Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Αρχισε ο πόλεμος στα ΑΕΙ

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ οδηγούν σε ακραία σύγκρουση, αγνοώντας την έκκληση των πρυτάνεων

Πιο σύνθετο και απρόβλεπτο καθίσταται το τοπίο αντιπαράθεσης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα που οι πρυτάνεις τεσσάρων μεγάλων ΑΕΙ (Αθηνών, ΑΠΘ, ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Πατρών) απηύθυναν αγωνιώδη έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και να δοθεί χρόνος έως τον Ιούνιο για νηφάλια προσέγγιση», οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών δασκάλων (ΠΟΣΔΕΠ) εκδήλωναν διάθεση η αντιπαράθεση να οδηγηθεί στα άκρα.

Η ΠΟΣΔΕΠ επιτέθηκε σφοδρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για ενορχηστρωμένο σχέδιο αμαύρωσης της εικόνας των δημόσιων ΑΕΙ, και ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης ζητώντας παράλληλα από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να συντονιστούν, προχωρώντας σε αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Η όξυνση στο χώρο της Παιδείας και η συζήτηση περί ασύλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης πρυτάνεων με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Από τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν να κλείνουν οι είσοδοι των πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων, ενώ ο κ. Σανιδάς τόνισε «οι χώροι του ασύλου πρέπει να παύσουν να αποτελούν ορμητήριο για ταραχοποιά στοιχεία και πρόκληση βανδαλισμών».

Χθες, εις το όνομα της Παιδείας, περί τα 100 νεαρά άτομα «σκαρφάλωσαν» στην οροφή συρμών των ΗΣΑΠ, στο σταθμό Αττικής, με συνέπεια την ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας.

 

Η ΠΟΣΔΕΠ υπερβαίνει τα εσκαμμένα
 Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού
Του Αποστολου Λακασα

Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών –ΠΟΣΔΕΠ– απειλεί! Σε κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της Παιδείας προχώρησε χθες η ηγεσία της. Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών κ. Λάζαρος Απέκης και ο γενικός γραμματέας κ. Ιωάννης Μαΐστρος κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προπαγάνδα και για οργανωμένο σχέδιο, που στόχο έχει να πλήξει την εικόνα των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, επέστησαν την προσοχή στην κυβέρνηση για το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα (12.00 από τα Προπύλαια) που θα διεξαχθεί υπό τη σκιά των τελευταίων γεγονότων εντός και εκτός ΑΕΙ, ενώ έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν από τις Συγκλήτους των ιδρυμάτων να συντονιστούν με την ΠΟΣΔΕΠ και να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων...

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί γεγονότα που παρουσιάζουν τα ιδρύματα ως άνδρα ακολασίας, όπου διακινούνται ναρκωτικά, με στόχο να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το μείζον ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να πλήξει το πανεπιστημιακό άσυλο. Εφιστούμε την προσοχή της κυβέρνησης στο αυριανό (σημερινό) συλλαλητήριο», ήταν τα λόγια του κ. Απέκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επίσης, ο κ. Απέκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια. «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία πρωθυπουργός να δυσφημεί τα ιδρύματα της χώρας του» είπε αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή, που αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων είπε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να ρίχνει νερό σε άδειο πηγάδι». Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία και ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να αλλάξει το κλίμα με κραυγαλέο τρόπο, προβάλλοντας το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άσυλο ήλθε στο προσκήνιο για να μεταθέσει το ενδιαφέρον από το άρθρο 16. Μάλιστα, σε αυτήν την επίθεση χρησιμοποιείται το ΕΜΠ και ό,τι αυτό συμβολίζει».

Ο κ. Μαΐστρος με τη σειρά του πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να προκαλεί. Τα πανεπιστήμια δεν είναι άντρα ακολασίας. Αυτό προσβάλλει όσους το λένε. Εφιστούμε την προσοχή της κυβέρνησης να σταματήσει την προπαγάνδα που κάνει. Είναι ντροπή να μιλάμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο με αυτά τα απαξιωτικά λόγια». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί η ίδια να προασπίσει το άσυλο και δεν χρειάζεται η αρμοδιότητα άρσης του να περάσει σε διοικητικά όργανα όπως είναι το πρυτανικό συμβούλιο» (το οποίο, να σημειωθεί, είναι εκλεγμένο από πανεπιστημιακούς και φοιτητές και εκ του νόμου έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα).

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μελών του ΠΑΣΟΚ κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος (ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος), ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, εκπρόσωπος ανάλογης Πρωτοβουλίας Πολιτών, και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, μαθητών και φοιτητών. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΔΕΠ για σήμερα και αύριο έχει κηρύξει 48ωρη απεργία. Παράλληλα, έχει αποφασίσει τριήμερη απεργία από 31 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει απεργία διαρκείας από 5 Φεβρουαρίου.

Επίσης, περί τις 300 σχολές τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων. Χθες, πάντως, προκλήθηκαν επεισόδια στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής Αθηνών, όταν ομάδα φοιτητών του Συντονιστικού Καταλήψεων απέτρεψε περίπου 50 φοιτητές που πήγαν να εξεταστούν στο μάθημα της Στατιστικής. Οι πρώτοι ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει από τη Δευτέρα απόφαση του συλλόγου φοιτητών για κατάληψη έως και την Παρασκευή. Κάτι που δεν δέχθηκαν οι φοιτητές που πήγαν να εξετασθούν.

 

Δεν επισπεύδεται η κυβερνητική πρόταση για το άσυλο
Της Ελλης Τριανταφυλλου

Σε διελκυστίνδα με αβέβαιη κατάληξη μετατρέπεται πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι, για πρώτη φορά χθες, προχώρησαν σε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Το κλίμα γίνεται πιο βαρύ υπό τον ορατό κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου αλλά και εν όψει της συζήτησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστεί ότι η τακτική της μετωπικής σύγκρουσης που επιλέγει η ΠΟΣΔΕΠ θα προσκρούσει σε σημαντική μερίδα πανεπιστημιακών, οι οποίοι ήδη αντιδρούν στις επιλογές του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Χθες, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επιδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν περί επίσπευσης της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος χαρακτήρισε προσωπική την εκτίμηση ότι η κοινοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για το πανεπιστημιακό άσυλο θα προηγηθεί της υποβολής του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αντώναρος οδηγήθηκε στη θέση αυτή μετά την έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την προχθεσινή του δήλωση.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τονίζει ότι δεν θα μπορούσε να προηγηθεί η δημοσιοποίηση της πρότασης για το άσυλο καθώς αυτή θα περιλαμβάνεται με τη μορφή διάταξης στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. Πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, η υπουργός διαψεύδει επίσης ότι είναι στις προθέσεις της η επίσπευση κατάθεσης του σχεδίου νόμου, ενώ και κορυφαίες κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώνουν ότι το σχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πιθανότατα μετά τις διακοπές του Πάσχα. Αποκλείουν, δε, το ενδεχόμενο η παρουσίαση του νομοσχεδίου να γίνει από την υπουργό Παιδείας με την ευκαιρία της σύγκλησης της Συνόδου των Πρυτάνεων στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κ. Αντώναρος

«Οταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες των προθέσεών της για τα ΑΕΙ», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Αντώναρος. Θέλοντας να κλείσει το θέμα περί άμεσης προώθησης των προτάσεων για το πανεπιστημιακό άσυλο, ανέφερε ότι «ενδεχομένως» θα προηγηθεί της υποβολής του νομοσχεδίου για την παιδεία, η κοινοποίηση της πρότασης για το άσυλο. «Είπα ότι ενδεχομένως να προηγηθεί, αλλά αυτό ήταν προσωπικά δική μου εκτίμηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Την ανώτατη εκπαίδευση τη διαταράσσει η προχειρότητα, η αντιφατικότητα της Ν. Δ. σε επίπεδο κυβερνητικής μεθοδολογίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου. Οταν, ωστόσο, ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι του άρθρου 16, περιορίστηκε να τονίσει ότι το κόμμα του θεωρεί πως οι θέσεις του για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος που να περιβάλλει με κανόνες, αρχές, πιστοποίηση και την περιοχή που ορίζει το άρθρο 16 ως περιοχή των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, είναι μία πρόταση σταθερότητας και προοπτικής».

Σκληρή επίθεση εναντίον των καθηγητών ΑΕΙ εξαπέλυσε, τέλος, ο κ. Α. Ανδριανόπουλος. Ζήτησε, μάλιστα, εμμέσως την παρέμβαση του εισαγγελέα για το γεγονός ότι, ενώ οι καθηγητές απήργησαν, στη συνέχεια όταν ρωτήθηκαν, αρνήθηκαν να το επιβεβαιώσουν, με αποτέλεσμα αυτοί μεν να πληρωθούν κανονικά, οι δε φοιτητές να χάσουν πολύτιμο χρόνο σπουδών.

 


Πίστωση χρόνου έως τον Ιούνιο ζητούν οι πρυτάνεις
Εκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια και πίστωση χρόνου έως τον Ιούνιο ώστε με συναίνεση και νηφαλιότητα να αποφασισθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη λειτουργία των ιδρυμάτων έκαναν χθες οι πρυτάνεις των τεσσάρων αρχαιότερων ιδρυμάτων της χώρας. Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας, του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Μάνθος και του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Κουμπιάς ανέλαβαν χθες πυροσβεστικό ρόλο στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η έκκλησή τους απευθύνεται προς όλους -πολιτεία, κόμματα και πανεπιστημιακή κοινότητα- ενώ σαφής ήταν η αποστασιοποίησή τους από την πρόταση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) προς τις Συγκλήτους για αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Χρειάζονται αλλαγές

Οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά τόνισαν ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι εκκολαπτήρια σκανδάλων και χώροι τέλεσης αξιόποινων πράξεων», επιρρίπτοντας ευθύνες για την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων σε όσους ισχυρίζονται το αντίθετο. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι το άσυλο ρυθμίζεται επαρκώς από τον ισχύοντα νόμο πλαίσιο, και άρα δεν χρειάζονται αλλαγές, ενώ ανέφεραν ότι «η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν επιλύει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της ανώτατης παιδείας. Δυστυχώς φαίνεται ότι συμβάλλει στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με επίμαχο αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε ο κ. Κίττας. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι 4 πρυτάνεις αναφέρουν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια να παρακωλύονται, εν μέρει ή συνολικά, κατά περίπτωση, πρότασή μας προς όλους τους φορείς είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο». Μάλιστα, υπενθύμισαν την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια για ευρύτατη συναίνεση και ζήτησαν οι αλλαγές να ψηφισθούν από τη Βουλή «ει δυνατόν με 300 ψήφους», όπως είπε ο κ. Μουτζούρης. Η πίστωση χρόνου θα διευκολύνει:

- Να καταθέσουν τα πανεπιστήμια σε κλίμα συναίνεσης, νηφαλιότητας και ηρεμίας, και λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το πνεύμα των αποφάσεων της Συνόδου Πρυτάνεων, τις προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.

- Να ολοκληρωθεί το βεβαρημένο ήδη χειμερινό εξάμηνο και να γίνουν οι εξετάσεις. (Ηδη σε πολλά ιδρύματα χάθηκε χρόνος μαθημάτων, σε άλλα δεν γίνονται εξετάσεις, ενώ χθες το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποφάσισε παράταση του εξαμήνου κατά 3 εβδομάδες.)

- Να ολοκληρωθεί απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ο διάλογος.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.01.2007 15:20:01
 
Αναγνώσθηκε 336 φορές