Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ "ΝΕΤ", ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Μ. ΚΟΤΤΑΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
10680 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5
FAX: (210)3665420
e-mail : pressoffice@pasok.gr

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2007


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ «ΝΕΤ»
ΣΤΗN ΕΚΠΟΜΠΗ «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ»
ΚΑΙ ΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΝΟΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ


../..

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Αλλά λέω να κολυμπήσουμε και λίγο στα βαθιά νερά της πολιτικής. Όχι ότι δεν συζητούσαμε για πολιτική πριν, αλλά να έρθουμε και λίγο στα του ΠΑΣΟΚ και στα της επικαιρότητας, καθώς τις δύο προηγούμενες εβδομάδες συζητήθηκε στη Βουλή και το άρθρο 16.
Το ερώτημά μου είναι, όπως το ακούω να μου μεταφέρεται από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία, είναι το εξής: Τι σας έπιασε; Μου είπε ένας οπαδός του ΠΑΣΟΚ: Πες στον κ. Ευθυμίου, τι τους έπιασε, την ώρα που κάνουμε κριτική στην Νέα Δημοκρατία και είναι στην τελική ευθεία ουσιαστικά για τις εκλογές, να εμφανίζονται μπροστά μας και να ομονοούν με την κυβέρνηση; Δεν το καταλαβαίνουμε.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Καταρχήν η θέση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 είναι ένα τμήμα μιας συνολικής πρότασης για τη δημόσια παιδεία, από το Νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, και ένα τμήμα των ειδικότερων πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δεύτερον, θα έλεγα ότι σε αυτό το θέμα η Νέα Δημοκρατία ήρθε πολύ μετά από τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που μπορείτε να δείτε με την πείρα σας.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Το ’98 έγραψε το άρθρο.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Από το ’95. Από το ’95, με πλήρη εισήγηση, ακριβώς σε μια λογική ολοκληρωμένης αναδιάταξης της δημόσιας εκπαίδευσης και του τμήματος που θα είναι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Ανώτατα Ιδρύματα.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Μα άμα «σύρατε» τη Νέα Δημοκρατία, γιατί τόσος θόρυβος μέσα στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Άρα το θέμα του άρθρου 16 για το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής πρότασης για την παιδεία. Αυτή η πρόταση είναι ριζικά διαφορετική από της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι ριζικά διαφορετική όχι μόνο στη συγκρότησή της, στην παρουσίασή της, είναι ριζικά διαφορετική και στην υλοποίησή της, αν συγκρίνεις όχι απλώς τις διακηρύξεις, αλλά τις πραγματώσεις.
Τρία χρόνια για μια κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από αρκετά. Γι’ αυτό άλλωστε η συνταγματική εντολή είναι για τέσσερα χρόνια. Τι λέει το Σύνταγμα; Θεωρούμε όλοι, όλος ο ελληνικός λαός, ότι τέσσερα χρόνια είναι ο πλήρης χρόνος για να εκδιπλώσεις και να εφαρμόσεις μια ολοκληρωμένη πολιτική. Είμαστε στα τρία χρόνια αυτής της κυβέρνησης.
Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι - όπως κι εσείς έχετε την αίσθηση από ανθρώπους που σας μιλάνε, έτσι έχω κι εγώ - ότι η Παιδεία είναι ο τομέας στον οποίο κατεξοχήν και άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας έχουν τις πιο βαθιές αμφιβολίες και τις πιο βαθιές ενστάσεις.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντως να γίνουν οι αλλαγές, είτε υπάρχουν καθυστερήσεις είτε όχι.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Τρία χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία στην κυριολεξία, και χωρίς δυστυχώς υπερβολή, έχει αστοχήσει σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και έχει καταφέρει να δημιουργήσει προβλήματα, οξύνοντας παλιά προβλήματα που έπρεπε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και δημιουργώντας καινούρια. Άρα έχουμε μία ολόπλευρη αποτυχία, η οποία είναι και η ένδειξη ότι δεν έχεις προσδοκία.
Δηλαδή όταν το «κλειδί» για παράδειγμα ήταν η χρηματοδότηση, αν πιστεύεις στη δημόσια εκπαίδευση, τη χρηματοδοτείς, την ενισχύσεις. Υπήρχε η δέσμευση του 5%. 3,62% βρήκε η Νέα Δημοκρατία το 2004, 3,49% είναι για το 2007, η χρηματοδότηση μειώνεται επί τρία χρόνια.
Άρα δεν υπάρχει καμία ταύτιση, υπάρχει μια ριζικά διαφορετική αντίληψη. Και όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, το ότι σε ένα σημείο τέμνονται δύο ριζικά διαφορετικές γραμμές, τι βλέπεις; Τις διαφορετικές γραμμές ή το σημείο της τομής;

../..



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.01.2007 11:20:01
 
Αναγνώσθηκε 434 φορές