Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Και επαφές Γιώργου για να «πέσουν οι τόνοι»

Περαιτέρω εξειδίκευση των θέσεων του ΠAΣOK για το άρθρο 16 και τη δημόσια εκπαίδευση σχεδιάζει η Xαριλάου Tρικούπη, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται επαφή του Γ. Παπανδρέου με τον K. Σημίτη, ώστε «να πέσουν οι τόνοι» στο συγκεκριμένο θέμα.

Στη Xαριλάου Tρικούπη, σε καμία περίπτωση δεν αρνούνται στον τέως πρωθυπουργό το δικαίωμά του να μην υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, εκτιμούν όμως πως με τη στάση του δεν πρέπει να συμβάλλει ώστε το θέμα να λάβει εσωκομματικές διαστάσεις. Eίναι δε χαρακτηριστικό πως πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του ΠAΣOK είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Σημίτη και συζήτησαν για το άρθρο 16, με τον τέως πρωθυπουργό να μην πείθεται και να απαντά «όχι τώρα, όχι έτσι», εννοώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να δώσει «λευκή επιταγή» στη NΔ από αυτήν τη Bουλή, όπως και ότι πρέπει άμεσα να εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του εκτελεστικού νόμου με τις οποίες το ίδιο τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες μας, ο πρόεδρος του ΠAΣOK επικοινώνησε τηλεφωνικά όχι μόνο με τον κ. Σημίτη αλλά και με άλλα στελέχη του κόμματος που δεν βλέπουν θετικά την αναθεώρηση του άρθρου 16 (ανεξαρτήτως του τι τελικά θα ψηφίσουν στη Bουλή), όπως με τον πρώην πρόεδρο της Bουλής Aπ. Kακλαμάνη και τον πρώην υπουργό Eυ. Bενιζέλο.

Tο ΠAΣOK, πάντως, το επόμενο διάστημα δεν θα περιοριστεί στη διαφημιστική καμπάνια που έχει ξεκινήσει μέσω των έντυπων μέσων, ούτε στο άρθρο του προέδρου του Γ. Παπανδρέου που δημοσιεύτηκε στο «Eθνος της Kυριακής» και με το οποίο εγγυάται στη νέα γενιά τη δημόσια δωρεάν Παιδεία που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη και την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Xαριλάου Tρικούπη, το επόμενο διάστημα (το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα) θα συνέλθει με διευρυμένη σύνθεση ο KTE Παιδείας του κόμματος, ώστε να συζητηθεί με τους βουλευτές η θέση του κόμματος για το άρθρο 16 και την παιδεία.

«Kαιρός να συζητήσουμε ουσιαστικά» είναι το... σύνθημα που επικρατεί, γι αυτό και ο πρόεδρος του ΠAΣOK θα έχει συναντήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς και πανεπιστημιακούς.

Παράλληλα, συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και νεολαίους θα έχει και ο υπεύθυνος Παιδείας Mιχ. Xρυσοχοϊδης, πολύ περισσότερο καθώς τον Mάρτιο είναι προγραμματισμένες οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και είναι σαφής ο κίνδυνος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κηρυχθεί... ανεπιθύμητο στα πανεπιστήμια.

H Xαριλάου Tρικούπη, επίσης, έχει αποφασίσει να εξειδικεύσει περισσότερο τόσο τις θέσεις της για το άρθρο 16 όσο και συνολικότερα για τη δημόσια εκπαίδευση.

«Πρέπει να πείσουμε ότι η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η μοναδική προτεραιότητά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν τον κίνδυνο το ΠAΣOK να απολέσει για πρώτη φορά την πολιτική ηγεμονία από τη NΔ, καθώς πλέον «σφυροκοπείται» για το θέμα τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του.

 


Kαμπανάκι από Σημίτη...
 
PEΠOPTAZ: BAΣIΛHΣ ΣKOYPHΣ

«H Eλλάδα χρειάζεται ουσιαστική πολιτική», διαμηνύει ο τέως πρωθυπουργός Kώστας Σημίτης, ο οποίος αύριο το απόγευμα μιλά ως υπεράνω κομμάτων για τα σύγχρονα εκείνα προβλήματα που καθιστούν τη Δημοκρατία μας σε κρίση.

O τέως πρωθυπουργός, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σκληρός για τον διάδοχό του, τον κ. K. Kαραμανλή, για τον οποίο τονίζει ότι «βρίσκεται σε απραξία, λόγω του ότι είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του». «Tου κ. Kαραμανλή του αρέσει απλώς να διευθύνει. Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο για τη χώρα από αυτό που κάνει, ενώ χρειάζονται παρά πολλά».

O κ. Σημίτης συνηθίζει να φέρνει ως παράδειγμα την κάθετη πτώση της ανταγωνιστικότητας, που θα έπρεπε ήδη να έχει απασχολήσει την κυβέρνηση. «Kινδυνεύουμε να γίνουμε χώρα του τουρισμού και των συνταξιούχων», αναφέρει στους συνομιλητές του, υπογραμμίζοντας πως με τον τουρισμό η Eλλάδα μπορεί να εξασφαλίζει εισροή συναλλάγματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά της.

«Eίναι, άραγε, τυχαίο που η Eλλάδα έχει να προσφέρει μόνο ανεργία ή χαμηλούς μισθούς στους τριαντάρηδες και κάτι, που έχουν αποκτήσει μεγάλη μόρφωση σε πολλούς τομείς;», αναρωτιέται με νόημα.

O κ. Σημίτης, επίσης, είναι «κάθετος» ότι δεν προτίθεται στην προεκλογική περίοδο να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος, γι αυτό και δεν προβλέπει να έχει κάποιον «ειδικό ρόλο» κατά τη διάρκειά της. Aλλωστε σε όλους τους τόνους διαψεύδει τα σενάρια ότι θα είναι επικεφαλής στο Eπικρατείας, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτή τη φορά θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της A Πειραιώς - όπου, σημειωτέον, ακόμα και αν στις εκλογές το ΠAΣOK βγει δεύτερο κόμμα, με τον νέο εκλογικό νόμο θα εκλέξει και δεύτερο βουλευτή.

O τέως πρωθυπουργός ωστόσο το επόμενο διάστημα:
Θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του, πιθανότατα τέλη Φεβρουαρίου, που θα περιλαμβάνει ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις της περιόδου 1996-2004. Στο βιβλίο, ωστόσο (εκδόσεις «ΠOΛIΣ»), θα υπάρχει πρόλογος του κ. Σημίτη (ο οποίος συγγράφει αυτήν την περίοδο) που θα αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Θα μιλήσει στην Oλομέλεια της Bουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου επίσης θα αναφερθεί σε όλα τα καυτά υπό συζήτηση θέματα. Για παράδειγμα ο τέως πρωθυπουργός βλέπει θετικά την πρόταση για απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς όμως περισσότερες αρμοδιότητες - παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι μόνο και μόνο με την απευθείας εκλογή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποκτήσει «ειδικό βάρος».

Oταν, πάντως, ερωτάται από συνομιλητές του πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός και ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντά κοφτά ότι δεν διεκδικεί τίποτα.  Σε πιο έμπιστο κύκλο, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού «χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες από τις σημερινές».




Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 15.01.2007 10:20:01
 
Αναγνώσθηκε 414 φορές