Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Πεντάμηνο φρένο για αποκλιμάκωση

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Παγώστε νόμο και άσυλο

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Στην αντεπίθεση περνούν τώρα και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, προκειμένου να «φρενάρουν» την εκστρατεία συκοφάντησης που επιχειρείται σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου. Τέσσερις πρυτάνεις των αρχαιότερων και μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας, θέλοντας να διαφυλάξουν το κύρος και την καταξιωμένη εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου, ζήτησαν:

* Να μην αλλάξει ο νόμος που ρυθμίζει τα του πανεπιστημιακού ασύλου και να «παγώσει» η κυβέρνηση όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι τον Ιούνιο.

**Στο διάστημα αυτό, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα πανεπιστήμια για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ θα ολοκληρωθούν σε κλίμα ηρεμίας το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο και θα διεξαχθούν ομαλά οι εξεταστικές περίοδοι.
 
Σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένο το κλίμα όξυνσης που έχει καλλιεργηθεί, οι πρυτάνεις διεμήνυσαν ότι «η συνεχιζόμενη απαξίωση του Ελληνικού Δημόσιου πανεπιστημίου θα έχει τεράστιο εθνικό κόστος».

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στους πρυτάνεις των τεσσάρων αρχαιοτέρων και μεγαλυτέρων ιδρυμάτων της χώρας: στον Χρ. Κίττα, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Κ. Μουτζούρη, πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Αν. Μάνθο, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στον Στ. Κουμπιά, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, οι πρυτάνεις διατύπωσαν την έντονη ανησυχία τους για τα φαινόμενα απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και κατήγγειλαν τις προσπάθειες δυσφήμισής του και συρρίκνωσης της εμβέλειάς του. «Απορρίπτουμε με βδελυγμία την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, που υποδηλώνει ότι κάτι άλλο ετοιμάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης.

Οι πρυτάνεις διατύπωσαν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, που δρομολογήθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα επεισόδια.

Τόνισαν σαφώς πως «τα δυσάρεστα και καταδικαστέα φαινόμενα βίας σε χώρους πανεπιστημίων, καθώς και άλλα μεμονωμένα φαινόμενα δεν σχετίζονται με τη λειτουργία του ασύλου. Εχουν ευρύτερα αίτια και απαιτούν συνολική αντιμετώπιση από την κοινωνία και την Πολιτεία». Σημείωσαν, επίσης, με νόημα, ότι «τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται συχνότερα σε άλλους, εξωπανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης».

«Τα δημόσια πανεπιστήμια -είπαν οι πρυτάνεις- δεν είναι εκκολαπτήρια σκανδάλων, χώροι βίας, ανοχής και συνενοχής τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Δεν διακινούν ναρκωτικά ή πλαστά διπλώματα και δεν αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης ατόμων που ρέπουν σε παραβατική συμπεριφορά».

Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΠΘ, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα άρσης του ασύλου μετατίθεται από τη Σύγκλητο στο Πρυτανικό Συμβούλιο, οι πρυτάνεις διά του κ. Μάνθου απάντησαν ως εξής: «Δεν θεωρούμε ότι είναι θέμα νόμου το άσυλο. Υπάρχει ένας νόμος τώρα, που δεν εφαρμόζεται. Εμείς πιστεύουμε ότι η παρουσία αστυνομικών στο πανεπιστήμιο δεν είναι θετική. Αυτό που χρειάζεται, είναι αυτοοργάνωση. Αν υπάρξει αυτοοργάνωση από πλευράς πανεπιστημίων, κυρίως από τους φοιτητές, τα φαινόμενα αυτά θα απομακρυνθούν». «Το άσυλο είναι μια κοινωνική κατάκτηση», συμπλήρωσε ο κ. Μουτζούρης. «Μπορούμε να το διαφυλάξουμε, αρκεί να αυτοοργανωθούμε».


«Συναίνεση»

Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των κομμάτων, οι πρυτάνεις είπαν ότι αυτές απαιτούν «ευρύτατη συναίνεση». Μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και όλους τους φορείς της Παιδείας. «Εάν είναι δυνατόν, ο νέος νόμος να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας.

Σχετικά με την επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, οι πρυτάνεις είπαν ότι «στην παρούσα χρονική συγκυρία, δεν επιλύει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας και φαίνεται ότι συμβάλλει στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, με επίμαχο αντικείμενο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Υπογράμμισαν ακόμη ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική ανάγκη το δημόσιο πανεπιστήμιο να υποστεί τομές και ριζικές αλλαγές, τις οποίες συνόψισαν στα εξής θέματα:

1 Να κατοχυρωθεί η θεσμική θωράκιση της ακαδημαϊκής, διοικητικής και οικονομικής αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.

2 Να υπάρξει ένας νόμος-πραγματικό πλαίσιο, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν εσωτερικά από τα ιδρύματα.

3 Να αυξηθεί η χρηματοδότηση, με την παράλληλη θεσμοθέτηση διαδικασιών διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου, λογοδοσίας και αποτίμησης του έργου των πανεπιστημίων.


--------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΣΔΕΠ: Απεργία σήμερα και αύριο, σκέφτονται διαρκείας

Κυβέρνηση: Σήμερα δεν βιάζονται...

Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης, 24 ώρες μετά τη σχετική προαναγγελία για αποσπασματική ρύθμιση του πανεπιστημιακού ασύλου, καταδεικνύει πως η επείγουσα προώθηση σκληρών μέτρων περιστολής του υποχωρεί έναντι των αιτιάσεων που διατύπωσαν και δημοσία χθες οι εκπρόσωποι των διδασκόντων και οι πρυτάνεις κορυφαίων ΑΕΙ περί «οργανωμένου σχεδίου» απαξίωσης έως και εξευτελισμού του ελληνικού πανεπιστημίου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στην αίθουσα Τύπου, απέδωσε σε προσωπική του εκτίμηση την πρόθεση της κυβέρνησης για επίσπευση της επίμαχης διάταξης που στοχεύει σε αυστηρότερες από τις κείμενες ρυθμίσεις. Ερωτώμενος για τον λόγο που η κυβέρνηση θέλει να δημοσιοποιήσει την απόφασή της για το άσυλο νωρίτερα του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, ο Ευάγγ. Αντώναρος απάντησε: «Δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα». Οταν οι δημοσιογράφοι τον παρέπεμψαν στις προχθεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε: «Είπα ότι δεν θα παρέλθει μακρό διάστημα. Είπα ότι ενδεχομένως να προηγηθεί (σ.σ. η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο), αλλά αυτό ήταν προσωπικά δική μου εκτίμηση».

Στην ίδια κατεύθυνση, αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας διέψευδαν χθες πως οι επίμαχες ανακοινώσεις προγραμματίζονται για τις 3 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, αναφερόμενοι τόσο στο θέμα του ασύλου όσο και στις γενικότερες διατάξεις που θα περιγράφουν τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.

«Η κυβέρνηση επαναφέρει ακόμη και το άσυλο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει απορριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και την κοινωνική ανοχή για να το επαναπροσδιορίσει», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι η Ομοσπονδία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε τις Συγκλήτους των ΑΕΙ να αποφασίσουν την αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

«Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να πλήξει τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές που αντιδρούν σ' αυτήν την επιθετική πολιτική», δήλωσε.

«Είναι ολομέτωπη η επίθεση που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο», συνέχισε ο κ. Απέκης.

«Παρουσιάζουν τα ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα». Για να συμπληρώσει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαΐστρος: «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί ή να προκαλεί γεγονότα προκειμένου να στραφεί το βλέμμα της ελληνικής κοινωνίας από το πραγματικό διακύβευμα, που είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επανέλαβαν πως οι κινητοποιήσεις του κλάδου στοχεύουν στην απόσυρση του νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και στην ανατροπή συνολικά των σχεδιασμών της στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ( ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναγνώριση κολεγίων κ.λπ.). Και βεβαίως υπενθύμισαν πως:

-Σήμερα και αύριο οι καθηγητές των ΑΕΙ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

-Στις 31 Ιανουαρίου, 1 και 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιούν τριήμερη απεργία.

-Στις 2 Φεβρουαρίου οι διδάσκοντες πρόκειται να αποφασίσουν, στο πλαίσιο κρίσιμης συνεδρίασης της ΠΟΣΔΕΠ, εάν θα προχωρήσουν στην απεργία διαρκείας, που έχει αναγγελθεί, από τις 5 Φεβρουαρίου.


Συλλαλητήριο

Η παρουσία, χθες, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητών αλλά και μαθητών -οι τελευταίοι αναφέρθηκαν σε επικείμενες δράσεις στα σχολεία, είτε με τη μορφή καταλήψεων είτε με εναλλακτικές δράσεις- υποδήλωσε πως οι πανεπιστημιακές κινητοποιήσεις προσλαμβάνουν πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα, στην κατεύθυνση του οποίου διοργανώνεται άλλωστε και το σημερινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Στο οποίο προγραμματίζεται, εκτός των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, η συμμετοχή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ (προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδήλωση, οι Ομοσπονδίες κήρυξαν αντίστοιχα τρίωρη και δίωρη στάση εργασίας κατά τον πρωινό και τον απογευματινό κύκλο), αλλά και κοινωνικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Καταλήψεις

Στο μεταξύ, οι καταλήψεις επεκτείνονται στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, οι σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τους φοιτητικούς συλλόγους έχουν κατεύθυνση «διαρκείας», οπότε και οι Σύγκλητοι των Ιδρυμάτων συνεδριάζουν συνεχώς αυτές τις ημέρες, σύμφωνα και προς το κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ, προκειμένου να αναστείλουν τις περιόδους των εξετάσεων και τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εξέλιξη που διευκολύνει τη συμμετοχή των φοιτητών στις κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι τη σχετική απόφαση έλαβε χθες πρώτη η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Σανιδάς: Μέτρα χωρίς να θίγουν το άσυλο

Μέτρα που, χωρίς να θίγουν το άσυλο, θα οδηγήσουν στον περιορισμό των κρουσμάτων βίας από κουκουλοφόρους, όπως το κλείσιμο των πανεπιστημιακών χώρων κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ.

«Ζήτησα να πάψουν οι πανεπιστημιακοί χώροι να αποτελούν ορμητήριο ταραχοποιών στοιχείων», τόνισε ο κ. Σανιδάς και ξεκαθάρισε ότι «θέμα άρσης ασύλου δεν ετέθη ούτε από τον ίδιο ούτε από την πλευρά των πανεπιστημιακών». Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, οι πρυτάνεις του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης και της ΑΣΟΕΕ Ι. Βενιέρης δεσμεύτηκαν να αναλάβουν την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων, με τη συνδρομή των φοιτητών και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Για το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα βρίσκονται επί ποδός οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, ενώ ο κ. Σανιδάς θα παραμείνει μέχρι το βράδυ στο γραφείο του.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Συμπλοκές στη Νομική

Συμπλοκές μεταξύ φοιτητών που μετέχουν στην κατάληψη και ορισμένων που επιχείρησαν να δώσουν εξετάσεις, σημειώθηκαν, χθες το μεσημέρι, στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής.

Από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν ένθεν και ένθεν, αμέσως μετά τα επεισόδια, αναδείχθηκε η όλο και σκληρότερη διαμάχη μεταξύ της ΔΑΠ και των άλλων φοιτητικών παρατάξεων σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για τις καταλήψεις. Για «δήθεν γενική συνέλευση από μια τραγική μειοψηφία» κάνει λόγο η ΔΑΠ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη «διά της βίας εκδίωξη των φοιτητών που ήθελαν να εξεταστούν» και εισήλθαν για το σκοπό αυτό σε αίθουσα του τμήματος η οποία δεν στεγάζεται στη Νομική, αλλά σε κτήριο κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τους «τραμπούκικους μηχανισμούς ώστε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και να κάμψει την αγωνιστική τους διάθεση» κατήγγειλε με τη σειρά της η ΠΚΣ (παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ), κατονομάζοντας μάλιστα στελέχη της ΟΝΝΕΔ που «επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη» και «επιτέθηκαν άγρια στους φοιτητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη στέλνοντας στο νοσοκομείο στέλεχος της ΚΝΕ».

«Τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και της φοιτητικής της παράταξης, εκμεταλλευόμενα την πραγματική αγωνία των φοιτητών, προσπαθούν να ξεθάψουν τις ομάδες "αγανακτισμένων πολιτών"», καταγγέλλει ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ, Δ. Τζανακόπουλος, δηλώνοντας παράλληλα ότι «από τη Δευτέρα το βράδυ, με τηλέφωνα ακόμη και σε μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού προσπαθούν να εκφοβίσουν τους φοιτητές, επιδιώκοντας να τους κατεβάσουν στις σχολές τους για να δώσουν εξετάσεις. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν το παρακράτος περασμένων δεκαετιών. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ αναβιώνουν στα Πανεπιστήμια εικόνες του '91. Το φοιτητικό κίνημα δεν υπάρχει περίπτωση να τους ανεχθεί».

Πάντως, χθες το απόγευμα, την ώρα που άρχισαν να συγκεντρώνονται και πάλι μέλη των φοιτητικών παρατάξεων έξω από αίθουσα του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής, η απόφαση του προέδρου του Τμήματος να αναβάλει τις εξετάσεις αποκλιμάκωσε την ένταση.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Μπλόκα στους δρόμους από τους φοιτητές του ΑΠΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς δρόμων εγκαινίασαν χθες το μεσημέρι και οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Για περίπου 20 λεπτά έκλεισαν συμβολικά τη διασταύρωση Εθνικής Αμύνης και Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, πραγματοποιούνται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από την Πολυτεχνική Σχολή με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών που οργάνωσαν τη χθεσινή συμβολική διαμαρτυρία. Στο μεταξύ, οι γενικές συνελεύσεις φοιτητών και άλλων τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις.

Χθες, στον «χορό» των καταλήψεων μπήκαν Πληροφορική, Φαρμακευτική και Δασολογία, ενώ αύριο ή την Παρασκευή θα ξαναποφασίσουν Κτηνιατρική και Βιολογικό. Υπό κατάληψη τελούν ήδη όλη η Πολυτεχνική Σχολή και τα Τμήματα Μαθηματικών, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Αγγλικής Φιλολογίας, Φυσικής, Χημείας, Ψυχολογίας, Φιλολογίας, Θεάτρου, Γεωλογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και Προσχολικής Αγωγής. Η κατάληψη συνεχίζεται και σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

«Να επανεξετάσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι με την παρούσα κατάσταση αναστέλλονται πλήρως οι λειτουργίες των τμημάτων, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία», ζητεί από την πλευρά της η κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο κοσμήτορας Νίκος Μουσιόπουλος και οι πρόεδροι των πέντε τμημάτων, Δήμος Αγγελίδης, Νίκος Καλογήρου, Γεράσιμος Κουρούκλης, Πέτρος Πατιάς και Φωτεινή Νιόβη - Παυλίδου. Οπως αναφέρουν, «σεβόμαστε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, αλλά θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των εγκαταστάσεων της σχολής είναι ατελέσφορος, αν όχι επιζήμιος» και παραθέτουν μια σειρά λόγων:

* «Η απουσία του προσωπικού δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντονιστεί η στάση της σχολής απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα που καθημερινά ανακύπτουν».

* «Ενδέχεται να προκληθούν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε, αποδείχθηκε κατά τον τελευταίο εορτασμό του Πολυτεχνείου ότι με ανοιχτές πόρτες προασπίζουμε καλύτερα το άσυλο».




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.01.2007 12:00:01
 
Αναγνώσθηκε 361 φορές