Διαφόρων Φορέων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ

και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

peaomde@gmail.com

http://www.freewebs.com/peaomde/



ΥΠΟΜΝΗΜΑ


                                                                                              Θεσσαλονίκη, 08.01.2007

Προς:

τον Υπουργό Εσωτερικών,

Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,

κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Κοινοποίηση:

- Υπ.Ε.Π.Θ. (Γραφείο Υπουργού κ. Μ. Γιαννάκου)

- Υπ.Ε.Π.Θ. (Γραφείο Υφυπουργού κ. Γ. Καλού)

- Ο.Λ.Μ.Ε.

 


ΘΕΜΑ:  Μονιμοποίηση συμβασιούχων καθηγητών μουσικής
στα μουσικά γυμνάσια – λύκεια.


Κύριε Υπουργέ,


Στα 35 δημόσια μουσικά γυμνάσια – λύκεια της χώρας μας η διδασκαλία μουσικών οργάνων και θεωρητικών μουσικών μαθημάτων γίνεται σε ποσοστό έως και  70% από συμβασιούχους (αναπληρωτές και ωρομίσθιους) καθηγητές που απασχολούνται επί σειρά ετών με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Τα όργανα της παραδοσιακής μας μουσικής τα διδάσκουν εμπειροτέχνες μουσικοί, μιας και ωδειακοί τίτλοι για τα όργανα αυτά δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα από το αρμόδιο Υπουργείο  Πολιτισμού.


Όπως είναι γνωστό, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα με συσσωρευμένη προϋπηρεσία υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, με διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα υπάρξουν, κατά την εφαρμογή και ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 1999/70, εξαιρέσεις και αποκλεισμοί κλάδων και ειδικοτήτων».


Το εκπαιδευτικό προσωπικό αρμοδιότητας Υπ.Ε.Π.Θ. εξαιρέθηκε από την εφαρμογή τουΠ.Δ.164/2004.Αντισταθμιστικά,μερική υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τους συμβασιούχους  εκπαιδευτικούς έγινε με τον N.3255/2004 (άρθρο 6 παρ. 4), που θέσπισε το δικαίωμα διορισμού των αναπληρωτών και ωρομισθίων που την
30-6-2004 συμπλήρωσαν προϋπηρεσία 30 μηνών. Η ρύθμιση αυτή επεκτάθηκε και στον κλάδο των καθηγητών μουσικής με το άρθρο 20 παρ.7 α., του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για την επαγγελματική  εκπαίδευση (3475/2006), πλην όμως:


  • Η σχετική ρύθμιση υπήρξε – ως προς τον απαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας – δυσμενέστερη της ισχύουσας για τις λοιπές κατηγορίες συμβασιούχων (30μηνο αντί 24μηνου).

  • Εξαιρέθηκαν από τον μόνιμο διορισμό οι 30μηνίτες εμπειροτέχνες καθηγητές παραδοσιακών και άλλων «μη αναγνωρισμένων οργάνων» (ακορντεόν, μαντολίνο, σαξόφωνο) με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν στην ειδικότητά τους αναγνωρισμένοι ωδειακοί τίτλοι. «Τιμωρήθηκαν» δηλαδή ουσιαστικά οι συνάδελφοι, για την παράλειψη της Πολιτείας να τους κατοχυρώσει με τίτλους.

  • Διορίστηκαν – «επιλεκτικά» και κατ΄ εξαίρεση – μόνον όσοι εμπειροτέχνες κατείχαν ωδειακούς τίτλους άλλων μουσικών ειδικεύσεων – λίγο έως πολύ άσχετων με το διδακτικό αντικείμενο. Αλλά και ως  προϋπηρεσία των συναδέλφων αυτών μέτρησε για το 30μηνο μόνον όση είχε αποκτηθεί μετά την κτήση του σχετικού τίτλου, αν και ο τελευταίος   μόνον ως συνεκτιμώμενο και ποτέ ως προαπαιτούμενο προσόν ορίζονταν στις κατ’ έτος εγκυκλίους για τις προσλήψεις συμβασιούχων στα μουσικά σχολεία.

Θεωρούμε τις διακρίσεις αυτές απαράδεκτες, ως αντιβαίνουσες με την αρχή της ισότητας αλλά και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, και άδικες για τους
– εγνωσμένου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού κύρους – εμπειροτέχνες συναδέλφους, που επί σειρά ετών και υπό το δυσμενές εργασιακό καθεστώς της ωριαίας αντιμισθίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής στη νέα γενιά και ανέδειξαν ταλέντα που σήμερα σταδιοδρομούν στην μουσική σκηνή η συνεχίζουν τις σπουδές τους σε πανεπιστημιακά μουσικά ιδρύματα. Οι συνάδελφοι αυτοί, εφόσον εξαιρέθηκαν τόσο από το ΠΔ 164 όσο και από το 30μηνο, παρέμειναν στο απαράδεκτο καθεστώς της «επί συμβάσει» ομηρίας, αυτό το καθεστώς που η παρούσα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τερματίσει.  

 


Κύριε Υπουργέ,


ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ως κατ’ αρχήν θετική τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους καθηγητές των μουσικών σχολείων. Οφείλει όμως η Πολιτεία να άρει τις αδικίες και τις ασυνέπειες που χαρακτήρισαν τη διαμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αδικίες και ασυνέπειες που οφείλονται – θέλουμε να πιστεύουμε – σε ελλιπή γνώση και πληροφόρηση επί του θέματος και όχι σε προκαταλήψεις και εμπάθειες συγκεκριμένων στελεχών του Υπ.Ε.Π.Θ.


ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι και μετά τον διορισμό των 30μηνιτών μουσικών η στελέχωση των μουσικών σχολείων γίνεται – ιδιαίτερα στα παραδοσιακά όργανα – σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό με συμβασιούχους, με τα γνωστά επακόλουθα (αποδιοργάνωση των σχολείων σχεδόν για ολόκληρο το α΄ τρίμηνο, ανασφάλεια των διδασκόντων και υποβάθμιση του διδακτικού έργου, «διαρροή» μαθητών από τα μουσικά σχολεία κλπ).

 


 


ΖΗΤΟΥΜΕ:



Να αναληφθεί νέα κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να θεραπευτούν αποτελεσματικά οι παραπάνω αδικίες και να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του προβλήματος των συμβασιούχων καθηγητών μουσικής, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς για κανένα λόγο (εμπειροτέχνες, ημερομηνία κτήσης τίτλου εμπειροτεχνών, τίτλοι «μη αναγνωρισμένοι» λόγω έλλειψης ισοτιμίας και αντιστοιχίας). Οι διορισμοί να γίνουν αποκλειστικά με τα προαπαιτούμενα τυπικά προσόντα με τα οποία οι συνάδελφοι προσλαμβάνονταν επί σειρά ετών ως συμβασιούχοι στα μουσικά σχολεία. Έτσι επιτάσσουν άλλωστε οι θεμελιώδεις αρχές δικαίου της μη αναδρομικότητας και της δικαιολογημένης – καλή τη πίστει –  εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους φορείς δημόσιας εξουσίας.

Εναλλακτικά προτείνουμε για τους εμπειροτέχνες – προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν νομικές και άλλες δυσχέρειες – να συσταθούν θέσεις αορίστου χρόνου, κατά το προηγούμενο παλαιότερης ρύθμισης (τροπολογίας στον «νόμο Πεπονή») με την οποία διορίστηκαν, με αορίστου χρόνου συμβάσεις, εμπειροτέχνες παραδοσιακών οργάνων στα μουσικά σχολεία Παλλήνης και Ιωαννίνων.


 


 


 Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Ω.Μ.Δ.Ε.


 


    Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Λαμέρας                                                             Λάμπρος Μπέκιος

       lameras@ath.forthnet.gr



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.01.2007 11:07:36
 
Αναγνώσθηκε 774 φορές