Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Νέοι όροι για αναγνώριση των κολεγίων

Τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Του Απoστολου Λακασα

Ενώ τρέχει να κλείσει τις παλιές πληγές με τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (την επόμενη Πέμπτη στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα λάβει χώρα ένα άκομη «επεισόδιο» όσον αφορά την εκδίκαση της προσφυγής κατά της χώρας μας για το θέμα), η ηγεσία του υπουργείου Παίδειας παράλληλα ετοιμάζει το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα θέσει τους όρους λειτουργίας αυτών των Κολλεγίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το Προεδρικό Διάταγμα θα θέτει τρεις σημαντικούς όρους, βάσει των οποίων θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. Τα κολέγια αυτά θεωρούνται παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ στη χώρα μας και -σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία- τα πτυχία τους πρέπει να αναγνωρίζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς (μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται και η Ε.Ε. έχει προσφύγει κατά της χώρας μας).


Εως τον Οκτώβριο

Το Προεδρικό Διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ έως τις 20 Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η διορία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, για τη διευθέτηση του θέματος. Η ουσία είναι ότι οι πτυχιούχοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Δημόσιο, αφού ο ιδιωτικός τομέας κρίνει κατά το δοκούν τα βιογραφικά των υποψηφίων. Ταυτόχρονα, θα πέσουν και οι οποίοι φραγμοί θέτουν σήμερα οι επαγγελματικοί σύλλογοι.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η ελληνική νομοθεσία θα εναρμονισθεί με τη σχετική Οδηγία 36/05. Με βάση τις πληροφορίες της «Κ», επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κλλεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα αναγνωρίζονται με τους ακόλουθους όρους:

1. Εάν στη χώρα όπου εδρεύει το ευρωπαϊκό ΑΕΙ (π.χ. Βρετανία) οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι απόφοιτοι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, εάν στη Βρετανία ο πτυχιούχος του μητρικού πανεπιστημίου γίνεται πολιτικός μηχανικός, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα.

2. Εάν το κολέγιο-παράρτημα που έχει το βρετανικό ΑΕΙ στην Ελλάδα πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις εκπαίδευσης που ισχύουν στο βρετανικό μητρικό ίδρυμα.

3. Εάν ο τίτλος που απονέμουν τα κολέγια στην Ελλάδα είναι ίδιος με αυτόν που απονέμει το μητρικό πανεπιστήμιο.

Την ισχύ των όρων αυτών θα πρέπει ελέγξει η ελληνική πλευρά με τη συνδρομή και τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών της χώρας του μητρικού ΑΕΙ. Μια διαδικασία αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα, αν και εντελώς απαραίτητη. Από την άλλη, για πρώτη φορά δίδεται στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διαμάχη της με την Ε.Ε. για τα Κολλέγια. Η εκδίκαση της προσφυγής την προσεχή Πέμπτη αφήνει ελπίδα για ενίσχυση της ελληνικής θέσης στην προσπάθεια ελέγχου των «ευρωπαϊκών» παραρτημάτων (η χώρα μας έχει ζητήσει από την Ε.Ε. τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα κολέγια).


Νέα Οδηγία

Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκδικάζεται η προσφυγή κατά της Ελλάδας για τη μη ορθή ενσωμάτωση -με το Προεδρικό Διάταγμα 165 του 2000- της Οδηγίας 48/89, η οποία προέβλεπε την αναγνώριση στην Ελλάδα επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων - παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Παρότι η Οδηγία 48/89 έχει αντικατασταθεί από την αυστηρότερη Οδηγία 36/05 (ζητάει με ακόμη πιο επιτακτικό τρόπο την αναγνώριση αυτή), από την ελληνική πλευρά υπάρχουν ελπίδες ότι η συζήτηση θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά τον έλεγχο των κολεγίων-παραρτημάτων.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 14.01.2007 11:05:01
 
Αναγνώσθηκε 658 φορές