Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
ΣΤΗ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 14.01.2007

../..

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπιών Πανεπιστημίων. Θα ήθελα την προσωπική σας θέση επί του θέματος.

Πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να αντιμετωπισθεί η βαθιά κρίση της παιδείας. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη, σήμερα να υλοποιηθεί άμεσα μία νέα στρατηγική μεταρρύθμιση, ένας νέος «νόμος-πλαίσιο», στο συνολικό χώρο της εκπαίδευσης. Πιστεύω, ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει το δημόσιο αγαθό της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ισότιμα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

Αντί όμως αυτής της συζήτησης, η Ν.Δ. επινόησε να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 για να επιτραπεί η δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιλογή που δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση της κρίσης της παιδείας. Υπηρετεί, όμως, την πρόθεση της Ν.Δ., επιχειρηματικοποιώντας την παιδεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια να αναλάβουν ένα κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης, υπό τον έλεγχο της οικονομίας και της αγοράς. Στη βάση της έντονα ταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, θέλει να εμπορευματοποιήσει και την παιδεία.

Και το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει, -σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια-, κοινωνικού χαρακτήρα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα, με αιγίδα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Αυτοδιοίκησης κλπ. Παράλληλα εμμένει στα δημόσια πανεπιστήμια και παραμένει στρατηγική δέσμευσή μας, να προσφέρουμε δημόσια δωρεάν παιδεία σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

Προσωπικά, πιστεύω, ότι δεν πρέπει να δεχθούμε να προταχθεί της συζήτησης για τη στρατηγική μεταρρύθμιση στην παιδεία, η συζήτηση για το άρθρο 16. Η Ν.Δ. θα ανοίξει το δρόμο να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, τα δικού τους ενδιαφέροντος ιδιωτικά πανεπιστήμια, έντονης εξειδίκευσης και «επιχειρηματικοποίησης» της παιδείας, για να υποτάξουν και την «αγορά της εκπαίδευσης» στις ανάγκες τους. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της και όχι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Έτσι, η παιδεία ως δημόσιο αγαθό προσβάσιμο με ίσους όρους για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, είναι κάτι που πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση και κίνδυνο. Για αυτό πιστεύω, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Εκτιμάτε ότι οι διαφωνίες που διατυπώνονται με την θέση υπέρ της αναθεώρησης του 16, ενδέχεται να δημιουργήσουν νέο κύκλο εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ;

Έχει ιστορικά κατακτηθεί στο ΠΑΣΟΚ ο ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος για σημαντικά θέματα, πολύ περισσότερο όταν συζητούμε ανοιχτά και ευρύτατα για το θέμα της μεταρρύθμισης στην παιδεία. Αυτό κάναμε και όταν συζητούσαμε για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΄82. Επομένως, όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα εσωστρέφειας, αλλά απεναντίας, πιστεύω, ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι απόψεις, δείχνοντας τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ και θα μπορέσει ο καθένας με τη δική του τοποθέτηση στη Βουλή να την εκφράσει.

Το κόμμα σας επικρίνει την κυβέρνηση για μια σειρά θέματα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όμως, δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Μήπως αναλώνεται το ΠΑΣΟΚ σε μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση;

../..



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 14.01.2007 10:45:01
 
Αναγνώσθηκε 414 φορές