Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
10680 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5
FAX: (210)3665420
e-mail : pressoffice@pasok.gr

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2007


ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ


Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από διγλωσσία και αναξιοπιστία στο σύνολο των πολιτικών της. Επειδή δεν υπάρχει πιο σημαντικό θέμα από την Παιδεία, θέλω να σας διαβάσω δυο δηλώσεις του ίδιου προσώπου. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Ρουσόπουλο.

Σε δήλωσή του, της Δευτέρας 8ης Ιανουαρίου 2007, απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου:

«Όχι, έχετε καταλάβει λάθος. Δεν ζητάμε καμία εντολή για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Γιατί εμείς ποτέ δεν ήμασταν υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αναζητήστε σε άλλους χώρους δηλώσεις του παρελθόντος, για να βρείτε ποιοι δήλωναν τότε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τώρα έρχονται να πουν άλλα.

Εμείς είμαστε πάντοτε των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2007.

Σας διαβάζω δήλωση του ίδιου ανθρώπου, του κ. Ρουσόπουλου. Τότε ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2001 και μάλιστα, δήλωση μετά από σύσκεψη με επικεφαλής τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κώστα Καραμανλή. Μετά το πέρας της σύσκεψης για θέματα Παιδείας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων επανέρχεται σήμερα ως θέμα το οποίο οφείλουμε να επανεξετάσουμε. Η Νέα Δημοκρατία έχει τονίσει πως η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αποτελεί πάγια θέση της».

Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει τη διγλωσσία, την αναξιοπιστία, τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κάθε θέμα, όπως αποκαλύπτεται με αυτή την απλή αντιπαράθεση των δηλώσεων του ίδιου πολιτικού στελέχους, του κ. Ρουσόπουλου, 8 Ιανουαρίου του 2007 και 14 Φεβρουαρίου του 2001.


***


Τέλος προς ενημέρωσή σας, αύριο, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Κατά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Καθηγητή κ. Γρηγόρη Σκαλκέα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με ερευνητές για τους σκοπούς και τις δράσεις του Ιδρύματος.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε, για το ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η ακριβής ή η σωστή διατύπωση, πρόκειται για ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή για Πανεπιστήμια κοινωφελή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα; Ποια είναι η διατύπωση που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ επισήμως;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Και στο αίτημα που υπέβαλλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ομοθύμως, τον Ιούνιο του 2006, για την αναθεώρηση και στη σημερινή επιχειρηματολογία του υπευθύνου του Τομέα Παιδείας και εισηγητή του κόμματός μας στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφές ότι, εισηγείται την ολόπλευρη αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου, την δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Ιδρυμάτων, υπό τον έλεγχο του κράτους, με προδιαγραφές της Πολιτείας, με αυστηρό ποιοτικό σύστημα ελέγχου και ενταγμένο - κατά διάκριση με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας - σε ένα ενιαίο Εθνικό Σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως ρητά έχει διατυπωθεί και στην πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και στη σημερινή εισήγηση του κ. Χρυσοχοϊδη.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου που είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή για την αναθεώρηση, δεν έχει το ίδιο βάρος με την τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοϊδη; Ο κ. Πάγκαλος σήμερα στη Βουλή χρησιμοποιούσε από την αρχή μέχρι το τέλος της ομιλίας του τον όρο «ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να σας βεβαιώσω ότι, δεν ξέρω την εισήγηση του κ. Πάγκαλου αλλά στο κείμενο της αναθεώρησης, στο οποίο προφανώς αναφερόταν και ο κ. Πάγκαλος, υπάρχει ότι, ακόμα και αν εκδηλωθεί ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή οφείλει να προσλάβει κοινωφελή μορφή και να ενταχθεί στη δομή των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Ιδρυμάτων.

Άρα εικάζω, χωρίς να γνωρίζω καθόλου τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή, ότι ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε αυτήν την διατύπωση που υπάρχει μέσα στην πρόταση αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ, υπογεγραμμένη από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θέλω επίσης να μου διευκρινίσετε κ. Ευθυμίου, εάν το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της μετατροπής της νομικής μορφής των Πανεπιστημίων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή να το αφήσει το θέμα ανοιχτό και να επιλέξει κάθε Πανεπιστήμιο τι μορφή θα έχει.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Μούρτη, παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Σε αυτό το θέμα έγινε τοποθέτηση επανειλημμένα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ως κέντρο βάρους της πολιτικής του την ολόπλευρη αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, που τμήμα της είναι μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλει να προσλάβει δυναμικά χαρακτηριστικά. Οφείλει να απαλλάξει την οικογένεια από το βάρος σπουδών.

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στα 15 σημεία στα οποία αναφέρθηκε στην Βουλή, τόνισε ότι, κάθε Έλληνας μαθητής που θα παίρνει το απολυτήριο Λυκείου, θα λαμβάνει από την Πολιτεία το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες σπουδών του και θα μπορεί να σπουδάσει σε οποιοδήποτε δημόσιο ίδρυμα θα θέλει να κατευθυνθεί, μέσα από τις διαδικασίες φυσικά της αξιολόγησης.

Τα Ανώτατα Ιδρύματα στη λογική του ΠΑΣΟΚ, τα Ανώτατα δημόσια Ιδρύματα αποκτούν δυναμική, αποκτούν πραγματική αυτονομία, γίνονται ακηδεμόνευτα, μπορούν να χαράξουν το δρόμο τους, τις διεθνείς τους συνεργασίες, να απελευθερώσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα, και όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε αυτό το περιβάλλον της πραγματικής μεταρρύθμισης με τα Ιδρύματα αυτά ως Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε κ. εκπρόσωπε να σας διαβάσω ένα τμήμα της σημερινής δήλωσης της κας Δαμανάκη, πρώην υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας. Λέει ότι, είναι απολύτως αναγκαία η αναθεώρηση του άρθρου 16 διότι το σημερινό πλαίσιο του συγκεκριμένου άρθρου είναι λεπτομερειακό και ασφυκτικό και είναι και αναχρονιστικό. Δεν υπερασπίζει αλλά υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, δεσμεύει λ.χ. τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Είναι δήλωση σημερινή της κας Δαμανάκη, γραπτή.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Νομίζω ότι, μόλις τώρα σας απάντησα ότι αυτή η αγωνία που εκφράζει η κα Δαμανάκη για Πανεπιστήμια ικανά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αυτές οι αγωνίες, μπορούν θαυμάσια να εκπληρωθούν μέσα από δυναμικά Πανεπιστήμια ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.01.2007 20:35:01
 
Αναγνώσθηκε 412 φορές