν, το καθένα ξεχωριστά, εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
- Σταδιακή κατάργηση του συστήματος διανομής ενός και μοναδικού συγγράμματος.
- Η εκλογή διοικητικών οργάνων πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία και όλων των ομάδων εκλογέων με ανώτατο συντελεστή βαρύτητας ανά ομάδα και επίσης αναγωγή στο ποσοστό προσέλευσης/συμμετοχής των μελών κάθε ομάδας σε κάθε εκλογή.
- Υπαγωγή του συνόλου των οικονομικών πόρων και μηχανισμών στη Σύγκλητο.
- Τετραετής προγραμματισμός οικονομικής και διοικητικής ανάπτυξης κάθε ιδρύματος από τη Σύγκλητο.
- Εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ: συμμετοχή ενός ή περισσότερων εξωτερικών κριτών, με απόφαση του τμήματος, στην εξέλιξη σε ανώτερες βαθμίδες, συνεκτίμηση της διδακτικής ικανότητας του υποψήφιου/φιας, δοκιμαστικό μάθημα.
- Επέκταση των υποτροφιών για φοιτητές.
- Ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
- Καθορισμός του αριθμού εισακτέων κάθε χρονιά από τα τμήματα ή τις σχολές.
- Ασυλο: τροποποίηση της σημερινής διαδικασίας, άρση του ασύλου με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία, επιτάχυνση της διαδικασίας, πδώδεκαρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής εφόσον δοθεί άδεια επέμβασης της δημόσιας δύναμης.




Πηγή: in.gr
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 30.01.2007 15:25:01
 
Αναγνώσθηκε 403 φορές